用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教 vs 聖類斯
go

高主教 vs 聖類斯 [複製鏈接]

Hi,

我囝囝是今年小一生, 上學只不過個多月.  但我一點都無後悔替囝囝選擇此校(不是為了我已選擇了RC而講); 還可以說超越我所期望.  因我以為RC一都是採取十分traditional的教法.  但事實她已與時並進加了不少creative activities / programme.

每班38人是否太多?  初時都有一點奇怪為什麼呢不是已經小班教授呢(因上年政府開始要求小班教學)?  不過RC是有多年歷史而一向都是大班, 從來無小班.  所以一定在教授大班都無問題呢.

* 我不明白為什麼大家作比較時何不想一想, 之前(可能係好耐之前)RC是一所名校都是大班制.  所以大班與小班真係直接和"頑皮"劃上"等號"???

據囝囝講番今年小一他班都有2-3位比較頑皮些的students, 都有比老師罰.  到現在已經可以在不騷擾其他小朋友的情況上課.  而我作為家長亦有留意小朋友的同學, nanny bus的學生, 及高班學生的表現.  我可以說是有頑皮亦有乖, 我相信大部份學校都係咁.  有那一間學校可以企出來說我校100%全部品學兼優呢?

我自問囝囝有時十分乖亦有"梗頸", "懶惰", "頑皮"的時候.  但作為父母孩子的品德, 學習的習慣; 父母係擔負起十分重要的責任.  

決不能孩子乖及好成績的時候全是父母責任; 頑皮成績無100分是學校的(錯).

Keep in share and good luck. :)

原帖由 fsforth 於 09-10-27 09:00 發表

多謝你的意見, 去完RC interview 之後, 其實我心中有兩個問題:

1. 正如你所說人多就未必夠資源處理學生德育問題, 書如果讀得不好, 也不希望會學壞, 38人一班, 如果真係頑皮起上來, 都幾難收拾.

2. RC 現在是男 ...

That should be 10隻手指有長短, 各有前因.   父母一樣, 學校一樣, 前途一樣(都是大學畢業)只欠過程不一樣.  本人來說讀書只是人生的一個階段還有漫漫長路的人生呢.  祝願他們都有好的將來吧.

原帖由 kerkermui 於 09-10-27 16:08 發表

我估係你幸福加真係陳年舊事架..
亦都可能係物以類聚, 大人同小朋友都一樣, 啱傾就傾多句, 唔啱嘅.. 半句都覺得多啦!

我見樓主想聽故仔至講.. 嗰d只係我個麻煩99對d 9掛c9嘅comments.. 我絕對相信, 教唔好個仔,  ...

Thanks    I think you too.... eee

原帖由 diversity 於 09-10-27 20:37 發表
FungMm you are a great mum
‹ 上一主題|下一主題