用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留意:申請英國學生簽證只需這些文件
樓主: www
go

留意:申請英國學生簽證只需這些文件   [複製鏈接]

醒目開學勳章

woodylam 發表於 19-6-5 16:53
仔今年考GCSE, 我前幾日網上辦A level visa, 已在網上交了IHS同visa fee, 到去VFS版面book appointment, 佢 ...

你們很快手, 我仲未開始做, 請問是否要開新account?

醒目開學勳章

yuyueng 發表於 19-6-5 22:08
係呀,,今年IHS 加左一倍,2年要600磅,加埋VISA費用要差不多成萬蚊呀!

加左1倍

醒目開學勳章

woodylam 發表於 19-6-5 21:17
收到學校CAS 文件後,我比兩年前個Agent幫我網上報,佢有開新account,之後比錢丶make appointment就自己做
...

我諗今個星期都要準備申請, 要搵返上次申請的資料研究下

醒目開學勳章

cfs 發表於 19-6-5 23:35
肉赤,剛剛2019年加正正今年去讀書

掉返轉頭諗, 好彩今年才去英國讀書, 英鎊跌左好多!

醒目開學勳章

cow 發表於 19-6-6 12:54
今年同舊年比, 英鎊唔係跌好多

如果有睇亮兄有關匯率的post, 即刻覺得自己慳左好多, 低過$11已經好抵!

醒目開學勳章

yuyueng 發表於 19-6-9 11:37
個draft CAS 入面係有齊所有CAS details information 包括CAS number既,我仔學校果張5月中出左,我對過 ...

學校早兩日出了CAS, 我都要開工搵返晒阿仔的旅行記錄來填表, 是否要影印過去10年亦或10次的護照記錄?我只是記得數目是10

醒目開學勳章

yuyueng 發表於 19-6-10 13:23
申請表上系用 in the past 10years
問。

我剛剛開了戶口, 發現系統跟3年前不一樣,他們的簽證中心亦搬了去北角, 會慢慢再研究其他要求, 謝謝你!

醒目開學勳章

回覆樓主:

今年申請visa, 還會問曾否使用醫療服務, 要填寫相關詳細資料, 是否發現有人濫用?

醒目開學勳章

回覆樓主:

網上申請出現問題, 請問過了第一張圖後, 只選擇了document scanning assistance, 跟住選不用申請prority visa, 之後就轉去第二張圖, 但面見時間不能選擇, 是什麼原因呢?

醒目開學勳章

3b 發表於 19-6-13 15:16
網上申請出現問題, 請問過了第一張圖後, 沒有選取priority visa, 跟住就轉去第二張圖, 但時間不能選擇, ...

第一張圖

醒目開學勳章

3b 發表於 19-6-13 15:18
第一張圖

第二張圖

醒目開學勳章

woodylam 發表於 19-6-13 16:03
試下click落去6月14號嗰一格,好似可以show到其他日子

我搵到了, 原來要按 “>”選日期
請問預約後會收到電郵確認嗎?

醒目開學勳章

一家三口 發表於 19-6-13 16:19
會。你任何時間login 入去都可以改時間和upload 文件

過了兩個鐘仍未收到確認電郵, 我再次login, 看到戶口是有記錄相關時間的,不知道會否有問題

醒目開學勳章

一家三口 發表於 19-6-13 19:01
妳試下改早或改後一個時段,睇下是否立刻send email 比妳

改了time lot後即時收到電郵, 謝謝你!  今年要求的文件有幾多份? 我尋日留意到, 如果曾經有學生visa在舊的護照上, 到時都要帶埋去檢查

醒目開學勳章

一家三口 發表於 19-6-14 09:31
幾多份文件 就無有留意,諗住上傳了幾多文件就帶埋copy/正本去。
...

我嘗試列出以下文件給大家參考, 如有錯漏請指正.

1. Your appointment letter/receipt
2. Your valid passport or travel document (current and old) which must have at least one page that is blank on both sides

3. Your supporting documents, if you have not already uploaded these yourself
a) HK ID card
b) Old student visa (if applicable)
c) Parent’s ID card copy
d) Consent letters and proof relationship (birth certificate)
e) TB Certificate (if applicable) or boarding pass return from UK on Summer term

4. If you have applied on Access UK you should bring a printout of your checklist.
If you have applied on Visa4uk you should bring the first page of your application form

醒目開學勳章

bigi037 發表於 19-6-19 12:20
回覆 3b 的帖子

6月6日去左辦Student VISA, 今日收到collection email, 都幾快.

真係好快, 希望我們申請時一樣咁順利!

醒目開學勳章

etoile 發表於 19-6-25 23:05
請問你哋俾完錢係直接跳去make appointment定點?我俾完錢去咗further action,要upload document,但係一直 ...

會跳左去Services, 可以自己upload document和選其他服務, 我選擇了document scanning assistance - HKD110及SMS service - HKD30
‹ 上一主題|下一主題