用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想問P.3英文閱讀理解邊個出版社好呀?
go

想問P.3英文閱讀理解邊個出版社好呀? [複製鏈接]

原帖由 stccmc 於 11-4-28 22:53 發表

問題是,不少家長現身說法力証廣泛閱讀的百般好處,但有更多家長前仆後繼上補習操練習,是什麼原因呢?是知易行難,要立干見影?還是要雙管齊下,不操心不死? ...

學校學和考的是'港式英文',故事書用的是真正英文,所以兩樣都需要

原帖由 stccmc 於 11-4-28 23:30 發表

If a child has good reading habits, further develops the love of the language, the HK English curriculum should be a piece of cake.  Why do I want my child to learn Chinglish anyway?

因為我的小朋友唔係讀國際學校,所以要考高分來升中學,真正英文唔係老師杯茶,但港式英文又過唔倒自己果關,所以兩樣都要叻

原帖由 Jackeylwfd 於 11-5-3 19:57 發表
同意! 10:0 之結果肯定比 7:3 優勝得多 (指英文根基而不是指考試分數)。

今日幫阿女睇功課,英文填充:(be)佢填 is be/are be/is being/are being(唔係被動式).我話唔洗寫個be字,但佢話(walk)變 is walking/are walking,所以個be字係要寫
母語為英文的外國小學考試卷係唔會咁樣比個(be)字你,如果只比一條橫線你就好自然只填 is/are.
這就是港式學校的港式英文了

原帖由 stccmc 於 11-5-3 22:39 發表

不要為孩子找藉口了,英文好的學生無理由錯這些 verb to be,不是港式美式的問題。我的孩子是不操練習的10:0 孩子,希望學校功課少一些,有多點時間讀課外書,做多些活動。不過,再多時間我也不會要她做課外練習(考劍橋試前一 ...

你誤會我意思了,我話睇課外書係必需的,我無話睇課外書唔好.但在傳統學校讀書,要睇課外書再加做練習.正如你所講,要熟習考試形式,唔熟習考試形式點會高分?
不過,點解你會要女兒考劍橋試?連我都唔會要女兒考,你唔係話要多些時間睇書咩?

原帖由 stccmc 於 11-5-3 23:21 發表

對,有一類家長認為不大量做文法練習,不能學好文法。我認為是錯的,從閱讀中,寫作中,生活中學到的是更自然的,更生動的文法和生字。他們未必知道"look for" 的文法名稱為 phrasal verb,不過她們識用。最少在小學而言。 ...

如果考試卷叫你填phrasal verb,而你唔知什麼是phrasal verb,你點會識填look for.我女就係這些學生,佢會選擇唔做這part.所以睇書,做練習兩樣都重要

原帖由 stccmc 於 11-5-4 08:47 發表
不知你孩子的學校和我女兒的傳統學校是否分別很大,她的考試測驗工作紙從不考文法用詞分類等,只會考文法。我諗讀教育,文學研究或高級寫作或許有必要知文法用詞分類,但香港小學課程?

至於劍橋試,沒做課外練習的女兒認為教高 ...

多謝你理解我,我女學校係要識文法的學名,不過我唔贊成這樣,因為功課有時可以填幾種答案,但為了個學名其他答案都當錯.讀左小學,我女的英文比以前退步,亦對英文失去興趣.我好懷念佢讀幼稚園的日子.我贊成睇課外書可以加強作文的能力,亦可以令學生有趣味地學習.恭喜你女兒考得好成績.

原帖由 stccmc 於 11-5-5 13:17 發表
Do-re-me,

//
,我女學校係要識文法的學名,不過我唔贊成這樣,因為功課有時可以填幾種答案,但為了個學名其他答案都當錯
//

八下,咩題目要小朋友知文法名稱?

Pky,

英文童書比中文多選擇,題材又廣,應該不難找到有興趣的 ...

只是題目上面寫,例如:

Xxxx tense (underline)

Or

Singular nouns(underline)

Or

Plural nouns(underline)

原帖由 miffy 於 11-5-6 12:51 發表
我仔小二上學期都有呢d, 我覺得你學校教法有問題, 我從來無教過我仔甚麼是singular/plural, 因為學校由開始教呢樣野開始, 已經教佢地singular/plural呢d terms, 所有作業/worksheets都用呢d terms, 不會攪錯和攪亂。 ...

啊,唔係.
學教有教term name,但只睇課外書唔會識d term name,例如課外書唔會出現plural這個字,所以要從頭讀過.
正如睇中文課外書唔會在書內出現排比句這三個字
‹ 上一主題|下一主題