用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2008 p.1 同學仔請進
樓主: appleycma
go

2008 p.1 同學仔請進 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原文章由 j3579 於 08-8-2 18:51 發表
Dear parents

My daughter has been assigned to learn Double Bass
which appears to be double her height. I wonder why
the school expects a kid to learn such a Giant instrument.
As i am unknown to musi ...

j3579,

如校長所講, 我反而希望囝囝被分配學一種比較冷門既學器, 但可惜事與願違, 但相信導師們有足夠的經驗, 幫我們的小孩子選擇樂器, 不用太擔心呢 !

醒目開學勳章

原文章由 ChiChiPaPa 於 08-8-3 09:30 發表

低音大提琴是一件很特別的樂器。如果有聽開音樂會,你會發覺管樂團有低音大提琴,中樂團又有低音大提琴,這是因為沒有另一種樂器可以做出低音大提琴的音色。由於各類樂團都要低音大提琴手,出於供求關係,你女兒將來會很受歡 ...

ChiChiPaPa,
我對樂器方面一概不懂, 請問中提琴在管弦樂團中的重要性又如何 ?

醒目開學勳章

我把大家的小朋友名字, 班別及所學的樂器再整理一下, 方便大家日後討論.

1A
牡丹 - Esther
appleycma - ?? (小提琴)
chk7123 – Isaac (
次中音號)

1B
3b – Jacob (
中提琴 viola)
ISSACBA -
李永浩 (小號TRUMPET)
palmchristy -
依言 (大提琴)
Valent – Victoria
David
- David
MiuMiu68 – Sammi (
木琴)
Stephanieffl姪仔 - ??
Ojmummy – Oris To
VincentKenneth – 囝囝 (次中音號)
Andrew02 – 囡囡 (大提琴)

1C
alanchoi – Alan (
巴松管)
Keithdad - Keith
stephentcleung - Jessica
YCWPS -
黃柏森Samuel (小提琴)
Cyrusmum – Cyrus (
小提琴)
Ginger2007 – Alison(小提琴)

heiyanhei-Yannes  (小提琴)
tiggger - Dominique
bsze - Bryan

1D
joannespapa – Joannes (
次中音號)
DuncanMaMa – Duncan

Unknown

J3579 – ?? (低音大提琴Double bass)
cede - ?? (Horn)

[ 本文章最後由 3b 於 08-8-4 15:40 編輯 ]

醒目開學勳章

原文章由 ChiChiPaPa 於 08-8-3 23:58 發表

中提琴比大提琴和小提琴都要冷門,而且學界缺乏中提琴手。但係如果講宣小的比賽成績,低音大提琴就係弦樂中最出色的,獲獎比率最高的。

ChiChiPaPa,
多謝解答 !

醒目開學勳章

我把大家的小朋友名字, 班別及所學的樂器再整理一下, 方便大家日後討論.
1A
牡丹
Esther
大提琴
appleycmaHoward小提琴
chk7123
Isaac次中音號
1B
3bJacob中提琴 VIOLA
ISSACBA李永浩小號 TRUMPET
palmchristy依言大提琴
ValentVictoria小提琴
David媽David小提琴
MiuMiu68Sammi木琴
kenrioWilson雙簧管
ojmummy
Oris To小提琴
VincentKenneth囝囝次中音號
andrew02Cecei
大提琴
1C
alanchoiAlan巴松管
KeithdadKeith中提琴 VIOLA
stephentcleung
Jessica單簧管
YCWPS黃柏森Samuel
小提琴
CyrusmumCyrus小提琴
Ginger2007Alison小提琴
heiyanheiYannes小提琴
tigggerDominique低音大提琴
bszeBryan
pearlkamShalom
圓號
1D
joannespapa
Joannes次中音號
DuncanMaMaDuncan
jojocylBryant木琴
penguin低音大提琴
Unknown
J3579
低音大提琴Double bass
cedeHorn
kit-long傑郎木琴

醒目開學勳章

原文章由 ojmummy 於 08-8-5 23:39 發表
希望下次到學校,會見到你囝囝Jacob,同其他同學仔la,不過星期六都可能見過,衹不過大家唔認得!哈哈!

9月13日大家會再到學校, 到時齊集在同一班房內, 我們便可以相認了. 囝囝現在同以下一些同學比較熟絡.

Issac
Victoria
Wilson
Edmund
Dennis
Ryan
Christy
Soddy
Cecei

醒目開學勳章

1B班家長們,

因囝囝遺失了手冊表, 請問明天需要帶什麼嗎 ? 另外, 手偶製作完成後, 需要帶回學校嗎 ?

醒目開學勳章

原文章由 ISAACBA 於 08-8-7 19:27 發表
ISAAC寫了在自修紙中文科-閱工(三)
其他-畫10臉

ISAAC說中文科是做工作紙 (關於大熊貓及動物的)
其他-畫10臉應是妳說的手偶,但ISAAC說只須畫10
臉,明天帯回校便可 ...

ISAACBA,

c火, 尋晚無時間上網, 我地無做到, 兩張紙仲擺左係屋企, 希望囝囝唔會比老師罰啦 !

醒目開學勳章

原文章由 ISAACBA 於 08-8-7 21:59 發表

3B:

突然發現ISAAC有多一張自修紙,沒有名字,
9成9是JACOB的,因ISAAC話坐JACOB隔離,
SORRY! 已叫ISAAC記得還給JACOB.

希望呢D蝦LOOK嘢唔再發生啦. ...

對呀, ISAAC坐JACOB隔離, 之前Jacob同Edmund坐, 不過放假回來後, 老師掉換了位置. 囝囝尋日堅持自己擺左張自修紙落文件袋, 但係我搵左兩次都唔見, 只好叫他今天告訴老師. 麻煩你啦 !

哈哈, 我諗蝦LOOK嘢以後陸續有來.

[ 本文章最後由 3b 於 08-8-8 11:05 編輯 ]

醒目開學勳章

開學後, 大家是否搭校車上/下課 ? 校車司機仲未contact我呀!

醒目開學勳章

原文章由 alanchoi 於 08-8-8 13:18 發表
我的樂器要由外國訂購.....好容呀!!!

幾多錢 ?

醒目開學勳章

原文章由 ISAACBA 於 08-8-8 21:30 發表

ISAAC話已俾番JACOB,希望JACOB真係收到啦

ISAACBA,

收到啦, 麻煩你幫我同ISAAC講"唔該".

醒目開學勳章

原文章由 jojocyl 於 08-8-10 13:41 發表

你可以試o下call 吳叔叔問你果區負責司機, 如果你唔知佢電話我可以pm你:)

jojocyl,

麻煩你pm吳叔叔既電話比我.

醒目開學勳章

原文章由 David媽 於 08-8-12 09:18 發表
我都系買了這 SIZE

是否畫簿 ? 我都是買了15cm x 20cm, 好似太細本.

醒目開學勳章

原文章由 David媽 於 08-8-12 11:59 發表
是畫簿, 但學校要求的真是這 size , 不會錯吧

我現只差 油粉彩 25色, 仍沒有找到.
你們可知那裡可以買到

我都是跟學校通告買, 當時覺得個size好似有d問題, 希望通告無搞錯啦 !

我在大眾書局買油粉彩, 其餘物品都已經齊備, 只是放美勞作品的膠袋 (25cm x 40cm) 未搵到.

醒目開學勳章

原文章由 MiuMiu68 於 08-8-12 23:48 發表
各位家長,

請問佢哋著 P.E. 衫果日,係唔係著藍色果對學校袜呢?

MiuMiu68,

唔係呀, 校長在迎新日講"P.E. 衫唔係著藍色果對袜, 唔好搞錯, 應該配一對白色短袜."

醒目開學勳章

原文章由 keithdad 於 08-8-13 17:13 發表
David媽 , appleycma,

請問Zebra雙頭彩色水筆是真的好似

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1086940&extra=page%3D3

講買10色粗水筆? 還是通告講的12色?

Keithdad
...

keithdad,

我買了Zebra雙頭12色MCF-12C(油性)水筆

如果上年通告已經出錯的話, 點解今年又錯ka ?  要不要買過 ?

醒目開學勳章

原文章由 appleycma 於 08-8-13 18:12 發表
hi,

我買左10色zebra水溶性,12色係油色,但通告冇說明要水溶性/油性,只係我之前在bk看過d舊文章.

appleycma,

你真醒目, 我唯有再買過啦 !

醒目開學勳章

原文章由 3b 於 08-8-10 21:33 發表
jojocyl,

麻煩你pm吳叔叔既電話比我.

jojocyl,

收到啦, tks  !

醒目開學勳章

原帖由 Cyrusmum 於 08-8-22 14:41 發表
我都係教協買到10色水筆! 另外A4畫部我就係吉之島10元店買到! 另外想問吓大家知唔知用乜袋裝起晒啲畫具比佢哋拎返去?
你哋有無人收到校車公司通知上落車時間? 詳情又係點? ...

....... 我仲未收到校車公司既電話, 打電話去學校問, 佢又叫我等. 今日已經是星期三, 仲要等到幾時 ???
‹ 上一主題|下一主題