用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若望英文書院 SJC Parent Club 07 Part 4 NEW
樓主: BBChu
go

SJC Parent Club 07 Part 4 NEW [複製鏈接]

醒目開學勳章

原文章由 HINONG 於 07-9-20 23:48 硐表
29 號家長日, 我都很心急想知道阿仔在學校的情況, 因為是細仔, 他說話仍未清楚, 真有點擔心會不會上課很困難

請問你們的囝囝2歲9個月說話會不會很不清楚 ...

HINONG,
你囝囝幾月出生 ? 我囝囝10月尾, 佢都係辭不達意, 好少講學校既野, 不過當佢地日漸長大後, 就會好多野講, 到時你可能會"yim"佢煩.

醒目開學勳章

原文章由 flyfly 於 07-9-22 14:13 硐表

大果個!你話係唔係玩我? owen話係學校飲左洗手水,因爲佢話想知道未煮熟的水係乜味道! 結果就係腸胃炎!!禮拜五都返唔到學呀! ...

flyfly,
Owen既求知慾真係好高喎, 不過你要同佢講, 想知一d事唔使下下自己試, 問daddy, mami或者teacher, 都會有答案, 如果唔知就睇書/上網搵(同你地). 咁佢今日咁既情況, 仲有無去英華interview ?

醒目開學勳章

原文章由 flyfly 於 07-9-24 10:01 硐表

3b & 新幹綫,
就係甘樣玩c我,有去到英華,不過狀態唔好,我估都唔得+喇 。 我都有話佢點解甘傻豬去試呢? 可以問下老師+嘛! 佢話 sorry媽咪,我下次會記得問+喇! 今日好番,返左學喇! ...

flyfly,
唉, 一切都係隨緣啦 ! 我仲未收到信, 唔知幾時先有得interview. 咁你叫owen食野清d, 唔好食月餅喇.

[ 本文章最後由 3b 於 07-9-24 10:56 編輯 ]

醒目開學勳章

各位,
明天學校開中秋節party, 要著casual wear, 可以帶d月餅, 水果等小食, 唔需要太多, 因為每個小朋友都會帶. 另外, 好似可以自携燈籠.

醒目開學勳章

原文章由 ShanShan 於 07-9-24 11:09 硐表

3b
我囡咪就係咯, Daddy 叫佢不如學 ballet 啦, 佢話 "No, I don't like". 真係比佢激c.

flyfly
嘩!  你啊仔咁都得?   真係唔知好   定好笑啦.

ShanShan,
c火, 我仲未幫囝囝填form, 如果無晒位就慘喇! 都係寫張paper仔提下自己先得.

醒目開學勳章

原文章由 Oscarmom 於 07-9-24 21:36 硐表
Hi everyone, may i know what is kid zone?
I already prepared wife cake (LO PO Biscuit, mini size) for him to bring to school. I don't know how many children in one class, i buy 2boxes total 18 pieces  ...

各位早晨,

囝囝尋日已經攞左巨型梨&月餅番學校, 但係今朝佢又想再帶其他食物同小朋友分享, 佢話要帶左6包芝士餅, 因為每包有3 塊, 總共18塊, 每一位小朋友都有. 不過唔記得帶燈籠, 希望老師派番自己做0個個比佢玩啦 !

醒目開學勳章

原文章由 ShanShan 於 07-9-25 10:53 硐表

3b & all
我囡帶咗月餅同梨.   唔知記5記得 帶燈籠呢?  

ShanShan,

醒目開學勳章

各位早晨,

ShanShan,
Daddy既努力無白費到, 佢個燈籠有優異獎. 囝囝話佢同班同學mami好犀利, 做左一隻貓, 攞左好大份gift.

醒目開學勳章

原文章由 HINONG 於 07-9-25 17:13 硐表
我想阿仔是全級最細, 12月27日.
不過, miss wan 說他最近有進步, 可以表達到, 希望他快d可以說清楚, 不用發脾氣.

HINONG,

呵, 真係細細囝喎 ! 我囝囝都有這個問題, 因為表達能力差, 所以經常發脾氣, 依家好少少喇, 同多d小朋友玩會加快佢既學習能力, 當然好既同壞既都會學到.

醒目開學勳章

原文章由 HINONG 於 07-9-27 23:14 硐表
新幹線:

好厲害呀  可以做到隻CAT, 同學的媽媽真有心機
你老公都好勁, 你快D給他一個KISS 啦, 表揚一下

各位媽咪,
多謝 !! 不過佢同學仔個mami仲犀利, 我都想睇下個燈籠.

HINONG,
我叫左囝囝咀左daddy一啖.

醒目開學勳章

原文章由 ShanShan 於 07-9-27 22:26 硐表

3b
Yeah!

BTW, good luck to both you and flyfly for the application today and tomorrow.

ShanShan,
Thank you !! 今朝去左dbs交表, 等左個幾鐘.

醒目開學勳章

原文章由 HINONG 於 07-9-28 13:40 硐表
交DBS表 是不是下一年的P1, 這麼快就要申請, 很緊張.

HINONG,
係呀, 小學同幼稚園一樣, 要早一年申請, 所以近來好忙, 因為要交表, 下個月就忙interview.

新幹線,
我仲未交第一輪申請表, 因為諗唔掂.

醒目開學勳章

各位午安,

唔知幾時開始黙書呢 ?

醒目開學勳章

原文章由 ShanShan 於 07-10-3 16:21 硐表

應該會既.   你呢?

我地去唔到, 因為要interview.

醒目開學勳章

林QQ,

你真係好耐好上黎啦 ! 有無問囡囡點解唔想番學 ? 是否未適應 ? 近排是否忙於阿囝既interview ? 我耐不耐都有去你既blog到, 睇下你同你小朋友既近況, 你好似依家返半日工, 習慣嗎 ? 我11月開始改返半日工呀, 有時間多d上黎傾計啦 !

[ 本文章最後由 3b 於 07-10-5 13:11 編輯 ]

醒目開學勳章

原文章由 林嬌嬌 於 07-10-6 00:03 硐表
3b,

我女係好奇怪既人, 佢係好like 番學既, 但又話唔中意 SJC, 唔中意套校服, 唔中意冇HW做. 最主要係未慣朝早起身番學. 

我都係有時先番下工.你就好啦,老闆咁好,半日工去邊樹搵 !!

你仔仲有學golf 嗎?

你X'mas  ...

林QQ,

SJC女仔套校服都唔錯丫, 有兩種顏色選擇, 可以睇心情而簡0個日著什麼色; 冇HW做.......... 你叫阿怡唔使擔心喎, 好快會有好多ka la, 你知啦!  如果佢唔慣朝早起身番學, 唯有試下夜晚比佢早d瞓, 可能會好d. Pls check PM.

醒目開學勳章

各位早晨 !

醒目開學勳章

原文章由 新幹線 於 07-10-9 09:58 硐表
各位早

3b,
你地去親子旅行係派通告, 定係係網上睇通告o架

新幹線,

早晨 ! 親子旅行係派通告ka. 我諗學校未咁快推行網上睇通告.

醒目開學勳章

原文章由 新幹線 於 07-10-9 11:15 硐表
3b,
你老細咁好, 比你返半日, 我都想呀.

各位早晨,

新幹線, ShanShan,

老細咁好...........一般啦, 最大原因係因為佢好難請到個咁平既阿四.

原本諗住返屋企揍囝, 但係老闆收到我封辭職信, 知道原因後, 叫我不如返半日, 因為囝囝返全日, 下午三點幾先放學, 咁朝早我0係屋企都無野做, 返半日工又可以搵錢, 下午又可以揍囝, 所以11月開始會改返工時間.

醒目開學勳章

原文章由 ShanShan 於 07-10-10 16:44 硐表

3b
咁重係咪 full pay 呀?

ShanShan,

如果係我就唔會 佢啦 !

flyfly,

你0係邊到呀.................
‹ 上一主題|下一主題