用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 申請英國student visa資產審查
go

申請英國student visa資產審查 [複製鏈接]

HSMOM 發表於 17-6-14 16:41
其實如果已交全年記宿學校學費,CAS上已備注,就可免資產証明?正在猶豫是否要付費給銀行開證明、以防萬一 ...
抽查無得估,雖然你已經交左學費,但係仲有生活費,都係準備定比較穩陣。
至於 statement,自己印就一定唔得,就算付費給銀行都要小心,因為有些銀行是"廢"的。

例如,當時我最初搵中銀,已經交代一定要正本銀行信紙,佢竟然收費之後隔一個星期寄個影印本給我。結果要再去搵匯豐,佢就係分行即時印俾我,15分鐘就已經收到。

亮燈 發表於 17-6-15 06:39
所以我唔會開中資銀行戶口

學一次乖,之後所有野都唔敢再搵中資銀行。

HSMOM 發表於 17-6-15 19:46
謝謝大家。

想再問得仔細D,搵滙豐在分行即印,是否平時的paper statement,他們只是在上面蓋印和certified ...

我當年無預約去到分行,同佢講要個正本 statement 用黎做 student visa。職員就帶我去一個 partition,有部機係度 login 之後 (記得帶 security device,我無帶到,要打電話返屋企叫人幫我禁密碼),佢就睇住我禁 print,然後就拎去蓋印 certified。全程只係 15分鐘,仲要無收錢。
‹ 上一主題|下一主題