用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問將軍澳邊間小學好
樓主: man791005
go

請問將軍澳邊間小學好 [複製鏈接]

醒目開學勳章

請看再舊一些我貼的文, billyyanst就是認同我說的話而已

原帖由 cowkingb 於 11-3-14 15:55 發表

billyyanst, 可唔可以講下點解要埔你囝囝轉校既, 關唔關學校事呀?  定係私人理由呢?  謝.

醒目開學勳章

同一subject

原帖由 cowkingb 於 11-3-14 16:57 發表

謝謝, 請問是否同一個 subject 定係其他 subject 既 discussion 呀?  thanks.

醒目開學勳章

GT - 呈分
LOGOS - 唔呈分
LHT - 唔呈分
EC - 唔知

原帖由 bowling123 於 11-3-15 01:39 發表

係咪只cofirm得一間直小在tko唔呈分? 講清楚比人知好wor. 你就話搵到個好碼頭姐! ....

醒目開學勳章

費時你又話我知道又不說,剛有人問我,我copy出來

1. 只要中英數主科合格,LHT是一定可以升羅氏
2. 呈分是影響升中的統一派位那一部份,但唔影響自行收生那40%,每一個小六生可向2間學校交申請(自行),學校自行決定取錄與否,可透過面試,但不容許筆試(教育局的規定,但現實如何,我不知道)
3. 宣基小學,最保守要父/母係受浸的基督徒,及小朋友有恆常參加主日學才可加分
4. 信義會,1間在坑口,1間在調景嶺,其實是舊時坑口的上下午校因轉全日制後分拆,2間程度差不多,但調景嶺那間,我在上年將軍澳小學巡禮時(每年都在東港城有舉辦),問了該校幫手的學生,每天唔少功課,每星期也有默書
5. LOGOS/GT - 個人喜好,好難說
GT - 小班教學,但會考成績來說,不及羅氏
LOGOS - 活動教學,以啟發學生學習 (類似我們升到U時,唔通還事事靠背,而LOGOS是提前使用 - 所以你能回答有雞先定蛋先,我或許可以知道好定唔好 ),但個人來說,我是有申請LOGOS,因為適合小囡的性格

原帖由 bowling123 於 11-3-15 01:39 發表

係咪只cofirm得一間直小在tko唔呈分? 講清楚比人知好wor. 你就話搵到個好碼頭姐! ....

醒目開學勳章

所以都搞不懂有沒有呈分

原帖由 freddielau 於 11-3-15 17:20 發表

EC will give an option to all P.6 students in the early Sept.  For those choosing thru-train to S1, no need to worry about 呈分(gurantee a place in S1), else will have the 呈分process.

醒目開學勳章

我標榜了什麼
我只說了因應自己囡囡的性格特質,我有申請LOGOS而已

原帖由 bowling123 於 11-3-15 18:53 發表

條條大道通羅馬,
唔同意只標榜活動教學好處,
飲水要思源, 當初十幾二十幾年前咪係田鴨式學習, 經過相當深厚背誦(好多人都好憎,包括我 ), 慢慢融會貫通(不自覺地). 細個背左而記得可變成自己寶庫.
最後大家都有幸 ...

醒目開學勳章

校長來頭唔少....前co Edu的校長 (當時co edu未搬去現址時的其中一校校長)

但係在自行派位階段來說,沒有改善家長們的想法,收生仍舊未止跌回升

原帖由 o狂人o 於 11-3-15 23:27 發表
田家炳又如何?吾見有人提既?

醒目開學勳章

什麼時間攪珠就唔知
但通常是1月底去統一派位中心填表 (星期六日)
在6月初公布結果

原帖由 man791005 於 11-3-16 00:19 發表
請問有無知道咩月份攪珠呢,幾時知結果呢?

醒目開學勳章

我是一個囉嗦的爸爸
很喜歡舉例,但絕對沒有惡意,考慮小學在某一程度上要顧及中學的
係度借宣基中及宣基小為例:

背景:
1. 宣基中 現在是5班 35人 - 4班英文班, 1班中文班, 下年減班後得4班 Total 學位 140個 (迦密/景嶺/將官中等英中也減一班)
2. 宣基小, 5班,每班25人 125個
3. 兩者關係是聯繫

計算由宣小升宣中的可能性(以過去2009/10成績):
a) 宣中首先會將40%學額用盡在自行 (70個位)
(假設的理據是馮晴1間都有十幾個左右升去宣中,而馮晴來說區內band 1的grade佔全級60~65%的學生人數,而上年升英中大約有70幾人,佔全級接近60%, 黃永樹也有十幾個升宣基,其他的也跟馮晴差不多,所以有理由相信,區內另一熱門將天也是情況類似,代表了這3間學生的band 1比率是高平均值一倍,入宣基的也佔了50個人以上)
而次一級的學校如基德等band 1比率是正常30%左右

按照如此,學校應該不會在自行部份抽撥學位給宣小 (正常都希望收多一些成績好的學生)

那宣中只會offer 25%的餘額給宣小,即係得27個位是直接給宣小,即全部學位的15%左右

而假設宣小的band 1率是50%, 那參照黃永樹/馮晴的升中分布,升讀區內英中跟區外英中的比例是大約相等,而選區內的也有60%是選其他3間英中
那化表了
125個小六生中,有成績屬於band 1的30個左右是區外
餘下的30個中,有沒有人去嘗試區內直資及老牌英中迦密,我想一定有. 如果這裡也有10個,那屬band 1的成績的還有20個可能以宣中為首選
其餘學生都需要靠統一派位

b)那我們再去想想
區內的英中有多少班,有多少學額 (19班共665個位)
區內有多少小學有多少位, 2400個學額
理論上扣下選擇區外的英中學生,最多剛好符合band 1的比率

所以,如果選宣小而希望透過兩者關係而非成績升讀宣中,是有些不設實際的

以上全是推論

醒目開學勳章

LHT or EC???

EC是否真的不看成績嗎?真的是全部人也以愛心嗎,按盧校長的說法不是,,因為學校也有測考,加上在簡介會上也有說,愛小朋友是否幫她們預備好一切,如房子,車子,什麼都替她們想好, - 盧校長的答案是 "no,是教會她們怎樣面對"
EC是英文小學,我有朋友的兒子是中文幼稚園,小一追得幾辛苦,當然,努力過後有回報,追得上時英文也會好

但一間有往績,高增值的學校 - LHT
而一間的校長是過去慕德的副校長,跟LOGOS的校長拍著上令他們在的時候,慕德成績是大幅上升 (所以-走後也人走茶涼 )

所以兩間都申請吧,邊間收才再考慮吧

醒目開學勳章

are you asking me?
我是已經過了河的神仙,可以好風騷的觀看 及替你們加油

其實,我選擇那間,未必代表對你們都好
我不選擇的,也不代表差

我是一個觀察自己囡囡後才決定的小人物

可以說一些理論及背景資料,注意事項,等大家不要走一大個圈才知道

原帖由 karen55407 於 11-3-16 16:54 發表
哦!我以為你是今升小一㖭!原來出年呀!我都有考慮出年幫呀仔考播道,不考慮陸慶濤,我覺得陸慶濤太谷了!但播道也並非我的首選。

醒目開學勳章

對的,30%,但係餘下的70%也不是全部撥入統一(包括直屬/聯繫)的,另有5%是學校話名for留級用的
但如果沒有留級??

原帖由 MCC2011 於 11-3-16 17:10 發表
中學自行學位 佔 30%

醒目開學勳章

馮晴是區內數一數二的好學校
但top 3是怎樣計算
計唔計埋直資先?

原帖由 fatherfather 於 11-3-20 23:49 發表
保良局馮晴紀念小學係保良局小學中TOP3

醒目開學勳章

馮晴是
1.在坑口站A出口行約3分鐘距離的學校
2.不是千禧校舍,但經擴建後,除了沒有泳池外,其他一概齊全,未來聽聞會再加建如天文廳等
3. 上年有七十幾人派英中,約佔60%
4. 是半傳統半活動
5. 中文是廣東話授課
6. 從3年級起有分精英班,按成績編班,有壓力
7. 10分在第1輪是一定沒有機會的學校,15分是有機會的,但機會唔高

除了馮晴,區內熱門成績(升中)好的有同一辦學團體的黃永樹,將軍澳天主教,宣基
這3間中黃永樹,將軍澳天主教都比較近你的家一些在將軍澳站附近
TKO直資有播道/優才/陸慶濤/真道

原帖由 wing 於 11-3-23 01:29 發表
我細女今年K2, 我地將會搬到調景嶺, 我對呢度既學校完全唔識, 好驚揀錯學校俾亞女

1. 本身幼稚園係有小學同中學. 但小學部近年唔太鐘意收自己幼稚園既畢業生, 我都打定輸數

2. 我會幫佢考家姐讀緊既直資,但入到既 ...

醒目開學勳章

基本上TKO的小學,熱門的那幾間都是這樣
但明知唔入,你都要入紙,因為最壞的情況下,去到叩門階段,馮晴只會考慮第1輪自行申請加第2輪都選佢的

原帖由 wing 於 11-3-23 14:12 發表
多謝你既解答.

7. 10分在第1輪是一定沒有機會的學校,15分是有機會的,但機會唔高   

醒目開學勳章

15分是可以的
機會率有多少唔知道
但一定可以,因我囡囡都中了,不過沒有去注冊而已

原帖由 tedghost 於 11-3-23 19:18 發表
早幾年已聽過15分不能入FC, 近年人口更多........真係

醒目開學勳章

自行係只可以選一間的
而10分可以入到的,我想你都唔會選,如果唔係,都唔會有一些學校被教育局殺校
而自行跟大抽獎及最後的叩門,都是要講策略的
所以,明知無望,有時都要選,原因在於以後的佈署

舉例,協恩也是這樣,你明知協幼不可以直升協小,為什麼D人也要入去,因為明知自己唔夠分,但協小在叩門的9個位,只收協幼的

所以,不要被眼前的機會率嚇怕,因為10分來說,真的沒有什麼損失的

原帖由 wing 於 11-3-23 22:52 發表
我想問, 係咪即係自行都應該揀馮晴? 小一選校自行階段係咪只可以揀一間架咋??? 咁咪會無咗個機會囉??

醒目開學勳章

自行填馮晴 - 一定唔會中,但為了準備一旦在大抽獎唔得時叩門
大抽獎填馮晴 - 如果中了,什麼都不用想
叩門- 以自行及大抽獎,學校應該會俾機會interview

增加叩門機會,轉讀同區的PLK幼稚園,並要在班裡拿品學兼優(每班得3個)

以我所知,如果3年幼稚園中,拿到2年品學兼優,叩門時一定收

原帖由 知足 於 11-3-24 16:18 發表
咁請問我小朋友得10分,咁又想楝d熱門如黃永樹,馮晴,咁我應該點做? thx~

醒目開學勳章

我只知道馮晴係咁,但3年幼稚園,有2年拿品學兼優,加上第1輪,第2輪都唔中,其實機會很少

以我囡囡那一班
其中一個品學兼優的,自行以世襲生入馮晴
另一個考了陸慶濤
我囡囡不是品學兼優的 (我想因為她品方面成日做"保長",俾我都唔會俾佢)都有3間ok,一間後備-50%成功率
那你想像一下,雖則說上下午有5班共15~18個品學兼優生
但其實沒有幾多個會去到叩門階段,除非超屎抽籤運
加上沒有考其他的直資/私校
所以,在叩門時收返品學兼優是可以的,而且區內PLK的幼稚園用書及程度其實唔差的
以英文來說 - 用書跟綠恩/翠恩是一樣的,當然,上英文的時間當然少過對方,但攞得品學兼優的,一定在中英數都唔差的

原帖由 mokchingyin0910 於 11-3-24 20:26 發表
"3年幼稚園中,拿到2年品學兼優,叩門時一定收".
黃永樹都得??

係咪真架??? 我以家先知道....太遲了...

醒目開學勳章

唔知,到時叫幼稚園校長寫推薦信啦,而且,馮晴這2年的世襲生唔係咁多,比黃永樹少,所以第2輪大抽獎時,都有62個位,
抽中咪不用煩
而叩門位始終係津貼學校的少少自主權.學校一定趁機收一些她們覺得好的學生.如果有人抽中唔讀,叩門位會多一些的
但基本上馮晴可以有10個叩門位

原帖由 wing 於 11-3-24 20:44 發表
唉呀...如果讀緊既幼稚園有小小名既, 但唔係PLK, 唔知得唔得呢?
‹ 上一主題|下一主題