用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2011-2012, 打算考什麼直資/私校?
樓主: silvia_ng
go

2011-2012, 打算考什麼直資/私校? [複製鏈接]

醒目開學勳章

ggoo好似問爸爸應該穿什麼,她好似已經搞掂了自己跟囡囡啦

而我會看申請那一間,有一些是需要玩遊戲的話,其實唔適合穿裙仔

但DGJS/True Light/GH等,當然一定穿裙斯文一些啦

但HKGUA,我就一定唔打算俾囡囡穿裙啦.

原帖由 miffy 於 10-8-20 12:46 發表
著斯文裙仔, 著皮鞋千祁唔好著涼鞋, 要留意質料, 天氣熱唔好著太厚, 流晒汗個頭又濕會扣晒分。之前要比佢著下, 喪讚佢靚, 等佢著呢條裙interview時比較有自信, 也不會因第一次穿有周身唔自然的感覺。

家長就算未必i ...

醒目開學勳章

因為在first interview會玩遊戲的
像LOGOS, first interview玩豆袋等
穿裙仔會唔方便
6月同一天上午interview ICQM, 下午interview LOGOS
上午幫囡囡穿裙,下午穿褲裝

無話唔應該入黎搭嗲,來呢個個處都係吹水架
而且我都試過回錯題

原帖由 miffy 於 10-8-20 13:15 發表
我無睇清楚tim, 真係唔應該入黎搭嗲。

點解hkgua就一定唔穿裙??

醒目開學勳章

2次經驗,包括我自己,大約有30~40%穿牛仔褲
30~40%穿causal 褲
有10%左右是穿西褲,但沒有打領帶

原帖由 ggoo 於 10-8-20 16:13 發表
miffy & ziyi:
多謝你地既意見,我想問如果daddy著牛仔褲冇問題?你地見多唔多daddy著牛仔褲呢?真頭痕.

醒目開學勳章

如果要代替,我個人會建議淨色有領 polo T-shirt
一定唔可以無領,是非常沒有禮貌的

原帖由 ggoo 於 10-8-20 17:16 發表
ziyi:
好,就照你講下身著牛仔褲,咁上身唔著長袖恤衫而著短袖T-Shirt 又得唔得呢?因為呢d天氣真是好熱.

醒目開學勳章

TSL就沒有關係,都唔見家長
而有教會背景的而要見家長,2個到俾人印象會好一些
像我去見ICQM時,問的問題很多是家長怎樣管教小朋友,爸爸媽媽一起真的會較好

原帖由 silvia_ng 於 10-8-20 17:26 發表
但其實我唔想老公去....又得唔得呢? 我而家冇姐姐用, 所以想佢留係屋企睇住哥哥...

醒目開學勳章

回復 1# silvia_ng 的帖子

wow我每次寄的都是平郵
沒有想過掛號
因為單掛號是沒有意思,你都唔只對方有沒有簽收
而雙掛號,在我去澳洲讀書時失望了
那次我叫家人寄一些重要的東西,用了雙掛號
等我住宿舍的,文件寄到學校的收發處,足足1個月,我才收到學校通知
其間我以為寄失了,家人查郵局,卻說雙掛號寄外國是沒有用的,激死
而在香港要查返什麼人簽收了也有排
而且簽收了也不代表什麼
只肯定郵局沒有責任,因有人簽收了証明到達
到達了但是否去到right person, nobody know

醒目開學勳章

回復 4# summerbb 的帖子

True Light 及HKGUA沒有硬性規定要或不要
但HKGUA有說如有一些資料可附加到申請表一起交的

醒目開學勳章

回復 1# silvia_ng 的帖子

我寄了掛號,只不過申兩句

醒目開學勳章

回復 3# silvia_ng 的帖子

農甫道校舍有幾大?
在那一個位置?

醒目開學勳章

回復 2# lovelyfelix 的帖子

現在開始留意學校,將一些有興趣的進深了解
下年3~4月份開始有一些學校會辦2012/13年的白簡介會
到2011年6~8月是最多的
而5~9月就申請
而一些會較早截止,如GT/LOGOS/ICQM,大既在2011年6月份
而英華男校照今年來看,也會在出年7月中截止報名的
希望幫到你

醒目開學勳章

蕭亞姨,計下計下,原來你申請的學校跟我申請的數量差不多
TSL, DGJS, KTS, GH, 林文燦
都5間啦,打算夠數未
我就收工啦
TSL, ICQM (ok左), LOGOS, EC, HKGUA, TL, DGJS

醒目開學勳章

係啊,個心定晒,起碼知道自己的馬騮囡唔係差都無人要
比上不足比下有餘
而且今年ICQM都有接近1000人申請,所以都是接近10分一機會率
算ok
如果唔係,我一定比ggoo更怕

原帖由 silvia_ng 於 10-8-23 17:24 發表

我好大可能都會報SMC, 因見佢係英文面試。但如之後出既面試日期太遲, 我就未必報囉。真係呀仔都冇報咁多...
你而家都有一間OK左, 個心係咪定左好多呢?

我而家就要睇10月9號會唔會撞期...好彩TSL我報10號, 而家LMC ...

醒目開學勳章

首選TSL,跟你的囝囝囡囡做同學

原帖由 silvia_ng 於 10-8-25 00:19 發表

如果全部你考既都收哂, 你會比女女讀邊間呀?

醒目開學勳章

TSL - 陳守仁 (直資) (男女) (沒有中學部)
KTS - 九龍塘小學 (私立) (男女) (沒有中學部)
ICQM - 國際基督教優質音樂中學暨小學 (私立) (男女) (直升中學部,沒有呈分試)
LOGOS - 華人基督教聯會真道書院 (直資) (男女) (直升中學部,沒有呈分試)
EC - 播道書院 (直資) (男女) (直升中學部,有呈分試)
HKGUA - 港大同學會小學 (直資) (男女)  (直升中學部,有呈分試)
TL - 香港真光中學附屬小學 (私立) (男女)  (聯繫中學部女校,有呈分試)

原帖由 heiheiw 於 10-8-25 09:48 發表
想問以下 是什麼學校呢?????
TSL, KTS,  ICQM, LOGOS, EC, HKGUA, TL

醒目開學勳章

呈分試是將小朋友分為3個banding的考試,分別是小5上下學期及小六上學期
這成績是用來升中統一派位用的
如果沒有呈分試,那代表升中2輪,自行/統一2部份中,你的小朋友只可參加自行那部份.

所以,如果你申請一間一條龍而沒有呈分試的學校,代表你差不多同意你的小朋友未來12年都在這學校渡過.

原帖由 chung222 於 10-8-25 11:02 發表
想問什麼叫呈分試?有什麼分別??

醒目開學勳章

應左一句成語"塞翁失馬"

原帖由 silvia_ng 於 10-8-26 01:04 發表

我都唔係太認識優才, 不過想當年幫仔仔報考, 發生左一D小插曲係我身上。 當年打過去學校問, 佢話一定係資優先收。咁我仔仔係數學上係測出資優, 但整體數字(VERBAL + NON VERBAL既平均值)並唔係, 佢都話我唔得。

...

醒目開學勳章

我都想知道
蕭亞姨,有沒有資料

原帖由 flostangraphy 於 10-8-26 11:31 發表
其實係去邊度驗.... 唔知幾錢呢??! 同準唔準o架?!
我都想check 下自己係唔係資優爸爸......

醒目開學勳章

放棄大抽獎就真
但唔可以考其他直資......我所知唔係

原帖由 mosesdaddy 於 10-8-26 21:46 發表

Is the highlighted part (in red) true?!

醒目開學勳章

好彩我沒有申請,如果有,阿囡見到handsome boy/man會掛住望,什麼都唔記得架

原帖由 silvia_ng 於 10-8-26 17:39 發表

哈哈...係咪靚仔都冇所謂啦...一陣太靚仔, 呀妹當左自己睇緊港男就慘啦...

不過真係希望唔好太早開始....我個NUMBER係#2...你話前唔前呢....

醒目開學勳章

我又唔係handsome man,梗係唔望啦

原帖由 silvia_ng 於 10-8-27 13:24 發表

咁你呀女平時有冇望住你? 定係成日都唔望你...嘩卡卡卡卡...
‹ 上一主題|下一主題