用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港大同學會轉校長後...?
go

港大同學會轉校長後...? [複製鏈接]

醒目開學勳章

唔只校長
還有說教職員流失高,老師太新
流失的教職員說學校的程度不高等
我都不知聽了多少
但問題係,我選的間間都有人說這些
所以,聽過咪算,最緊要自己多看多感受才最重要
that why我從馬騮囡升K2就去學校的簡介,去open day,去認識學校的家長
感受一下,連first interview - second part我都請假去,好多時,見微於細
不要別人說好就好
最緊要適合自己的小朋友,追逐名牌很容易,但小朋友辛苦時,自己也辛苦

原帖由 iwff 於 10-11-23 11:21 發表
講來講去都係話轉左校長的問題, 我係學校家長暫時真係睇唔到轉了校長有什麼差了, 唯一係轉了新運動服遲遲未有貨囉, 咁算唔算呀? 另外反而覺得學校在行政上愈來愈有系統 , 收生亦嚴謹了。
我仔仔當年都考到播道, 仲好 ...

醒目開學勳章

iwff: 反而我好想知道你現在俾幾多錢校車,因為你俾多少,等於我要預多少

原帖由 iwff 於 10-11-23 11:58 發表
virginia_328,
我印象中藍田的校車費好似$1,500幾雙程, 無辦法了過海隧道費貴。課外活動都係幾十元至百多元1個學期(12堂), 要睇下是什麼活動, 但普遍唔貴的。
我認識好多出名小學的家長朋友都有比小朋友補習的, 好坦 ...

醒目開學勳章

係啊,幾肉赤,我計過,叫姐姐來回接送
即姐姐送完返屋企,下午再去,都平過搭校車
但小一又唔放心,因都要過馬路
但搭校車,如果要參加課外活動時,又係一個問題,聽聞係就係有校車,但同平時的站不同
加上又要再俾錢
再想想.再想想
搭校車又可以跟小朋友一起
想想想

原帖由 virginia_328 於 10-11-23 12:15 發表
iwff
校車費真的好貴 !

醒目開學勳章

只要有2個人,就一定出現爭辯的情況
所以,我唔會看課程的所謂程度,因為,只要符合教育局的規定,就ok
而大部份名校,只是教深一年,我唔想小朋友這樣
所以我唔會出現你說的問題
我只相信,除了1間我申請是用來玩的,其他所有的,無論那一間收,我都非常高興的,
如果只有1間收,咪讀那間,不過我好幸運,亦好多恩典在自己一家上
有3間去選擇而已

原帖由 kenfu 於 10-11-23 12:28 發表

希望你都有機會出席他們的家長會. 當你聽到一班家長話想小朋友讀得開心d, 輕鬆d; 一班家長話課程太淺, 想教深d, 教多d ...... 咁你就知道個校長有幾難做.
睇BK已多年, HKUGA最大的問題是班家長太投入, 投入到學校都 ...

醒目開學勳章

想清楚好一些
港同留位費都要1000元
差不多夠一家3口的我去食一餐buffert 興祝的
原帖由 virginia_328 於 10-11-23 10:47 發表
我就係唔知點解d人話學校轉咗校長無以前咁好, 但d人都無實質事例說明 !
我依家真係心大心細, "播道" 定" 港同" ! 本想讀"英小" , 但估唔到會咁好彩考到"港同", 真煩死啦 !
"港同"咁難入, 擔心"細佬" 考唔到, 因唔 ...

醒目開學勳章

你唔講又沒有留意
但我兩次去first interview - second part and second interview
都係下午,又唔覺,但係...
學校應該吵鬧過sport centre
尤其一到break time

原帖由 kenfu 於 10-11-23 14:38 發表

Just my experience with my child share with you:
One day, my son and I went to Chai Wan Sport Centre from Chai Wan MTR station. My son said why this school was so noisy (my son was 6 years old on tha ...

醒目開學勳章

下午ELA時間,有人在學西洋劍,又人出去學校外面考察
但都唔夠隔壁的sport centre很吵
First interview - second parts未夠鐘唔俾入,我跟另一個家長都係去了sport centre坐一會
反而很多老人家在sport centre 談天說地
亦可能是因為我個馬騮囡比他們還吵耳
真的,有時我都怕了我的馬騮囡,幾想借聾耳陳對耳
好彩你的小朋友沒有機會跟我家的一起,否則你家小朋友一定好想打佢兩鑊

原帖由 kenfu 於 10-11-23 14:50 發表

Your interview times are the school normal teaching time??

醒目開學勳章

係有指引的
我去音小也好,港同也好,真道也好,
一定有家長關心這問題,並提問

原帖由 harbinhk 於 10-11-23 14:59 發表
May I ask DSS 課程 and 程度,also need to符合教育局的規定?
I thought DSS do not need to follow 教育局的規定 and they have freedom to do whatever they want !

醒目開學勳章

Charlotte_mom send埋俾我啦

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-23 15:57 發表
我今晚返去SEND條路線你睇睇
另外, 校車條線係跟學生居住情況, 年年都有調整的, 所以你今年問佳景, 佢地都未必答得實
‹ 上一主題|下一主題