用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學不是職訓(黃英琦)
樓主: elbar
go

大學不是職訓(黃英琦) [複製鏈接]

回覆:大學不是職訓(黃英琦)

Big 4 銀行大公司,一定只請商科?請人係睇科定睇申請者的質素?除卻醫護或部分需要本科訓練的專業,一位資質平庸的學生,讀了商科就會山雞變鳳凰?尖子就算讀人文學科,出路也不見得有影響吧。

引用:黃英琦請走進年青人的世界看看,++現今年青

原帖由 anma 於 12-08-31 發表
黃英琦請走進年青人的世界看看,  現今年青人有他們選科的志向, 不喜歡的, 沒興趣的, 絶不會選, 尖子選「環 ...
那些尖子不讀大學恐怕也未必要揸兜,問題係佢地志不在商,為何要選擇這類商科學位?只有這類課程才能教授領導才能、環球視野?定其實他們仍未充分了解志向,所以搵個「尖子課程」讀下先?又或者其實係向家人交代?

引用:"香港的「五星星」狀元缺乏獨立思考,一窩

原帖由 Sum_Ba 於 12-08-30 發表
"香港的「五星星」狀元缺乏獨立思考,一窩蜂在大學選修「環球商業」和「工商管理+法律」", 黃憑甚麼說狀元 ...
正常人都會懷疑他們一窩峰讀Global business,都係搵錢至上,這種偏見未必公平,但唔怪得人喎。

引用:Quote:dolala+發表於+12-8-31+18:52+Big+4+

原帖由 Charlotte_mom 於 12-09-01 發表
好現實講句, 咩人入學可以揀咩科, 你估d老闆唔知咩..........讀其他科都會有叻人, 不過商科generally spea ...
呢個世界有面試的!

引用:個問題係黃英琦何許人也,佢憑咩用自己眼光

原帖由 khmama 於 12-09-02 發表
個問題係黃英琦何許人也,佢憑咩用自己眼光去猜度人地選科嘅目的唔係為興趣?選商科就係欠缺獨立思考,咩論 ...
她只是叫人勿羊群心態,應按實際能力和興趣選科,老生常談而已。

引用:回復+ANChan59+的帖子 或者有些觀點家長不

原帖由 MC1128 於 12-09-02 發表
回復 ANChan59 的帖子

或者有些觀點家長不同意,但如果了解多少少黃小姐的背景,其實她在教育及文化方面幾 ...
我敢講,從樓上某些家長回應,可見他們真的不了解出面的行情。所以要提醒,呢個世界有面試這回事,入商科混個學位回來,一面試即刻現形。人地讀商科可以搵筍工,係因為個人質素。夾硬為錢讀書,讀得辛苦時仲邊有精力提升自己?

‹ 上一主題|下一主題