用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 尋日接放學, 聽到一D好乞人憎的家長對話... ...
go

尋日接放學, 聽到一D好乞人憎的家長對話... [複製鏈接]

哈哈咁佢又黎讀?
咩人黎報都收晒,咁即係侮辱埋佢個仔-冇咩長處jei.....
傻傻地0既!

學校呃人錢?有咁多傻瓜家長心甘情願俾佢呃0既?

其實香港地有d人真係好奇怪,乜都要投訴一餐,講到對間學校呀老師呀多多唔滿意,好似佢地先係教育專家有好崇高的教育理想,反而要佢地去教返d受過訓0既老師咁!

不過一問佢地點解唔轉校呀?跟住又話費事啦都讀左一排咯又乜又物,又話驚小朋友唔適應.....

講真呀,冇人叫你一定要入黎讀架麻,學校又冇羅把槍指住你,又冇鎖住你迫你留低,你選擇左黎讀就唔該尊重下學校尊重下老師尊重下自己同其他家長啦!

原帖由 sweetcouple 於 09-10-3 17:48 發表

我覺得佢係侮辱緊成間學校的小朋友同家長囉......

咁把炮, 過Kln Tong大把名校等佢考啦 (IF佢個囝有本事考到, 佢又有錢俾的話)!

就係可能佢個仔考唔到,先要死死地氣委屈自己讀呢間呀麻!

原帖由 sweetcouple 於 09-10-3 23:01 發表

講真, 我個囡都係因為係超細囡, 考好多間都考唔到, 先入左YYCS......但讀左一個月, 我好APPRECIATE老師同校長同職工的付出喎......

就算係考唔到其他, 當已經冇選擇, 都讀左咯 (如果冇聽錯, 佢地係K2添), 做乜唔 ...

呢d心態好難明,又要埋怨,又要鬧,又要嘈,但又唔敢定唔想去做d野改變現實,所以只有繼續冇止境咁怨落去,不停找老師同校長麻煩,迫學校去配合佢專業0既要求,好奇怪!

原帖由 winwin815 於 09-10-4 14:53 發表
exactly, 仲要加埋d, 完全唔自己思考, 人地講咩, 佢就信咩既人附和, 真係.....

上年有個笑話, 係荷花出個本幼稚園書, 入邊印錯左, 又一村既雜費要成萬幾蚊, 佢地居然都信囉, 又攞黎談論, 又話都話佢地扼錢架啦, 咁 ...

學費一個月一萬蚊都冇人信啦,何況雜費?

我最唔鐘意聽到d家長話嫌又一村課程淺,喂呢樣野你一早知架啦,咁你又黎讀?定係考唔到課程深0既幼稚園呢?跟住又嫌3嫌4,好似要迫又一村變成根德園咁去教lor!!

有d家長覺得,小朋友係要迫先會讀書0既,呢樣我明,但駛唔駛3歲人仔就開始迫呀?佢地都未有性!!而且因人而異jei,迫得多可能有反效果,一陣攪到個小朋友驚左讀書0米死??

所以我想我個小朋友可以係開心同活動方式0既幼稚園去學習,培養佢地讀書0既興趣同好奇,仲有最緊要0既品德,我唔要佢讀書叻但冇禮貌呀!!升上小一一開頭可能會辛苦d,但只要佢鐘意讀書就冇問題啦!!

我諗又一村畢業0既學生唔會咩字都唔識卦?一定有返d質素0既!!

我自己就覺得小朋友0既品德重要過課程深啦,我見依家好多小朋友,讀書係好叻幾個a,但係冇禮貌,冇大冇細,d家長仲覺得自己小朋友好叻好醒咁,第時出到社會工作,好易俾人玩死架咋!

3歲定80呀麻,況且課程愈深都唔代表愈好jei!!

原帖由 carolmum 於 09-10-7 01:08 發表
吾好意思呀!
我正為我仔仔諗讀邊間KG
想問你地對呢間KG有o羊評價??
佢地點幫小朋友學習or成長ga???
有冇宗教教育ga?
吾該晒大家!!

我0既評價係-符合晒我0既要求lor!

校舍環境幽靜,空氣好,好多老師,個個都好友善同helpful,校長又肯同家長合作,朝早或者放學時經常企係門口迎接小朋友,家長可以同佢傾幾句計,有d幼稚園0既校長唔係咁易見到架,又一村校長真係好勤力呀!

小朋友係到讀冇咩讀書壓力,功課有但唔多,呢到著眼小朋友0既品德培養,我相信又一村0既小朋友一定讀得好開心,好鐘意返學0既,我個仔由k1時喊足半個月,日日嗌唔返學,都依家不知幾開心,好鐘意返學,有時假期冇得返,都會問我幾時返學呀?好掛住老師同小朋友呀!

所以我好開心自己冇揀錯學校,其他人點講佢地唔識好野jei!

原帖由 jojoplanet 於 09-10-7 14:20 發表

係呀你講得好岩..我覺得自己好異品架..因為我咁異品同人解釋點解讀呢間d人都唔明我架啦. .就算明人地都係覺得無學校收你個仔仔先要讀呢間你梗係贊架啦..

我都試過人地問個仔讀邊間我話又一村..跟住d人話又 ...

係0米佢地唔識呢間學校,所以先唔出聲咋.....

其實呢到都勁多學生架wo,唔通個個都因為其他學校唔收,迫晒係呢間?唔係卦.....

同埋我知道都有小朋友考唔到呢間架wo,又點講呢?

原帖由 jojoplanet 於 09-10-7 17:08 發表
唔出聲因為唔出名d人就覺得係唔好既學校囉..

係...點解會唔收, 你覺得個小朋友會係衰乜..?

如果又一村唔係要收好叻0既學生,應該係睇眼緣卦,我都唔知佢地有咩準則,係0米好似見工咁,係睇緣分?

原帖由 winwin815 於 09-10-8 11:03 發表
我覺得佢地係剔走一d真係好有問題既學生, 可能係無咩反應, 可能係係咁喊, 而唔係揀一d最叻最叻既學生囉

記得上年囡囡有個育嬰園同學去面試, 去到一半, 已喊晒, 唔肯合作, 老師居然比佢多一次機會, 叫佢下星期再黎,  ...

不過呢個forum之前有家長講過話佢小朋友面試時,係冇答過老師問題,老師問佢乜佢都唔肯講,但最後都收左佢!

原帖由 winwin815 於 09-10-8 11:03 發表
我覺得佢地係剔走一d真係好有問題既學生, 可能係無咩反應, 可能係係咁喊, 而唔係揀一d最叻最叻既學生囉

記得上年囡囡有個育嬰園同學去面試, 去到一半, 已喊晒, 唔肯合作, 老師居然比佢多一次機會, 叫佢下星期再黎,  ...

係呀呢到d老師真係好友善好有耐性,會好用心咁聽你講野,跟返你需要答返你,我知道有其他幼稚園0既老師,你問佢好多野佢都話唔知,又超唔耐煩!
‹ 上一主題|下一主題