用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 聖母幼稚園同學會
go

聖母幼稚園同學會 [複製鏈接]

kcpak,

花了數天大致睇晒近來的文章, 首先多謝你邀請我囡囡去你囡囡嘅生日會 :)

我發現, 原來我地囡囡都有好多相同嘅個性, 我都同你有相同嘅處理問題, 同埋我地都係夜媽媽

O 係我個女 = ON
K 係我個仔 = KA

我個女同你個女同班, 你估到未呀?

原帖由 kcpak 於 09-7-1 00:14 發表
嘩~~你快d講你係邊個媽媽啦,,唔係我訓唔著架

挪亞方舟又如何?  雖然阿女去過, 不過佢印象好深刻, 成日話要再去.

原帖由 kcpak 於 09-7-1 00:17 發表
不如去bbq,有好多bbq場入面好多野玩架~http://yl.hk/green/index.htm
呢個係例如,你地可以發表下意見~~!

係無夾定嘅~~

同你一樣, 佢地2隻野, 真係一 d 都唔 OK, 所以, 千奇唔好叫我 OK mami

原帖由 kcpak 於 09-7-1 00:34 發表
OK個然掂.....有無事前諗定架呢..哈哈~~
我自己全名都好攪鬼S.H.Y
但我一D都唔shy

其實, 阿女下學期會轉校!  不過, 唔係因為佢係ADHA所以轉校, 純粹巧合.  我都掙扎佐好耐, 因為, 真係無心去考呢間 kinder, 係陪人去考, 而我老公有個 friend, 佢果3個女又响度讀, 諮詢佐好多次佢地嘅 kinder and 小學是否阿女可以應付得來才決定的.  我都好驚係一個錯誤的決擇.

原帖由 kcpak 於 09-7-1 00:32 發表
哦....收到啦~同我囡同組架麻~
好高興你都上黎8.......你囡囡下學期讀邊班呀~

學佢阿公話齋, 個家姐有番咁上下, d 細嘅都唔會差得去邊, 不過, 阿仔怕生保, 所以好少少  

原帖由 kcpak 於 09-7-1 00:55 發表
點呀....囡囡情況好d未~連囝囝都...難攪咩~
真係辛苦晒你

一定會, 所以我登錄 BK, 就係想繼續聯絡.  

佢點止百厭咁簡單, 不過佢有時聽李老師哦得多, 間唔中都會諗一諗先做.

如果你對得佢耐, 我諗你唔會覺得佢可愛   

原帖由 kcpak 於 09-7-1 01:13 發表
噢~~連你都轉....
不過你得閒要約我地見下架
其實我一開學就留意你囡,我第一眼見佢就喜歡佢....佢活潑可愛啦~又可以話百厭....

你講得啱呀, 真係勁黐身   唔知係咪陀住佢果時成日希望佢黐我多 d, 連我老公都成日咁同佢講, 因為, 阿女 BB 時已極唔怕生保, 係人都跟, 出街永遠唔駛你拖, 自己鍾意自己行去邊就行去邊, 又唔怕黑, 同埋黐我老公多 d ........

原帖由 kcpak 於 09-7-1 01:32 發表
咁又唔係賴落家姐頭上......我仔夠淡定肯聽我話啦~又唔見我囡....
怕生保??咁咪好痴身囉~

好似唔會咁細食藥 garr, 起碼都5,6歲先食.  我有朋友個女係過度活躍 only, 不過要食藥, 佢讀書 OK garr, 唔駛你粗心, only 無乜 discipline and 口多, 响九龍塘瑪xx讀小學, 不過, d 老師成日同佢媽咪講 "我地不單止係一間傳統學校, 重係一間傳統名校, 所以更加講求紀律, 所以, 其實唔係咁適合你個女, 你不如同佢轉去國際學校啦."  所以, 我都好驚 d 學校咁同我講, 我邊負擔得起國際學校 d 學費呢?

醫生話佢唔係好嚴重, 因為佢响學校控制到, 暫時只係行為治療.

原帖由 kcpak 於 09-7-1 01:39 發表
一個你囡,一個飛魚.......其實我見到佢地有d驚驚,,不過佢地個樣又好天真.....根本佢地都唔知道咩叫百厭,所以我會覺得佢地可愛
你囡有睇醫生麻...我倨人覺得最好唔食藥啦,聽講食左藥有副作用,依賴左d藥,你仲麻煩~
用 ...

2個都唔好, 打番混佢就好~~

Sleep 喇, see you tomorrow night~~

P.S.  如果唔怕悶 and 遠, 可以黎我屋企 BBQ garr.

原帖由 kcpak 於 09-7-1 02:05 發表
一個痴身一個唔痴身......親身經歷左之後話比我知邊樣好呢

我都好驚佢要食藥 garr, 好彩醫生話佢唔係好嚴重, 李老師就話佢唔似有過度活躍症, 唔知係咪班上有 d 比佢重更加活躍呢

如果佢淨係過度活躍, 我都無咁擔心, 反而, 醫生話佢認字能力同專注力弱, 我就較為擔心 :cry:

原帖由 kcpak 於 09-7-1 15:34 發表
佢係學校控制到,咪同我囡一樣囉,,無人相信佢係屋企係咁.....
我有個表妹,20年前幾歲,,醫生竟然開藥比佢食,食左之後佢一唔準時食藥就癲...所以我先咁問你者,我其實唔知實際情況,,當然唔食就最好.. ...

烏溪沙, 即係馬鞍山附近呀.

原帖由 kcpak 於 09-7-1 15:38 發表
有得bbq點會悶呀,,你住邊先....要唔要搭車又搭船架

Hi, 夜媽媽,

阿女有濕疹, 所以我地會揀 d 防敏感嘅比佢, 佢用開果隻 BB 都可以搽,所以面都可以搽.d 味有 d 似爽身粉.

Sunsense Toddler Milk SPF50 (Roll On 50ml) 
- Specially for children
- For delicate and sensitive skin
- Water resistant
- Dermatologically tested
- Blocks UV-A and UV-B rays
- Light, smooth, non-greasy milk
Made in Australia

我通常响萬寧買,不過,係要有藥劑師果d萬寧先有.

今日好操勞,瞓喇, bye

原帖由 kcpak 於 09-7-2 00:06 發表
sara:
璇璇今日變左包公,,想請問你有無好既防曬介紹
小朋友用,仲可以搽面面架呢

唔好意思, 呢排比較忙!  啱啱睇完之前嘅 post.

其實, 我都重好驚揀錯 garr~~  雖然, 佢地都係天主教學校, 但係, d 修女同校長就好似好嚴肅

不過, 長遠 d 睇, 佢地都有中, 小學, 雖然唔係100%直上, 但都有 80-90%, 而且, 朋友個女响度讀小學, 佢女女黎緊會升3年班, 佢話到2年班學期尾, 每日都係得3樣功課, 呢樣真係好吸引, 因為, 醫生話, 多功課對佢呢類型嘅小朋友黎講,係好難嘅    

7/19 南丫島, 我有興趣呀~~

kcpak
我响 Facebook add 佐妳呀!  雖然我都唔係日日上 Facebook, 但都密過上 BK 嘅!

Nanaleung
妳女女係咪送佐張年曆卡比我女女果個呀?!  多謝妳呀!  
我女女係响2.5歲左右, 健康院轉介去政府評估中心做評估的.  佢地班上都有個同學會做評估, 佢係睇開嘅私家醫生寫信轉介的.
游水我都有興趣呀~~  我朋友個女响培正上游水班, 佢話教得幾好, 駛唔駛我問下d詳情啊!

hunglin,
我知妳女女係邊個喇!  因為家長會果日, 我有問李老師, 除佐我女女, 班上重有無其他同學會轉校, 佢話重有一個..... 妳女女轉去邊呀?  我女女會轉去豬流感果間幼稚園.
唔知李老師有無同妳講, 原本揀佐妳女女表演 garr~~ 點知佢同我個女極之心散, 排佐幾次都唔專心, 所以將佢地2個換走佐, 哈哈, 係有一日, 我接阿女放學時, 李老師同我講 garr.

原帖由 kcpak 於 09-7-16 17:49 發表
我無佢電話架,,佢唔上bk我都問唔到佢呢.....

各位, 唔好意思, 原來我老公今個星期日約佐佢 d 波友嘅 family 去大棠, 如果打風, 就會改下星期去, 所以, 如果今個星期日佢地落雨都照去, 而妳們又會改下星期日才去的話, 咁, 我先 join 到妳地呀!

我剛剛再 add 多次, 妳 look look add 唔 add 到!

原帖由 kcpak 於 09-7-17 19:09 發表
ok:
我fb唔見你喎~~[email protected]

Nanaleung,

我响 fb add 佐妳啦, 妳睇下收唔收到!  另外, 我 pm 佐 d contact 比妳, 妳 check check lah~~

阿囡 d 專注力咁差, 表演實無佢份啦, 咁都好, 如果唔係, 到時發台瘟重樣衰.

等我問下我朋友 d 游水班資料.

原帖由 Nanaleung 於 09-7-17 12:26 發表
O_K

嘩~ 真係半夜三更上黎, 好開心你蒲頭

不如你又ADD我, 我PM 電郵比你, 等你..... ADD我

你囡囡同HUNGLIN囡囡本應有份表現, 咁好呀! 李老師話會簡D高大D同學仔去表演, 咁我囡囡又最細粒....... 無計!! 所以我 ...

隨時歡迎啦~~  8月平日星期二, 三 (除佐8月4日星期二),  8月22 & 29 星期六都得, Sun 就上, 下午可以, 夜晚通常 Family night.

原帖由 kcpak 於 09-7-18 01:01 發表
咁幾時可以黎打攪你呀......

噢!  應該係有豬流感果間中學嘅附屬幼稚園, 唔知9月係咪如期復課呢?

我同妳嘅心情一樣, 如果可以, 好希望可以一路 keep 住阿女 d 同學, 就算唔同校, 都可以約埋一齊上興趣班.  

我囡囡又係成日講學校d野,  老師同同學, 有時重祈禱 timm ....... @_@

請 check PM.

原帖由 hunglin 於 09-7-18 08:47 發表

有豬流感嘅幼稚園而有小、中學係邊間啊?
原來表演係有我囡囡份,老師揀人嘅原因唔係佢乖而係因為佢高大就有啲出奇,不過最終因為佢嘅唔專心而損失個機會就有啲失望,過咗咁耐已經唔係幾記得,點知你又提起人哋啲傷心事...嗚 ...

‹ 上一主題|下一主題