用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 2009年9月決定讀禮賢, 不如過黎相認下先啦 ...
樓主: 喧嘩
go

2009年9月決定讀禮賢, 不如過黎相認下先啦 [複製鏈接]

原帖由 龍柱 於 09-9-24 08:41 發表
童童媽咪,

阿仔星期一已經連booklist & report紙一齊攞左番嚟.  我諗應該係老師派啦!  你叫阿女問老師吧!

Thank you for your reply.

原帖由 喧嘩 於 09-9-24 22:52 發表
我頭先開左俾個女玩, 本來佢都有d興趣, 但係當我同佢講要日日上去玩, 佢就話, 咁就唔洗啦, 廢時浪費$啦, 不過我又覺得ok喎, 仲係三舊水, 超抵, 但係原來通告果度, 我地要簽名話會協助日日完成網上功課, 死啦, 亞女睇 ...

我都覺得晚晚做完功課都好夜, 都唔知仲有冇時間玩,不過我都係join咗至算.

重有妳哋覺唔覺得嗰份模擬測驗工作紙都唔淺呀. 好似好多嘢要寫同做咁嘅.

原帖由 carcar 於 09-9-26 10:26 發表
童童媽咪:
我都收到份卷..但亞仔只係做了一張, 唔知係唔係佢唔夠時間做呢? 如果係就死囉...
我想問那余下的兩頁要做番嗎?

我個女都有好多未做,我相信係要做番余下的兩頁.

我而家都擔心緊個女應唔應付到個測驗呀!

原帖由 喧嘩 於 09-9-30 23:32 發表
總結, 啱啱一個月, 俾miss寫左三次手冊, 今次唔記得探熱, 做人父母資格-----唔合格

我個女中文就不過不失啦, 不過英文就乜都唔識, 數學就全無概念, 仲做閱讀理解, 佢d書本都末理解得切, 邊有咁多時間, 2號信 ...

唔好灰心啦,我覺得妳合格有餘,只不過我們要兼顧工作,心有餘而力不足喞.

我有時覺得自己可以做好些,但放工返到屋企攰到死,重要陪個女做功課,真係冇精神去跟得好,試過有一次中文功課對了好幾次,但到最後都有錯字,而且個錯字是平時無可能錯的.激到我死.唉,有時真係好大壓力,好在在這裡認識到妳哋互相扶持下,傾下偈,好似有一班人同自己行這條漫長路咁.感覺好好多.

原帖由 carcar 於 09-9-30 23:35 發表
信班媽咪:
知唔知今日的生字寫邊幾個字呀? 我個仔前一日寫左11個, 我懷疑佢寫埋今日果d, 但老師又照tick.
btw, 你地小朋友寫詞語有幾多分? 我個仔成日都係得乙+. ...

我都想知道寫邊幾個字?我個女係手冊度寫咗7下兩個字唔知點解?

我個女有時都攞到甲,唔緊要啦乙+都已經好好了,再比心機下次一定攞到甲.妳個仔都好叻呀攞到花燈比賽季軍和一個優點.

原帖由 喧嘩 於 09-9-30 23:33 發表
點解信班d 中文閱讀報告紙, 一個星期先派一張, 仲唔係全部派, 係老師問邊個要, 跟住d同學舉手,

係咩,我個女無話比我聽,但係攞幾多張都無用,因為我個女一本中文故事書都無係學校借過返黎(唔係list裡頭個啲就有借過),所以都做唔到閱讀報告紙,其實有幾個故事已經讀咗但唔同出版社唔知得唔得,算了,都係等呀女借咗書返黎至做.

原帖由 carcar 於 09-10-1 10:53 發表
喧嘩:
你唔好咁講自己, 我地係小一新生家長, 好多野都要同小朋友一齊適應. 唔好比咁大力自己.

童童媽: 生字點算好呢?

我仔仔畫畫唔叻嫁, 個花燈, 我地用左挪亞方舟做構思. d圖都係跟d畫畫上去only. 我個仔的美勞,  ...

我都唔知點算呀,有冇人知呀?

重有我想知聖默係咪背默"天父造天地"呢五個字呀?

原帖由 carcar 於 09-10-1 12:32 發表
童童媽媽:
我問左另一個同學的媽咪, 佢都話係寫東南西北. 其實亞仔之前己寫左, 但保險d, 再寫多一次, 免得要欠交

謝謝! 但唔明7是第七課,咁"下"解什麼?

原帖由 fi-fi 於 09-10-1 17:15 發表
我的理解係默"上帝說:「要有光」,就有了光。"

但無理由咁深架,我覺得似係背默"天父造天地"喎,其實我已寫字條問了簡老師,不過佢未覆我.

原帖由 喧嘩 於 09-10-1 11:28 發表
冇理由喎, 我聽亞女講好多時都同你個女一齊, 借書都係, 你下次叫佢跟萱萱借果d書囉, 啱啱再問左亞女, 佢話有同童童一齊去, 不過亞女問到人喺邊度有佢要果d書之後, 想搵返童童就搵唔到, 因為個圖書館好大喎, 而亞女借 ...

佢有借過幾本番黎,但唔係list裡面個啲,我已叮囑佢明天要借list裡面個啲書番黎.

原帖由 喧嘩 於 09-10-1 11:34 發表
信班媽咪
   生字係東西南北, 四個, 我問亞女點解咁少, 但係你手冊寫7喎, 佢話第七課咪寫個7字囉, 上次寫果d都係第七課, 都寫左好多詞語, 所以今次咪剩番好少囉, 就係咁, 你地信唔信佢?
另外亞女都係乙+, 佢d寫係超 ...

你都好呀,問佢嘢都有啲野答到比你,但我問親佢嘢,什麼都話唔知,比佢激死.

原帖由 fi-fi 於 09-10-2 08:38 發表
童童媽咪,

我之前都好似你咁諗,無理由咁深,應該係默"天父造天地",跟住喺度買過....但chanst上次答我話"只默金句,不用默章節",跟住班主任又喺網上功課欄度註明"只默金句,不用默章節".....咁我就直接理解係默書本內的 ...

直至現在都未覆我. 但我覺得如果係默上帝說:[要有光],......個句,點解唔直接寫出黎,要寫個標題咁間接,因為下面第四課開始都直接寫金句,如果真係唔係默"天父造天地"咁真係好唔清楚喎.

原帖由 carcar 於 09-10-3 10:00 發表
童童媽咪:
我都覺得你好有道理, 應該係黙"天父造天地". 原因有二, 因為其後的正如你所講, 巳印了金句出來. 同埋如果係黙金句, 咁下次就要黙兩句.

但功課表又寫係不用黙章節, 咁又似係黙金句...

救命....有無人問 ...

我都覺得要了解清楚, 因為我husband覺得係默上帝說個句, 攪到我一頭霧水, who can help us please?

confirm 咗 Miss Kan, 佢話係默"天父造天地"呢五個字. 終於解了呢個疑團啦.

原帖由 BB豆 於 09-10-4 21:57 發表
童童媽咪 :

thanks ar...

唔使唔該. 我覺得因為誤會默書內容而錯哂就唔底啦.

原帖由 BB豆 於 09-10-6 00:10 發表
請問各位,你地收唔收到今日派左一張ESL Monthly Report呀,我唔明點做呀..???有冇人教下我呀,幾時交架???

我估係唔使做的, 只是話比我哋知ESL堂學過什麼.

唔知啱唔啱呢?

原帖由 喧嘩 於 09-10-7 21:32 發表
童媽:
      八d得意嘢你知, 唔知你個女有冇話你知, 事緣係咁
今日小息有個男同學喊, 跟住亞女一行五人走去問個男仔乜事(包括你個女), 個男仔話唔知乜嘢風紀, 乜嘢哥哥, 唔知邊個打佢, 搵唔到邊個咁喎(個男仔哥哥讀 ...

呢件事無話比我知. 淨係話過比我聽同你個女玩過麻鷹捉雞仔咋.

原帖由 喧嘩 於 09-10-9 22:25 發表
hello, 今日無緣見到大家tim, 請問carcar同童媽坐左喺課室邊樹? 童媽係咪就係問中文閱讀紙喺邊度攞果個?
亞女問我同老師講左乜, 跟住佢就自首話我知, miss kan今日話佢坐唔定, 我問佢做乜坐唔定, 佢初初話唔知, 後尾 ...

點解妳覺得嗰個就係我呢? 難明?

妳又是否攞LV袋果個呢?

原帖由 喧嘩 於 09-10-10 15:48 發表
唉, 睇返數學好淺, 錯埋D粗心大意, 都唔知點先開(曉)
點解你地會知邊個打邊個? 我完全同佢地相認唔到喎, 我地個班主任好快就放我地走, 今次個家長會好似有D無聊(個人認為)
...

來日方長. 大把機會相認. 不用担心.

我都覺得班主任好似好想快啲完咁. 無比時間我哋多啲了解個女係學校嘅情況, 有啲失望.

我個女都係一個粗心大意的人. 真係無佢符.

原帖由 喧嘩 於 09-10-11 00:27 發表
童媽一直回避緊個問題, 我同carcar都覺得果個係你, 應該冇錯gar la
carcar, 乜你咁醒, 留低問問題, 我隻佬叫我問, 傻傻地, 咁想問佢自己又唔問喎, 原來你坐左我個女個位, 即係我斜後面果個囉, 我有幾次寧左去望你喎( ...

知道咪算囉, 係都要我講到咁明, 玩吓神秘都唔得, 好衰架妳哋. 嘻嘻.

知道嗰個係我又唔同我打聲招呼, 我估唔到又話唔敢唧. 下次見到我記住同我打招呼啦.

carcar:
咁你即係第四行攞LV嗰個. 妳有問嘢咩? 因為我以為妳係喧嘩, 所以有留意妳, 唔通我又估錯? 因為我估嘢都好差.

‹ 上一主題|下一主題