用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問將軍澳邊間小學好
go

請問將軍澳邊間小學好 [複製鏈接]

醒目開學勳章

論派位成績及收生熱門
- PLK 馮晴
- PLK 黃永樹
- 將軍澳天主教
- 宣基小學
- 將軍澳循道衛理小學

次熱的
- 2間信義會
- 梁潔華

原帖由 man791005 於 11-3-1 22:56 發表
我囡囡今年要小學攪珠了,但我新搬來tko,
唔知邊間小學好,請問有無人可以話我知呢,thanks

醒目開學勳章

論升中派位

將循得1年派位成績,但功課是很多的那種

宣基同宣基中學有聯繫,即以下年計,宣基得4班中一時
140個中一位,先扣起40%自行,餘下的學位中的25%才配給宣基小= 21個位
而宣小是5班125個學位,要考頭20%才可保証直升,壓力都幾大

將天的派位成績沒有詳細

但論辛苦,個人覺得是將循,因為要交成績,TKO的學校收生競爭很大的

論第1論自行收生分數
以我所知,將循老師親口回答,過去幾年都有15分的成功

加上學校較新,最多有兄姊在校的世襲生, (老師都很新,應該沒有子女以世襲生入讀)
所以唔多有人可以以父母/兄姊是畢業生而多5分
宗教分都唔多人
所以機會率是這幾間較大

原帖由 man791005 於 11-3-2 14:02 發表
唔該哂,我想問將軍澳天主教和
將軍澳循道衛理,宣基,邊間最好呢,
聽人話將軍澳天主教,好難入,同堆好辛苦,
係咪呀?Thanks...

醒目開學勳章

1. EC是唔計父母是否已受浸的,今年我認識的也有非基督徒也成功了
2. 以今年的經驗,學校好睇父母的誠意,即2天面試,如果選了第2天,對不起,打定90%以上入唔到,而第1天一定跟其他一些直資/私立撞期,另外回答也要是以他們為第1志願
3. 如果目標是EC,大約出年7月初要留意他的網頁,他們不會更新其他,但簡介會一定會更新
4. 中學成績是什麼意思?他們應該未有會考成績的

原帖由 cowkingb 於 11-3-3 15:09 發表

我都係好頭痕呀.  我個仔而家 K1 2nd term, 個心一直想佢入播道, 不過好似話而家有 d 似其他直資咁, 有 dd 向 $$ 看.  又聽聞好似上年中學 (好似係第一年) 既成績唔係 10 分之好...

我本人就真係好想個仔入直資,  ...

醒目開學勳章

1.第1輪只可以申請一間
2.以我知道,馮晴/將天/黃永樹在叩門階段都會看是否2個階段(第2階段甲乙部都要排他首位)也是申請他,否則沒有機會的
3. 這3間在第2輪排序時,最好只選其中一間在第1志願,第2~3志願最好選其他,否則,如果你的籤運唔好,第1志願落選,等於放棄了全部,會好大機會落到你接受唔到的

原帖由 man791005 於 11-3-3 22:43 發表

多謝你提供比我,但我都唔知點好,本來對將循都有好感,
但亦有好多人講依間小學唔好,咁係咪應該入黄永樹和
將天和馮晴和宣基呢,如果要排最好1234名,應該點排呀 ...

醒目開學勳章

有問題嗎?

我父母都是mainland father and mother
你係姓文?姓廖?姓侯?姓鄧?姓彭?

原帖由 ac321 於 11-3-3 18:44 發表
信義會 ............. over 50% of their pupils are from those families with HK father + mainland mother !!!!

醒目開學勳章

如果要報考EC增大成功率,切記,唔可以選第2天面試,
撞期,飛的也好,嘗試改另一間也好,絕對不可以選第2天.

這是切膚之痛的經驗.

原帖由 cowkingb 於 11-3-4 11:53 發表

原來有得選擇邊一日去面試?  多謝你話我知...

關於中學成績, 其實我都係聽校長講, 可能我聽錯啦, 唔係講中學會考既成績, 不過一定係講成績 relate既嘢... 我無再繼續問佢...

其實而家我都心大心細, 播道係我一 ...

醒目開學勳章

4,2,1,3,5

1 and 3 是很難說一定這樣排的

將官小,在過去幾年,從未在第1輪收足學生,雖然未至如梁省德那些跌入殺校名單(即最少收到開一班的人)

但以他有跟將官中聯繫關係(將官中是區內新進英中)都吸引唔到人入.就一定有一些問題

原帖由 Wingleung 於 11-3-4 13:27 發表
以下5間小學大家會點排次序呢?

1. 東華三院王余家潔紀念小學http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=565&cb=2104
2. 基督教宣道會宣基小學http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.p ...

醒目開學勳章

咁又唔係,
2~4 or 3~5
最好選一些沒有那麼熱門的,但又唔差的,起碼接受得到的學校.
最差的情況係,有一間接受到的學校,再去叩門會好一些
所以,你要將區內的20間學校分3類
熱門心儀
校風好,ok的
唔想入的
再按這思路填表
雖然我最後不用實施以上的步驟,但其實一早排好晒
有備無患

原帖由 man791005 於 11-3-4 14:18 發表

咁係咪只可以寫最鍾意個間做第一,第2.3,4之後就亂寫
但係如果我第一志願入唔到,咪唔知佢會比邊度我....

醒目開學勳章

陸慶濤是直資,跟羅氏是一條龍
如果以有會考成績的TKO直資計算,他的會考成績好過GT
但有2點要注意
1.陸慶濤是沒有呈分的,升中時只能參加自行派位那部份沒有得參加統一派位
2. 他校舍較細

而聖安德肋.....對不起...沒有太留意

原帖由 man791005 於 11-3-4 19:40 發表

唔該....但係我仲有想問陸慶濤小學和天主教聖安德肋小學好唔好呀,同埋我係咪可以未攪珠之前就自行去考這上些小學呢,我點樣先可以知道邊d學校係活動定田鴨呢?thanks ...

醒目開學勳章

LHT真的是唔錯學校
有一些家長找到資料顯示,6科14分的比率接近60%.
單項科目的優良率更高
如果以成績決定來說,LHT真的是一間好學校
但每個人的要求,及小朋友的性格是否相配.
都好重要
因為前2年因學校決定唔呈分,也令一些家長唔開心,因為有一些家長是屬於騎牛找馬的
他們覺得LHT令小朋友成績上升後,也想嘗試一下其他band 1學校,也有想轉回津貼省一筆開支作其他.始終有原因.
所以,當知道升中時,沒有機會參加派位.都幾怕的
所以,如果有打算升中時一定要參加派位的,申請前要留意.

但個人覺得,申請得直資一條龍,就是怕煩升中,及覺得中小學都滿意下才申請,所以應該要預備俾12年錢的心理.

原帖由 billyyanst 於 11-3-7 22:53 發表
保良局陸慶濤係一間真係唔錯的小學, 阿仔讀左兩年所遇到的老師大部分都好有愛心, 校長又有HEART而且實幹型, 加上佢普通話教中文, 英文教科學同音樂, 仲有佢D科學科係自編教材, 係名副其實的科學, 出面好多名校都未必 ...

醒目開學勳章

沒有記錯的話,基德是由黃大仙遷入TKO的學校
有人說在黃大仙時期唔錯架
而30%入英中,是代表了pass
因TKO區來說 - 今年才增加了2間英中(另外,很多人將只開一班中文班的宣基也撥作英中)
(不是說中中不好)
相對來說,全區有20間津貼中學
可以想像一下,屬區內band 1的只有4~5間左右
所以30%來說是合格.
不算出色.

原帖由 知足 於 11-3-7 23:49 發表
請問聖公會基德小學如何,上左佢地既校網,上屆畢業生有30%入左英文中學,咁係咪姐係代表都唔錯?因為我新搬黎tko,請比d意見我,thx

醒目開學勳章

以你的填表作後來者的借鏡及例子:

如果唔成功派到第1志願,馮晴是一定沒有可能有機會叩門的
因馮晴是有要求自行加甲一加乙一都是填她才會考慮的

所以,魚與熊掌不可兼得.
想試區外的,乙一其實應考慮其他區內學校比較實際,因不會浪費了乙一及乙二,三的位置

原帖由 vicng 於 11-3-8 15:15 發表
我係路過的,我多事講下自己去年的經驗。自行選校及統一派位的甲部不是選本區的(將軍澳),到了統一派位(乙部)就一定要選本區,所以次序係:1)馮晴 2)王余家傑 3)循道衛理 ,之後的學校唔係好記得啦(不過所有學校都填哂)
但係我 ...

醒目開學勳章

唉馮晴叩門位才得10個,除非有人抽到唔讀,才有可能多
但有機多區內的家長會放棄佢,除非係傻瓜(死啦...真係會有傻瓜架 )

我相信係得到問的,都係唔識重要人士的人,如果係,都唔會係度擔心啦.

而且,那些都不是叩門啦,是走後門

原帖由 cow 於 11-3-9 15:46 發表

"一定沒有可能" ???
If you know some important persons in a school, it is possible to get in although the school may have said that, "自行加甲一加乙一都是填牠才會考慮".

醒目開學勳章

現在說的是校網小學,即係津貼
唔係津貼的,都唔使玩自行及統一啦
而陸慶濤是有人提,有人問咪離題吹一下

原帖由 newnew2005 於 11-3-9 17:21 發表
見你地講開將軍澳好的小學, 好奇怪...好似冇人提起過還有優才和真道, 難道這兩間不是好學校嗎

醒目開學勳章

第1輪做傻瓜對大抽獎後叩門是沒有幫助的
因學校在第一輪有備取生的
所以我唔係傻瓜 (說笑)

你說的有DSS,有津貼

如果真的排
我相信會是
1. EC
2. LHT
3. FC
4. 天小
5. 永樹

因我識人有小朋友在EC讀,他說英文是幾深的

以上純屬個人意見,不喜勿插

原帖由 ddvvbb 於 11-3-9 17:01 發表
得啦, 得啦, 知你係個個"傻瓜"啦. (講笑)

咁以英文程度來說, 馮小, 天小, 永樹, 陸小, 播道. 你又有什麼看法?

你咁Pro, 我知你知既.

醒目開學勳章

EC-播道
LHT-陸慶濤
FC-馮晴

其實已經唔關我事了....我都係時候應該退出江湖了

原帖由 man791005 於 11-3-9 18:32 發表

唔好意思,我唔係好明D學校簡稱,可唔可以話比我知呀

醒目開學勳章

唔係唔喜歡
只不過覺得有關係嗎
我是一個基督徒,聖經上有說"日光照好人也照惡人"
父母是移民又如何?
我們不能選擇我們自己的出生背景
但我們可以選擇怎樣面對,對問題的處理
可能過去我接觸不同的人,在不同的地方生活,最後回來這處出身成長的地方
每一處都有好人,壞人,所以我學懂了只對那人,不是標籤相同背景的人.

舉個例,最初我不會讓我囡囡在晚上看電視,以為可以避免她聽了一些電視的不好潮語,
但現實的是,她一定會有同輩會看,結果,也在不了解說話的意思照說
我們可以怎樣,打?罵?不讓好上學?都不是
教她,解釋她知道不對的事

我只看學校的老師,方向,成績等
選擇人?
怎樣選?

最後,如果說,只說事實
那我只是一個平凡的移民第2代
跟這些小朋友也是一樣的
我相信,全香港絕大部份的人也是同一樣

我們可以討厭一些行為惡劣的人
但真的可以因此標籤全部嗎?

我說那5個姓氏,是因為她們是香港的原住民的主要族群
我相信如果由他們說,我無話可說,因他們有這資格

其他人,50步笑100步而已

原帖由 ac321 於 11-3-9 21:07 發表
Tell the truth 有問題嗎?

Why you don't like me to tell others the family background of their pupils in that school?????

I know some parents in that school. Their kids 在小2轉校 .................. ju ...

醒目開學勳章

馮晴跟黃永樹不可以說是田鴨,但也不可以說是活動
一半一半吧
像2~3個星期前的星期六,財爺未公布預算案前,馮晴的老師帶隊在附近的商場做問卷調查訪問

原帖由 Jacquesl 於 11-3-13 11:41 發表
唔好意思,我想問1)將天 2)黃永樹 3)馮晴 係咪全部
都係田鴨,邊間會無辛苦呢

真是會辛苦的

醒目開學勳章

很坦白說,我有一個星期一因沒有人照顧囡囡,而同時我還有假期夠時間要放
我那天下午帶囡囡上完鋼琴課後,去公園玩
剛好撞正了幼稚園全日制的下課時間
公園內,遇見了區內比較出名的(貴)的英文幼稚園的學生
你估我遇上幾多個,又幾多個的媽媽是國內移居香港的?
5個,而4個是
新移民又如何?真的沒有大不了的事.
為什麼我們不關心學校本身的師資,成績,方向等問題
卻要放大有多少新移民為首要考慮?
難道俾你選,你會先選舊時的梁省德,而不選信義會?
一間面對殺校,一間收生足

可能我真的少了條神經,沒有考慮如你那麼詳細.
雖然第1輪我囡囡俾馮晴抽中,但最終沒有注冊
是因為有更適合囡囡的學校,而自己也負擔得起
同時中學的校網的學校成績更好一些

多謝你為其他家長連這些都考慮埋.
起碼我跟我囡囡的同學家長,及朋友討論選校時,大家真的都沒有考慮你提出的.

原帖由 ac321 於 11-3-14 11:15 發表
只不過覺得有關係嗎
=> yes, 有關係. It is because I can tell you that some parent mind that.

To be fair, as we don't know who mind it or not. Therefore, we should give all the imformation to them (as ...

醒目開學勳章

這樣又是一個長編故事,希望唔好話"ZIYI次次寫水蛇咁長的文"

要先從升中的流程說起(其實考慮小一時,個人覺得是考慮埋升中的,如果唔係,都唔使看中學的校網/升中派位成績)

升中 - 簡單來說分2部份: 自行,統一 (詳細很難說清楚)
自行 - 佔40%學額
統一 - 最少佔15%學額, 最多是扣下自行實際收生的數目(即60~100%), 也有分本區/跨區.很難明是否?
以La Sa做例
中學 7 班約 250人, 小學 6班 約200人
因小學跟中學是有直屬關係
中學收生
40%是自行,學校interview學生,看學生的成績 即佔了100人
15%是統一,學校這部份是沒有選擇權,但會按照小六生的調整後banding由選擇她的學生中,由高分開始收, 最少佔了38個
那餘下的是112個位,那就說明了為什麼小學部沒有可能全部/或85%升回原校
雖然我們整天看那些一條龍/直屬說85%學額給小學,但結果又不是這回事,這就是其中一個原因
當然,如果學校在自行那部份不論成績,先收自己小學的學生,那就一定有85%或接近這數原校升讀.

好啦,說一下呈分試,呈分試就是將小朋友按全港及每校網分banding的一個工具,所以也是為什麼我們作家長會睇校網
你在A校網是band 1,但全港可能是屬band 2, 如果這校網成績不是咁出色下
相反,在好的校網,可能在本區是band 2,但全港是band 1
因為每個banding是3分之一的申請人

如果沒有呈分有什麼影響
1. 學校沒有系統性知道你就讀的小學成績在全港大概在什麼水平位置(其實有其他方法的,如中學部的公開試成績等),對自行去考學校也有一定的影響
2. 因為沒有banding,所以沒有機會參加派位,即除了透過自行申請的那2間外,對不起,你的排名是所有有呈分的學生之後,極端的說,一個科科在呈分試0分的學生,在派位時也優先過你那個成績一級棒的兒女

所以有人極介意有沒有呈分.

2. LHT的學費是有得預算的,她如樹仁一樣,你入學時的學費是apply for 小學的6年 (如果沒有改的話)
即係下年加學費也不關你事.

原帖由 cowkingb 於 11-3-14 15:50 發表

呈分試... 係咪即係讀左 LHT, 就一定無可能轉返出去津校呀... C 啦, 我開始有 D 唔明...

12 年學費, 其實即係大概幾多呀?  我見佢地既學費唔貴, 而家來計都唔使 $2,000 / 月, $50 萬夠唔夠12年用呀?  咩咁貴架?  ...
‹ 上一主題|下一主題