用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問將軍澳邊間小學好
樓主: man791005
go

請問將軍澳邊間小學好 [複製鏈接]

醒目開學勳章

叩門不是小一收生的正常程序的一環,是指大抽獎後(約每年6月初),家長派唔到心儀學校時,去心儀的學校查問可否收她們的子女 - 這叫叩門

"叩門" 是津貼學校的少少自主權, 因第1輪是計分/看世襲,第2輪是六合彩, 都不會理小朋友究竟有什麼cert,有什麼成績的

而叩門是學校可以按照她們的感覺,interview的成績等決定

所以,如果中英文好的,叩門一定有優勢

懂事面對人,有禮也是

原帖由 知足 於 11-3-24 18:35 發表

請問叩門係要去到邊個階段先叩架?幾月?成功率有幾多呀?叩門要準備d咩野架?就咁interview?我小朋友有學野,但咩證書都冇,會好蝕底嗎?萬一真係失敗左,我會被派去第幾志願既學校?小朋友本身係plk既幼稚園讀,係咪楝番plk ...

醒目開學勳章

係,單以英中比率,係低於全港平均數中的

原帖由 wing 於 11-3-26 03:20 發表
真係好多謝你呀~ 我而家對將軍澳區既小學有個概念, 希望到時亞女可以搵到間好學校啦

其實有個唔係小學既問題想問問, 將軍澳區既中學係咪唔太好呀??

...

醒目開學勳章

Net 48, net 14/16
Net 48
男校有觀瑪(即係高志森的母校- 係男校), 聖言
女校有聖潔靈,聖保錄,梁式之
男女有觀中,順利天主教,蒙文偉
數一數有9間,最少有40班
而TKO只有16班
而net14/16中學同是東區
有很多英中,出名的有張祝珊,女校有庇利羅氏
都有8~9間
想一下,16vs40班,機會如何,大家心知啦
而net 48的學校數目連net 46(中學是同一校網),加起來多30%左右
而英中班數連一些開部份英文班的,數目應該2倍
所以唔係小學有問題,而係好的學生都會去考區外的中學

原帖由 tedghost 於 11-3-26 22:45 發表
鄰近哪網的英中比率係高於全港平均數中的?

醒目開學勳章

我知道5月份她有觀課日,有興趣可打電話去報名,
到時用自己雙眼看下問下啦

原帖由 hvbaby 於 11-4-5 21:23 發表
有無讀港澳信義會(坑口)個間可講下, 是否好多測驗考試,
中學派位如何.
‹ 上一主題|下一主題