用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 08-09年度的sfa小三家長交流站
樓主: phylli
go

08-09年度的sfa小三家長交流站 [複製鏈接]

對呀! p1 時大家家長比較緊張麻!
現在小朋友和家長也已經習慣了,
所以家長可以放鬆一點吧!

valerie 在星期日上第一堂女童軍興趣班, 參加了美術章和閱讀章, 都在太陽村上堂, valerie 很期待.

Valerie 都是中文最差, 我也不知道可以怎樣幫她, 要她多點看中文書, 她只對插圖有興趣.

二年級轉用啟思中文書後, 情況更惡劣吧了!
老師要她做錯別字的功課, 她差不多全都要問我. 唉!!

原帖由 phylli 於 09-2-12 17:44 發表
fans,

你們小朋友在中英數的評估內,暴露了小朋友什麼要惡補?
我的小女常是中文比較差,自小二中文用普通話教之後,未見有大改進,不知如何加強下? ...

hi phylli, janetc,
真係好少上黎留言, 不過我都keep 住成日睇架! 要順便睇埋細女幼稚園d留言麻,其他d小朋友有好多學校嘢講俾媽咪知, 我個細女次次都答我 : "唔知喎!" 激死我!

我份工唔需要shift, 所以每日都可以有1-2個鐘頭同小朋友一齊, 不過真係非常忙碌, 我要兩邊走, 一時走入房睇吓valerie, 一時又要出廳睇吓個細女, 如果daddy 在家就煩嘞, 因為佢實要睇tv, 一定disturb 小朋友既. 佢唔幫手教女, 仲要"左住"哂, 你話我幾慘!

下星期又考試啦! 大家努力!

我女兒說老師有提及中文和數學的考試成績都不好, 沒有說不合格的有多少. 老師只說平時在數學ass 有80分的, 現在考試便得70分, 唉.....究竟會唔會係今次試卷太深呢?

中文....一向是女兒的致命傷, 希望合格啦 !

英文考試成績, 老師已提及大家成績理想.

至於 gs, 還未聽聞, 今晚問問.

hi phylli,
我非常贊成!!!

原帖由 phylli 於 09-3-20 07:48 發表
all fans,

昨天和數位小三家長傾談過,大家也覺得一年得一次的家長日,安排在第一段考試後,不太適合。因剛上年級,同學未適應,老師也未認識同學,徒然。
相反,安排在第二段考試後見家長,老師和家長可以多談小朋友在哪 ...

Valerie 今次都係話4月1日派 report. 因為阿女係4月1日生日既, 所以佢好擔心會影響佢慶祝生日既心情. 佢叫我如果今次考得唔好, 4月2日先閙佢喎!!!

hi phylli,
valerie 已經考畢女童軍美術章同閱讀章啦!
玩具製造章只上了一堂, 因為沒有足夠時間準備(因考試已到), 所以放棄了!
最後的"運動知識章"已於上週上第一堂, 阿女話好好玩呢!

phylli,
噢! 是麻? 要到女童軍總會買章嗎?
但是星期日好像不辦公.....
想在星期日上堂時順道買章也不能.

原帖由 phylli 於 09-3-26 08:58 發表
tobygin888,

昨午我冒著雨去買章:學校考取的烹飪和款待章,外形也是三角的,連內裏文字也是:Brownies,只是圖晝不同而已。

hi phylli,

Thank you! Valerie 昨晚已切了生日蛋糕, 因為昨天是公公生日, 順道給她慶祝了. 她也收了生日禮物, 利是.

昨天maths ass, valerie 說做不完 paper, 考得不好. 更擔心今天成績了. 希望不是大退步吧!

回想自己小時派成績表從沒這麼擔心過.....唉!!! 活該!

原帖由 phylli 於 09-4-1 05:59 發表
tobygin888,

今天是Valerie的生日,祝她生日快樂!
恭喜你得到 "best conduct"

噢! 是嗎? 得了 "best conduct", 很好! 有點安慰吧!
多謝告知.

原帖由 phylli 於 09-4-1 05:59 發表
tobygin888,

今天是Valerie的生日,祝她生日快樂!
恭喜你得到 "best conduct"

Hi phylli,
我在學校網頁內找不到有提及 "best conduct"? 真的嗎? 你是怎麼知道的呢?

水運會

Valerie 明天第一次參加學校水運會, 有點緊張, 希望發揮水準, 不至包尾, 否則怕怕了便難有第二次. 我跟她說只要能盡全力游到終點, 輸了也沒什麼! 每場比賽也總有人贏, 有人輸! will see!

原帖由 phylli 於 09-4-21 22:47 發表
fans,

小女今晚為明天水運會3a班的參加健兒,做些打氣工具。希望參賽者加油,盡力做好自己。

Hi Phylli,

Tks! Valerie 非常開心, 因為除了背泳得了銀獎, 自由式也僥倖得了銅獎. 在比賽前一晚, Valerie 只寄望自己能得一銅牌作自我鼓勵. 現在成績令我們全家也喜出望外, 婆婆還獎她朱古力雪糕呢!

原帖由 phylli 於 09-4-24 17:15 發表
tobygin888,

Valerie取了銀獎,恭喜晒!

吓! 不是吧!
這個老師的答案真是不負責任!
怎樣為人師表呀?

原帖由 phylli 於 09-5-11 11:41 發表
3A fans,

小女的一篇作文題目-- 幻想世界,老師改了後派回小朋友,我看過老師給了分數,在小女的第一張紙內打了兩個「tick」號,並圈了個錯字,但在第二張紙卻打了一個「tick」號加一點,也圈了個錯字。

我問小女這是什麼意思? ...

phylli,
我諗老師實答你佢冇咁樣講過, 咁難為情, 點認喎!
如果係我, 我會話俾阿女聽, 每個人都有情緒, 老師講完都應該好後悔既, 我地大方d原諒佢, 忘記件事啦! 咁自己同阿女都會開心d麻!

我話俾阿囡聽要停課兩星期, 佢第一件事就話 : "吓! 咁咪冇buffet 食囉!!!"
依樣係佢最 concern 既. 諗到依度, 佢仲想喊添!

phylli, 你囡囡真係乖.
valerie 只係用大部份時間黎玩nds, 網上game 同
睇電視, 仲有同妹妹玩 and 同同學煲"電話粥"!!! 唉!!! 希望可以如期復課啦! 如果唔係, talent show 都要取消啦 !

原帖由 phylli 於 09-6-14 09:01 發表
fans,

小女好希望複課呀,我們便將她的願望放入禱告內,交予天父去安排。

你們讓小朋友這兩星期怎過?她已做完本暑期作業,去了圖書館一口氣借了十二本圖書,待她慢慢看,做回紀錄。 ...
‹ 上一主題|下一主題