用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我迷失......
go

我迷失...... [複製鏈接]

於教育理念.....
自己中意取其中庸之道,一定要開心
但對於個仔呢? 如果幫佢照揀呢條路, 唔去push佢, 佢會唔會怪我唔夠進取呢?
眾多reject 信話我知,我阿仔係未去到果個水平,我信佢係有潛質,佢絕非愚蠢
咁我係咪在讀二三線K1(唯一的offer,好多謝慧眼伯樂)之餘,再從旁報D 進修班(e.g. 學術/興趣班) 去谷下佢d潛能呢?
或者咁樣我先心安理得
但咁多樣可以學,學邊樣先呢? 就算金錢無限, 時間都有限啦...
但係...變左為谷而谷...為跟住大隊走...充滿無奈feel

天瑜  http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2192377
贏在起跑線?李輝博士(香港大學教育學院助理教授)的意見  發表於 11-12-19 14:22
   1    0    0    0

回復 16# 小曳人 的帖子

但..小朋友主動要求又唔同, 與家長比佢學的原理唔同呢.
2歲已識表示想學日文, 真係天才!!
本來我覺得無需要咁早比仔玩課外活動
課外活動, 本來我係覺得用黎娛樂的
但而家要考慮埋會否增值

早教我都BUY, 不過我係低密度早教, 無去迫個仔一定要識咩, 只會一路INPUT比佢. 可能我太無系統又無技巧,所以無乜效果. 作為媽媽都要學, 有無人知邊度可以學到呢?

大家就積極D面對! 每個小朋友都因應現實需要, 一齊早D起步! 的確, 學習新鮮事物, 小朋友係會幾開心的.
K1/2, 我就要物識一D 中文/數學/體藝比阿仔學!!

「根基」是甚麼?
是他對學習的興趣,良好的學習習慣、好奇心、喜歡閱讀、喜歡自我探索,這些才是人生的根基。他懂得管理時間,有社會和情緒發展,有良好的家庭,這些才是小孩子成功的根基。

好同意!! 家長要做o既, 就係身教同誘導小朋友. 不過呢d 根基, 都唔容易建成.
‹ 上一主題|下一主題