用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天神嘉諾撒學校 09-10年度1C班報到
go

09-10年度1C班報到 [複製鏈接]

1C班集合一下吧

1. Clarice
   0    0    0    0

是啊30人發燒真係好得人驚。我個大仔都發咗3日燒,八號風球半夜成104.9度,scare me,今天休息多一天,明天打算可以番學。學校好緊張,已前唔記得打電話請假都無人call你。今次打鑼噤call,問醫生點講,學校壓力都好大,豬流感啊!你早點成為過去式吧!好嘛煩。

昨晚呀女話唔識做中文功課紙,話老師無教過,係唔係呀,明明有作文堂,呀女!你唔好點呀媽,唔識寫字就認咗佢。你哋呀女點呀?

好嘢,1C班總共有8位家長上綱,可以好好交流一下了。

今天計埋改正好似有7樣功課,唔知放工番到屋企呀女做晒未。

我囡從小便學認字,老師都話張圖書工作紙比較深,因為p.1未必認得d字同識解,唔知老師上堂有無解。

認字老師話而家local school好多時都會用國際學校d教學方法,例如課堂時用課外書或用project教小朋友,令小朋友用多d腦仔,吸收多d其它知識,希望小朋友smart d,原意是好。但local school因有好多指定課程要教,老師便好趕,對於課外同project可能會講得好快,所以好多時都要都是家長自己教吓,唔知而家喺唔喺同一情況,亦或呀女聽唔明。如果開學之後有家長會見吓老師就好啦。

無咗個球場,呀女知道一定好唔開心。佢話升小一最開心就係可以小息時在運動塲上跑來跑去,好自由喎。

原帖由 Kat媽 於 09-9-22 23:36 發表
點解中文詞語寫4個咁少, 佢地記得架喇?

你地知唔知學校遲d 擴建, 要埋後面籃球場呀?

你地收到樂器通告未,我地三種樂器都無份,長笛、單黃管同大提琴都唔得。仲好自己出去學,唔使放學噤麻煩。

下星期四課外活動,無得學音樂,又無參加学校d課後活動,女童軍又未知結果,噤2堂課外活動有咩玩呢!

原來我呀女乜都抽唔到,可能自由活動仲happy。

今天又7樣功課。是不是C班最多功課呀!做都無所為,要溫默書果日可以小d就好啦。

我個女話10月是玟瑰月,課外活動是唸玟瑰經。

原帖由 Kat媽 於 09-9-27 12:27 發表
Cherry 媽咪
Yoki 都抽到敲擊樂呀, 點解Cherry 唔玩呀? 咁咪要自己出去學? 咁學咩呀?

chuenma
我相信遲d 會有d課外活動比抽唔到小女童軍既人選擇.

talie
係呀, 我朋友話係掘頭路果個籃球場. 咁就唔知幾時動工喎. ...

本明愛抽獎卷拈算好呀?

我BUY4張,用紙PACK好,琴晚呀女話聶老師叫買晒佢。無理由,我讀天教學十幾年,明愛獎卷都係自由購買,學校又無通告,一定唔會。呀女又話票頭都唔使交,噤點抽獎呀!

請問有無人知?

你真係有型,堅持到底。我帶呀女去睇樂器,佢話長笛靚要學長笛,報咗名啦,係屋企對面學。初學30min,到大d學45min,考級先學1hr。都要2年後先考級啦,時間控制比係學校學好好多。

我呀仔係學校學小號,考級老師要佢每星期出外補堂$$,又要另上oral$$同樂理$$,好花時間&$$$$。

原帖由 queenie1118 於 09-9-28 00:46 發表
原本我諗住叫個女學豎琴嘅,同埋睇完學校嗰個樂器示範之後,囡囡都話唔鍾意佢哋介紹果D,但係我問番嗰個陳sir,佢哋嘅樂團唔需要豎琴囉,如果你想配合「一條龍」上ST.Mary嘅你就响佢哋入面揀一種樂器就會好D,咁點知入咗敲擊 ...

Oh!  I see.  Thanks a lot.

原帖由 talie 於 09-9-29 10:11 發表
我見A班網上家課册寫"10月5日交回明愛獎券存根及捐款".
可能因為未到期, 所以等你賣多幾日先交回 .
我地上星期做節, 順便賣比親友 , 我女昨日已將$100連存根交回.
** 昨日, A/B班網上家課册寫"10月9日默中文 ...

你哋而家巳去補習哪,唔好嚇我啦!不過補習社有乜好料記住通知我地,例如:收費、進度得唔得及褓母車按排等等....

謝呀!

還有,其實有幾多個綱上exe.一定要做,大家可唔可以list出嚟對下。

1. A passage a week
2. Longmen express
3. 八宝箱
4. vocabulary programme

p.s 今天去學同保健,呀女好開心,佢話1B同學話好好玩,唔佢今日有乜新見聞。

原帖由 winnie@ching 於 09-10-9 17:21 發表
巧研媽,

請問功課班替囡囡温中、英文默書的進度可以嗎?另保母車是否全是天神學生?

Help.

Anybody p.m. a phone for me.

My daughter haven't copy the handbook detail and haven't copy the chinese sentences homework.

Thanks a lot.

Yes, Natalie call me this morning.

找不到幫手也好,給呀女一個教訓,知道已後要點做才對。我回家時佢好老定,叫我打電話問人咪得囉,後來知道無人問便知死。自巳責任要自巳做好,呀女上了重要一課,很真貴啊。

各位辛苦嗎?我覺得好辛苦,同覺得呀女好可憐。咁細個為咗測驗做咁多exe,又要寫咁多生字。

可能我係接老師電話最多嗰個,因多我1星期不在港,呀女去補習社做功課,之後總共兩次電話啦。話呀女d字醜,功課又做得唔好,好擔心佢測驗會唔識,其實功課都有B,不過d字就真係唔靚。可以話老師都好留意學生,其實你地d功課係唔係全對架。可能測完驗又會收到老師電話做賽後review,上次老師話我呀女默書都可以啦,唔算好高分,其實都我覺得都唔差啦,而家呀媽有d壓力tim,呀女加油!
‹ 上一主題|下一主題