用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 SFA收左阿女,但心大心細
樓主: Flyawaybd
go

SFA收左阿女,但心大心細 [複製鏈接]

回覆:SFA收左阿女,但心大心細

都係收左,相同感受,但同其他offer比較之下,重難選擇。心大心細x2...如真係讀,小朋友得,都我怕我頂唔住多D!因為依D級數的學校,家長自己都要谷小朋友才好跟到課程,學校本身点會犎你谷,因為個個小朋友入得去都係有返甘上下谷過啦!

Flyawaybd 發表於 14-11-26 23:20
對,和其他比較仲難選!始終SFA是一間好學校。但怕自己小孩不是資優,入去讀立見高下,下更加下苦工,所以 ...

有人問大概的問題?
SFA 收左阿囝阿囡,但心大心細 ,又比較緊其他offer, 我都考慮中, 問我你打算點谷???

先未唸點谷…
因為收得的學生無話無能力讀, 係家長想小朋友去到E間學校的咩水平, i.e 谷頭十名, 中游, 尾位都不介意 (因為包尾可能70分, 但六年後出去其他地方, 也變成 頭十名罷) 心態接受到嗎?
咁家長及小朋友在 灰心/壓力(有型/無型)的心態影响下去學習, 便是最大的問題? 但要清楚故中原因, 不是小朋友差, 一定有一D資質在先, 只是各校的水平高低問題…

i.e. 如不是 DX拔, SFA, APS, KTS…其他直資或龍校, 已變成 頭十名????
(假設如上) 家長及小朋友在這樣的較好的心態下去學習(不是不谷, 只係無咁大壓力下), 是否較好的親子關係, 会另大家都好D呢? (因為係六年)

就另人好難以取捨, 尤其在職父母, 及有兄弟姐妹的家長 ?
時間分配如何, 去問點谷 ?

讀得的學生, 家長一定會谷啦? 因為學生不會學校教完就識晒,…之後 外補十樣 , 還是自已日日 與小朋友對戰 (係六年)…有用家朋友因為在人谷你谷之下¸另親子關係變差, 常常鬧小朋友….( 但已經有70~80分了) …家長壓力心態如何是好???

大概就是重點罷…你地又點想法呢?...

‹ 上一主題|下一主題