用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 高主教書院小學部 高主教升中学的比例?
樓主: FungMm
go

高主教升中学的比例? [複製鏈接]

bullbull1 發表於 14-7-14 00:00
講番今年收生數字比大家聽。
高中今年收128人,當中66個係高小(高小今年約134,計番即收了約一半),當中 ...

考 6X 果個會收番! 中學部校長曾經講過,70 名以內一定收番。一言既出,死馬難追,咁大個人,佢唔會食言。

不過有一個先決條件,學生自行分配有報高中,甲乙部第一選擇高中。

FungMm 發表於 14-7-14 16:12
點解收咁少架、明年有5班喎。%咪仲底??
高記可能要升哩,要升哩就要搵外援!

你地填表真係要醒目!假如你地 d 仔女原來係 band 2 生,又諗住全心全意搏入高記,一旦搏唔到就會好大鑊,有機派去第 8,9 選擇。因為高記條規矩好死,自行分配要報高記,甲部只能報高記,乙部高記又一定要做第一選擇,否則冇得扣門。結果入皇仁可能仲多過鄧x波,鄧x波隱然係聖xx既 B 校,因為聖xx既 band 2 生晨早放左鄧x波係第一位。
人人以為鄧x波係水泡,點知個水泡會漏氣。

無意中發現呢個 post, 相信係中學部收少左高小學生既原因:

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

我個仔都入唔番中學部, 不過佢編班試入左英文班, 希望大家唔好太擔心.

feiji 發表於 14-7-28 15:05
謝謝你的資料。請問你知不知道派了去其他中學的小朋…………友派多數派去哪幾間學校呢?

...
入唔到高中或者 band 1 果 d 去左邊應該幾散下,有黃鳳翎,培僑,李潤田,杏花村領南,玫瑰崗,蘇淅等。我個仔就入左間唔錯既 band 2。因為佢成績 100 以外,所以 2 至 6選擇已經揀 band 2,亦好滿意結果。

feiji 發表於 14-7-28 22:44
你認為其實有些同學派得差的原因是否因為填表策略的問題呢?

其他同學派去邊不大清楚. 男仔方面, 派得差我估係灣仔除左鄧鏡波同鄧肇堅維多利亞外, 冇乜好 b2. 港島東就唔同, b1 同好既 b2 唔少. 家住東區又唔執著高中, 個仔又 100 以外, 轉校網好過!
港島東有間男校慈幼,呢間野升左唔少,你地可以同鄧鏡波課程比較,似乎慈幼仲正!

另雖然高小學生 d 英文比一般小學好, 但入到鄧鏡波, 對住聖若瑟考分班試冇著數!

‹ 上一主題|下一主題