用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有孩子打算9月飛去英國讀大學的家長可以分享下心情 ...
樓主: galatea
go

[英國] 有孩子打算9月飛去英國讀大學的家長可以分享下心情   [複製鏈接]

醒目開學勳章

qqeternity 發表於 20-8-19 17:03
你好,請問香港直飛入境英國是否不需要做強制COVID-19檢測?

入境前48小時內填寫申報表, 最好印一份出來, check in時航空公司會睇, 到埗後入境又會睇

https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk

醒目開學勳章

Umi 發表於 20-8-19 23:47
請問有沒有人知現在heathrow T5過関耐嗎?早前聽人講7am arrival, 要差不多11am才搞掂, 不過唔知係邊個term ...

早幾日BA零晨4點幾機到T5就好快, 但中午機就要3個鐘, 而CX淩晨5點到T2就1個鐘內出到去

醒目開學勳章

Umi 發表於 20-8-20 21:48
我女9月上旬才飛,希望到時都咁順利啦!

大學生相對較少, 應該都可以的, 淩晨機到就最快, 祝一切順利!  

醒目開學勳章

Lofty 發表於 20-8-24 13:42
回覆 hiddenhero 的帖子

飛機座位安排會有隔開嗎?網上睇到seat plan 就似乎個個位都有人咁🤔 ...

醒目開學勳章

Isaacmommy 發表於 20-8-25 09:03
請問知唔知飛機上的毛毯是否每程機都洗,因唔想帶太多嘢上機

https://www.hk01.com/知性女生/137718/空姐secrets-比廁所更骯髒-飛機3大細菌溫床原來是

醒目開學勳章

yoyo123 發表於 20-8-27 20:18
請問如果已經有BRP, 係米可以排local 本地人的queue 會快D?

不是
‹ 上一主題|下一主題