用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 面試考的咩
樓主: Nique
go

面試考的咩 [複製鏈接]

醒目開學勳章

唔會...過來人經驗
我囡只是讀普通的屋材幼稚園,還要是半天那種
都一樣是正取生入
反而...收了後跟其他準家長分享及出來玩才發覺,原來大家的囡囡的性格都有一些相似的地方
"夠大膽,唔怕羞,把口駁咀一流"

原帖由 Ahbee02 於 11-7-14 14:56 發表
Charlotte_mom,

若然英文差D,面試中是否較為輸蝕?

醒目開學勳章

我個囡社交能力係超差的,死淨把口jar

原帖由 Ahbee02 於 11-7-14 15:05 發表
多謝ziyi爸爸。

甘我阿女就悶水D啦,阿女稍慢熱,社交能力麻麻。不過都會報港同試下。

醒目開學勳章

如果今年interview都是跟上年類似的,那活潑,八卦的有advantage
因上年第1輪second part是跟校長玩校長話及問答
而第2輪家長及小朋友再跟校長面談時,校長會問返跟上一次的校長室有什麼分別的
而且,也會做心理測驗,看小朋友選什麼,家長見唔到有什麼選的,所以仟萬不要過份逼迫小朋友

原帖由 Ahbee02 於 11-7-15 10:45 發表

醒目開學勳章

係你眼大睇過龍
我的名後面有remark我係爸爸架

原帖由 Charlotte_mom 於 11-7-18 10:48 發表
勁呀下, 連ziyi係爸爸你都知
我讚成, 就我見"入圍"既小朋友, 都係主動外向friendly果類, 港同唔係咩傳統模式, 平時學生都習慣會同老師傾計, 不妨叫小朋友開放d, 真係當去玩, 有咩唔明想知, 即管講, 唔識咪 ...

醒目開學勳章

真道自己的OFFERICAL解釋係,整個學期,除了考試外,全部都會教書的,淨係6月份大考後那差不多一個月的時間都要教書,所以她們才有信心11年讀12年的

而她們是分3個段階的, 2年基礎, 5年拓展, 4年通達
去到拓展階段,是會培養小朋友探索,自行追求的
所以,跟傳統的一d的唔同
去到通達更像undergrade般做project,好睇自己

原帖由 Charlotte_mom 於 11-7-20 13:01 發表
真道既課程比較UNIQUE, 佢地係5年小學就升中, 中學除左考本地新中高, 仲會考埋IB, 所以聽講真道小學課程都深的, 因為5年時間要學6年既野

比較起黎港同就"傳統" 得多了, 6年小學, 升中後考新高中, 只係當中 ...

醒目開學勳章

照睇跟上年一樣:
第1輪第1part - 小朋友分組上班房以遊戲方式面試,會問問題,老師會觀察小朋友玩遊戲的表現,家長只可在地下操場/有蓋操場等候 (大約半小時左右)
第1輪第2part - 小朋友大約5個左右去跟校長/副校在校長室玩,如校長話,畫畫,問小朋友問題,本書正常唔會問內容,上年小囡連書名都沒有問,有一些說會問書名,但我認識被取錄的家長全部都說小朋友話沒有問內容( 我相信都幾準,因有30/120的資料)
然後決定約400個入第2round
第2round的面試是家長及小朋友一起面見校長約15分鐘,內容參考同一post的之前的回答)
如果入到second round - 記得學校的4樣口號 - 活潑,好學,思辨,創新
而第2round是沒有得操的,操小朋友的結果是negative的,切記,因問題再不是學術(如中英數等)
因出生率一年比一年高,聽聞上年都有出現細佬妹入唔到second round的情況,所以如果是HKU畢業的家長,應該快D入返HKUGA,加返少少分
第1輪第1round,穿著最好是方便活動的
其餘,女孩可穿裙等比較正式的
基本上記得的就是這樣,希望幫到今年的家長

原帖由 312 於 11-8-19 00:24 發表
its was mention on the letter u received ,the book only for them to read while waiting. i call the school to recomfirm it, yes the staff said yes,only one book please ,just beware the loss of book.

醒目開學勳章

以上年來說:
第1輪的2 part 面試是不同日子的
所謂要脅書的是第1輪的second part
而所有小朋友都需要經過第1輪的2次的面試,學校才會從中選擇400個進入第2round

原帖由 mlca1314 於 11-8-21 18:17 發表
大家好:想問問大家,係咪所有小朋友都會second in架,我封信度無寫要帶書,係咪個個吾同?thanks!

醒目開學勳章

還有第1輪第2part見校長,我想如果那一part俾到好印象給校長,會重要D.

原帖由 joanthony 於 11-9-10 22:05 發表
唉好無心機...今日我地準時到1:30pm到(係信上面寫的時間) 但睇漏左要早15分鐘去登記!! 個仔話入到課室時人地已開始舉手答問題, 係答關於故事的, 即應該故事都講完了我估? 如果係咁點解唔直情話1:15pm面試時間既? (當 ...

醒目開學勳章

今年有兩部行TKO,最正係我囡搭那部是後加的,2個站後直飛學校...7:13才上車
黃竹坑...到時有MTR,都是1個小時內到

原帖由 kitty23205 於 11-9-12 09:29 發表
Ziyi(daddy)
我是住將軍澳的,印象中你好似又係
想請問港同有校車到達嗎
港同中學在黄竹坑,你認為會太遠嗎?
thank you!

醒目開學勳章

我係緊張大師...成日怕會塞車等...所以上年面試...我都會預多一些時間...如果早得多...咪在最後行路那段慢慢行

原帖由 mimi1102 於 11-9-12 09:52 發表
容許我講句老實話, 有好多人去interview 都鍾意早d 到, 約15分鐘或早更多, 等小朋友可以warm up 一下, 而我就鍾意只早5-10分鐘到, 因為我怕太早到, 反而會令到我同小朋友都緊張.

學校已經明確講明面試時間係幾點,  ...

醒目開學勳章

今年沒有站係將軍澳中心,最近的是去到將軍澳廣場的回轉處,再唔係要去調景嶺

原帖由 kitty23205 於 11-9-12 16:25 發表
將軍澳中心
thank you!

醒目開學勳章

今年有站係日出康城,但沒有清水灣半島
而坑口有兩個站..East point City &  文曲里
但有時會加站的...校車公司我far fast覺得ok,
好似我到8月中才報(雖然係正取生,但一直爭札係自己接送定校車).都盡量安排到.而且今年都有因學生加站

原帖由 SCKnight 於 11-9-13 22:19 發表
咁請問ziyi爸爸,校車經清水灣半島同坑口嗎?

醒目開學勳章

係啊...已經是第3個校長...但由個囡K2那一年聽簡介會已經是她了(那時她剛上任).所以沒有接觸過之前的.不能說什麼.

但吳副校都現在都係度.當時做MC的主任,課程發展主任也到現在都係度.

走了另一個副校長,但換了一個我妻子覺得很好的謝副校.

所以..有人走..是事實...有變化..是事實...但個人覺得變化是向好的

原帖由 SCKnight 於 11-9-13 22:52 發表
多謝ziyi爸爸回覆!
又想多口請教,因屋企人都鍾意港同。但睇番校刊,發覺而家嘅校長已經係第三位。校長轉得咁密,會唔會喺政策上有好大改動?有冇影響小朋友呢?
仲有最近有學校因為有派糸斗爭,教師有大量turnover,唔知港同有冇類 ...

醒目開學勳章

我那時最後一round interview前的半夜...個囡突然發燒....一早打電話去學校說...發燒..如果退燒就去..唔退燒可唔可以改期..書記姐姐都好好..話沒有問題

原帖由 blueroselam 於 11-9-19 16:35 發表
有無家長試過請假?? 撞岩有事, 唔知可唔可以??
‹ 上一主題|下一主題