用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2009 - 2C 班家長, 埋位啦!!!
樓主: 陳師奶
go

2009 - 2C 班家長, 埋位啦!!! [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 94075702 於 10-4-23 20:49 發表
中:閱Ex.8+對

英:GP WS15
      Revise Dict

數:良測一 P.10 +對
       書P.31-35

I.T. 5月3日帶Word 2.

**溫馨提示**
星期一有游泳課.

醒目開學勳章

26/4 功課

中:  1. 閱自11
       2. 簽視評, 閱評3 (囝囝話0係老師到??)

英: 1. bring dict 2 (亞仔話即係用緊果本dictation 喎)
      2. Revise Dict.

數: 1. 工14 (p.2)
     2. 測至2A???? (4/5) (唔知亞仔寫咩, 唔該各位幫手)
         4/5 測至3A冊4
其他: 普: 第20-21週口試 (1-6課)
        音: 5月4日前交音樂報告
通告: 96號

醒目開學勳章

原帖由 94075702 於 10-4-26 23:09 發表
The Sci project should hand in tomorrow. My son told me it must use the binder to bind the project, can't use the folder! Also, it need one more blank A4 sheet  to be the last page.

我幫囝囝用了上年老師指定的rail clear holder夾好, 但是他說老師話唔收, 他在學校將所有紙張抽出, 然後用釘書機上下訂了兩0下, 我不是太明白今次要用那一種binder/holder/folder才對. 有無人可以話我知?

醒目開學勳章

原帖由 陳師奶 於 10-4-28 16:36 發表
28/4 功課

中: 1) 11/5 中默, 背11.2 (第一段); 11.1, 11.2 詞
      2) 交26週

英: 1) Phon. Finish colour WS

數: 1) 書p.41-45
     2) 工作紙p.1 + 改正

視: 明交作品

英: 2. G.P. WS. 15 corr.
     3. Revise dict.

數: 1) 書p.41-45
     2) 工作紙14(p.1) + 改正

醒目開學勳章

原帖由 ojmummy 於 10-4-28 18:18 發表

same!!

視覺藝術係咪比咗分ge話就唔使交la??

比咗分就唔使交.

醒目開學勳章

原帖由 thkids 於 10-4-28 09:53 發表
我本來都係用上學期交project的那種透明binder,但呀囝帶返泥時個樣同你囝囝一樣,我決定就咁交回去,有間題才再改。

Cyrusmum, thkids,
我今次改用另外一種binder, 不過事先將份PROJ釘好, 如果老師唔收, 就叫囝囝抽份PROJ出黎交就算, 唔該晒!

醒目開學勳章

囝囝星期二請了假, 請問Smart及中文教那一課?

醒目開學勳章

原帖由 94075702 於 10-5-9 22:38 發表
阿仔話中文因莊老師請假,代堂老師與他們做了造句,英文有部份時間做oral presentation,另外做smart Ex19。(SMART 不知有否記錯!)

Thank you!

醒目開學勳章

11/5

中  : 1) 26週(測二)

英  : 1) Colour Phonics Ws
       2)  Supp Ex.11 (Part C) + colour
       3) Revise Dict.

數  :  1) 測卷簽改
          2) 堂Ex9B(1-10)堂課

聖  :  背金句(10)
視 : 下堂帶物料

醒目開學勳章

原帖由 Cyrusmum 於 10-5-11 00:29 發表

慘慘慘! 我哋背錯咗添! Cyrus啲字太醜樣, 個第一段寫到好似第二段添! 唯有聽朝作最後努力, 好彩第一段唔係好長啫!  唔該晒你提點呀!

最終Cyrus夠時間背嗎?

醒目開學勳章

原帖由 陳師奶 於 10-5-12 16:12 發表
12/5 功課

中: 1. 作P.12,13 + 改7,8
      2. 書 p.63
      3. 默簽改
      4. 26 週 (18,19,20)+對 (19/5 交)

英: 1. Revise Dict.
     2. Prepare Oral

數: 1. 作9 (p.6) + 改
      2. 書Ex. 9C (1-8)

其 ...

Same as above.

醒目開學勳章

原帖由 Cyrusmum 於 10-5-11 21:08 發表

背佢就好快背咗, 但唔知今日默成點!
佢仲話都另外有幾個同學錯咗, 有人背錯第二課添! 今次好在有大家咋!

囝囝話今次有同學唔合格, 唔知係唔係背錯左另外一段. 另外, 數測有6個同學唔合格, 大家要加油呀!

醒目開學勳章

原帖由 陳師奶 於 10-5-16 00:32 發表
都係去九龍仔業主會啦, 食完就行過去接放學, 上次同cyrusmum 及 ojmummy 都傾過, 時間都係大約11-12點左右啦.  我星期一朝早再聯絡你地啦

我星期一請不到假, 要下次再JOIN你地啦!

另外, 想問下堂視藝要帶什麼材料?

醒目開學勳章

18/5

中: 1. 作12.2 (P.14-15)
      2. 明交26週(18-20)
      3. 31/5黙 (12.1課+詞, 12.2詞, 趣-10個"木"部字)

英: 1. G.P.W.S.18 P. 1

數: 1. 良P.12 (4-8) A簿+ 改正
     2. 書P.63, 64

Sci: Bring Science book

醒目開學勳章

原帖由 heiyanhei 於 10-5-17 22:26 發表
視藝科:我個女都係做平面設計,題目是夏日的衣裳,但佢叫我找一些布料比佢,話貼响佢在畫簿上畫的衣服到,佢話做立體的同學就要帶多d.

heiyanhei, 陳師奶,

唔該晒!

醒目開學勳章

原帖由 94075702 於 10-5-19 22:54 發表
中: 打開,撒下,閃亮 ) 作句,他说遲些考說 話用   (不太明白阿仔意思)
      26週 (21-23)

英: Phon colour WS
      Prac exam next time

數: 明帶算草紙
     良測二 (P.17,18)

Sci: WB ch3+corr

視: 24/5交作品...

中: 口頭做句

用以下詞語做句子, 不用寫在紙上, 只需記著下堂問.
1. 打開, 撒下
2. 閃亮

醒目開學勳章

恭喜二丙班同學取得數學比賽第一名, 囝囝話由其是JACOB LAW表現出色, 取得不少分數.

醒目開學勳章

明天大食會, 記得帶食物, 餐具, 食物盒(寫上姓名).

另外, 初絃樂團小朋友, 明天要帶樂器影相.

醒目開學勳章

過往一年, 多謝各位家長的幫忙, 下星期又開學喇, 希望小朋友又有一個好的開始.
‹ 上一主題|下一主題