用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 瘋癲小學, 苦了小學生。
go

瘋癲小學, 苦了小學生。 [複製鏈接]

原帖由 beywat496 於 11-4-27 09:29 發表
昨天聽到有家長及她補習老師一齊講,  位於九龍塘有一所私立名校, 每天十幾樣家課, 課程內容好深,  現在五年級開始英數, 三年級已用四年級下學期補充 !!!  一年級已教 past tense, 六歲人仔點識得過去式呢 ?  

似乎, ...

但低收入家庭有得去遊學喎,三千蚊三幾日就洗晒!

回覆 5# Chakyan318 的文章

我女學校用果本中文TSA d選擇題出得好差,d答案無寧兩可,根本唔係考小朋友的中文知識,而係挑剔d小朋友

原帖由 stccmc 於 11-4-28 13:15 發表
錯在邊個?

1。錯在政府設立 TSA?
2。錯在出 TSA 卷出不好?
3。錯在學校決定要學生操卷?
4。錯在家長要求學校學術水平高?
5。錯在家長選錯校? ...

我選2,政府出份卷出得好唔好我唔知,不過我好唔滿意我女做個間出版社

原帖由 justin2003 於 11-5-3 23:16 發表
係, 真係好忙, 忙到不得了, 日日都趕, 趕完功課又趕溫習, 而家又全日制﹑d野又深過以前好多, 回想返真係以前讀書輕鬆好多

我覺得reader有咁多past tense, 而grammar未教past tense, 真係好難教佢答reader卷嘅complete ...

我女學校無教past tense,但reader照考past tense,如果你寫左現在式會當錯字扣分.唯有阿媽自己教.過去式已明白和死記左d字點串.但被動式就慘,我都未教識阿女點用點寫.

原帖由 Lily2003 於 11-5-9 11:08 發表
小四生, 學校分精英班36人, 【次精英班3X人】, 還有三班普通班, 學校成績表有晒全級名次, 全班名次, 科名次, .... 名次  ..... 名次, 睇到我眼凸凸, 精英班考第廿幾名的小女孩子同我講, '''我好驚, 明年可能被鄧出去 ...

哇!真係大開眼界,你囡囡仲有幾多年要在這校讀?
唯有叫囡囡放鬆d,咁大壓力會好唔開心,你囡囡已經好叻了!
‹ 上一主題|下一主題