用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 延長英國禁飛香港
go

[英國] 延長英國禁飛香港   [複製鏈接]

醒目開學勳章

回覆樓主:

如果復活節後返去的學生, 建議先看看回鄉證到期未, 如果有効期太短, 盡快續證及帶埋返英國

yuyueng    發表於 21-2-25 11:28

醒目開學勳章

小公主媽媽 發表於 21-2-25 10:50
未夠18 歳可以在中國獨自隔離?

可能唔得, 但政策會隨著疫情而有所改變, 帶埋無壞,

回港易計劃下的回港安排

回港前網上預約
  • 有關名額及指定口岸的詳情如下:
    • 經深圳灣口岸入境香港:每天名額3000人
    • 經港珠澳大橋香港口岸入境香港:每天名額2000人
  • 任何年滿18歲,並持有香港身份證的香港居民,可使用本計劃的網上預約系統,預約回港日期及使用指定口岸的名額。
  • 他/她在申請名額時需提供香港身份證號碼,並最多可在同一申請中為另外三位同行的香港居民(例如18歲以下的兒童)預約,並需在系統中提供這些同行的香港居民的香港身份證號碼或其他身份證明文件號碼作預約(例如香港特別行政區護照、香港特別行政區回港證、出生證明書、其他護照等)。

醒目開學勳章

scso 發表於 21-2-25 12:00
請問用回港易入境香港是否需要家居隔離?

我在上面的超連結中, 搵到以下資料

醒目開學勳章

yuyueng 發表於 21-2-25 14:27
如果倫敦有機去大陸,甘我起中國留22日,系咪返港就唔使再隔離呢?

字面睇就是

醒目開學勳章

喧嘩 發表於 21-2-26 13:20
我之前都出過post,我女情緒有問題,佢今朝情緒再差d, 因為見到延長至9月,我想同大家講,返大陸唔洗諗啦, ...

經杜拜要先在當地隔離, 之後回港再隔離21日嗎?我唔敢同阿仔講, 因為本身都唔想返去,驚講完更加困擾

醒目開學勳章

katrinafu 發表於 21-2-26 13:56
阿仔Mock在 香港考嗎 ? 如果可在香港考 到, 4月 呢個學期 真係要諗清楚 有沒有必要返去 ,我同其他家長 ...

原本話今個星期考, 但最終變左測驗, 好似話復活節後返學就考返原本1月份mock paper,可能學校不想on-line考, 以免有不公平情況, 而且學校講左Summer term不會再有網課, 唔返都唔得 , 要靠學校老師出A level成績  

醒目開學勳章

TTEE1819 發表於 21-2-26 13:56
我朋友在1月初在杜拜停21天後才飛回港,到港再隔離21天。佢話在杜拜不是隔離,是可以出入。

政策如有更改 ...

即是21 + 21?     雖然阿仔夠18歲, 但要在其他方逗留21日轉機, 又多個擔心, 最慘係唔可以打左疫苗才返去

醒目開學勳章

喧嘩 發表於 21-2-26 15:16
杜拜係唔需要隔離,但因為香港要人地21日內唔準喺英國,先可以入境,所以杜拜成為一個最好嘅隔離地方,但 ...

明白! 當去旅遊就心情比較輕鬆

醒目開學勳章

jessiemom 發表於 21-2-28 19:08
其實申請去泰國雖然繁複D,得一步步做唔難。如果媽媽好担心,其實你可以考慮同日由香港飛泰國,喺隔離酒店 ...

如果真的要選, 我都會選泰國,始終近香港, 消費亦較平, 萬一有突發事, 感覺較易處理到。 請問可以分享下整個申請流程嗎?

醒目開學勳章

jessiemom 發表於 21-3-1 00:30
首先買左泰國60day Covid Insurance, 跟住可以上Thai Embassy (London)website upload insurance document  ...

多謝你詳盡解釋, 阿仔好大機會6月就返香港, 到時可能又要向你請教

醒目開學勳章

過客 發表於 21-3-1 09:49
手續會否煩覆?  小朋友自己一個可以攪得掂?

之前有家長開帖問過, 你試下搜尋看看

醒目開學勳章

helloba 發表於 21-3-2 20:03
我女十七歲讀緊中六,計劃復活節假期後返英。我朋友話可能五月half term 假期不能接待我個女。現在煩緊五月 ...

16歲可以訂Premier Inn

醒目開學勳章

SIYip 發表於 21-3-2 11:58
想問travel test kit是否送去學校?是否自己做測試?

根據英國入境要求,要將test kit寄去將會隔離地方(如學校, 酒店等),必須在香港預先訂購, 因為入境表格需要填寫訂單號碼

https://www.gov.uk/guidance/how-to-quarantine-when-you-arrive-in-england

https://quarantinehotels.ctmportal.co.uk/Quarantine/Home.aspx

醒目開學勳章

Isaacmommy 發表於 21-3-2 12:43
你小朋友是否滿十六歲?
有無家長知 host family 是否唔接隔離 case,如接,會否好危險?
...

正常home stay唔會接待需要隔離學生, 或者你問下監護人會怎樣處理

醒目開學勳章

elysemama 發表於 21-3-2 00:33
在學校宿舍隔離都好丫,我女學校不提供,只能在酒店隔離,第5日會做test to release 檢測,無事就可以離開 ...

女兒的年紀可以自行在酒店隔離嗎?

醒目開學勳章

回覆樓主:

今日上網做左功課, 搵了一些泰國隔離資訊, 以下這個網頁資料幾多, 亦有推介保險,酒店隔離15晚(16日)的房間, 每間酒店套餐包含項目等等

https://thaiest.com/blog/list-of-alternative-state-quarantine-asq-hotels-thailand

醒目開學勳章

SIYip 發表於 21-3-6 20:48
訂單號碼是否指confirmation ID?網說會收到兩個e-mail,但我只收到一個。

我未開始預訂, 你收到圖中那一個電郵?網上說要填發票上的號碼

醒目開學勳章

jessiemom 發表於 21-3-6 12:46
但我覺得杜拜風險高,佢每日確診都3,4千人,又唔規定帶口罩。我見Emirates 由杜拜經泰國回港既機每隔一, ...

請問你由英國往曼谷搭那間航空公司?

醒目開學勳章

jessiemom 發表於 21-3-7 19:42
我坐星期日班Thai Airway 直飛Bangkok

我睇左6月由倫敦去曼谷,TG已經沒有直航, 要經Frankfurt轉機,其他LH/EK/EY/QR/KL全部都要轉機, 又要考慮多個因素  

醒目開學勳章

HFPP 發表於 21-3-8 12:40
請問如果唔用政府的,用政府認可的醫院是否都可以?

用政府服務簡單, 方便又平, 其他私家醫院耍自己逐間問詳情
‹ 上一主題|下一主題