用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 希望可以陪仔仔去旅行
go

希望可以陪仔仔去旅行 [複製鏈接]

都冇辦法,因為有時就得你又就唔到其他家長,如果安排係星期六日有d家長又未必方便,因為通常星期六日都有其他活動,例如要參加課外活動等等,所以真係要家長去就學校啦!

我都同意學校一年有2次旅行,一次大攪,另一次細細地自己一班或同一級去已經ok,如果係細規模0既旅行,其實唔需要一定要食埋午飯,請家長自己帶d小食去都得,咁就唔駛一定要去營地0個d地方,可以去多d唔同0既地點玩啦!

原帖由 jojoplanet 於 09-12-10 09:10 發表

我想問家長日係點形式架?係單對單?

係呀單對單,老師會係自己班課室見家長,其他家長就要係課室門外0既走廊等候,等候期間老師會俾一個file俾你,裡面有晒你小朋友0既成績表呀獎狀呀等等,仲有一份問卷要你填.

不過由於每個家長見0既時間唔同,有d會講多d,有d就好快,所以未必會照返約定時間見老師,根據上年經驗通常都係遲0既,我試過係走廊等成個鐘先到我tim!

所以最好唔好帶小朋友返學校,除非有其他人可以帶佢去操場玩呀咁,否則要佢地係走廊等咁耐係好悶架!

講開,入課室見老師時小朋友會跟埋入課室,你有你同老師傾,佢有佢係課室玩玩具,但為免小朋友騷擾自己同老師,最好真係唔好帶佢返學校啦!

原帖由 hcshiu 於 09-12-10 11:19 發表
如果有人可以照顧個細路,就留比人照顧,自己番去見老師,但如果真係無辦法,都唯有帶埋番去啦。

係呀,盡量搵人幫手睇睇啦,因為最多都係一個上午或者下午.

原帖由 sweetcouple 於 09-12-12 23:16 發表

作為老師, 我係PREFER家長日同小朋友一齊返學架.....

雖然我地D小朋友仲細, 未必識聽, 亦未必有心機聽老師UP乜, 但, 個POINT係: 家長日唔係阿媽同老師神神秘秘講小朋友壞話, 而係凡事開門見山, 透明度高.......

...

我都明白你係想俾個小朋友知道自己同老師講左d乜,等小朋友自己知道發生梗乜事!

其實又一村絕對唔會唔俾小朋友入課室,只係我覺得有小朋友係到,佢會周不時行過黎同你講野,叫你陪佢一齊玩,變左會阻住自己同老師講野jei!

而且,老師係小朋友面前講返小朋友有咩問題,小朋友聽到會唔會唔開心呢?我地覺得小朋友細,但可能佢係明白老師講0既意思架wo,咁老師係小朋友面前,講野會唔會冇咁方便呢?

又有時,我地會將小朋友係屋企0既問題講返俾老師知,目的只係想問下老師作為家長可以點做點教,咁小朋友聽到,又會唔會覺得媽0米係老師面前講晒自己0既屋企d曳野出黎呢?

‹ 上一主題|下一主題