用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 07-08 Kentville K2 的家長請在這裡繼續
樓主: Felicia726
go

07-08 Kentville K2 的家長請在這裡繼續 [複製鏈接]

Hi a12345678,

That's good!
第一堂便可以做到真係very good boy la!   大家一起加油!

原文章由 a12345678 於 07-7-30 10:35 發表
昨天是Martin第一堂學swimming, 估唔到已經可以浸整個頭入水, 而且可以浮2步到池邊。教練話4歲學較好,因他們處於識驚與唔識之間。

Hi HeiPoPo,

Tama Tech is really good for kids.    Keefe 好期待可以再去玩呢, 因爸爸答應K3暑假再玩一次, 到時他應該可以自己control到全部的車車lu....

原文章由 HeiPoPo 於 07-7-31 00:00 發表
Hi,

Wa 好久無上來, 放假放到唔知近況.
你 d 仲會唔會去Ocean Park看 panda 呀.

Fungma,

看到你系TamaTech的photos.都好好玩.
我的仔仔都好喜愛Thomasland.
我地都有photos看.
佢返來同屋企人講長 ...

Hi alisoncheung,

Thanks for your sharing, but it really made me so angry and unhappy :tongue:

原文章由 alisoncheung 於 07-8-3 09:04 發表
真係好工人難求.  唔係兩夫婦都要工作, 就唔駛將小朋友請工人照顧, 發生呢d事真無奈, 可能影響小朋友心理, 個工人真係死十次都補唔番.

印傭涉出賣少主供非禮 收「夢幻世界」職員數百元
(明報)
08月 ...

Hi all,

好開心呀, Keefe今日上"游泳自由式初班"的第一堂.   希望他可以follow到呢, 上星期和他去泳池, 他可以自己游不用浮板.   當然雙手以(好像自由式)的方式呢... 不過已經好開心lu....

另大家開始買shoes (黑色和白波鞋) & 水壺等給小朋友? 因TKO Jusco已closed要買都比較困難.... :cry: :cry:  如果大家買開請給小小意見我呢! Many thanks!

水壺我係thomasland買了一個, 不過Keefe話見K2哥哥係用好像杯有條繩的WOR! 我會search吓不過都會用了thomas水壺先不可浪費呀ma! eeeee

吾知何時會收到KV的分班通知信呢?

水壺繩 - 等我都去JUSCO找吓先Good suggestion!  

至於是否全職媽咪, 其實都未定架我公司已決定大部份同事會做到8月底, 而我和小部份同事會做到10月底.    之後我想用半個時間找新工如果okay就不會全職媽咪law! eeeee

相反就.....

原文章由 alisoncheung 於 07-8-7 14:20 發表
Hi FungMm,

講起新鞋我就嬲, Trevor太快高長大, 未到K1尾就己經換過曬, 放兩個月暑假都冇著過, 我一於有眼睇, 開學真係唔啱先算, 反正Dr. Kong時時都話特價.

至於水壺 ...

Hi macy03,

其實囝囝都不太利害, 據helper匯報他group有一個小朋友仲細過他呢! 請放心只要您囝囝有信心好快便可以架呢!

原文章由 macy03 於 07-8-7 15:12 發表
FungMm,
“他可以自己游不用浮板” 勁
  哎 ~~ 唔知我仔學幾耐先識呢

Hi baba_mama,

okay! 此trip是跟tour當中有2日是全自由活動! Good!

第一日 : HK > Tokyo > 豐田車行 > KEIO PLAZA HOTEL (Tama) > dinner (自己食)
第二日 : 早餐 > 富士急 (thomasland) > lunch (自己食) > Outlet > 睇x衣草 (好靚) > 華盛頓酒店 (連續3晚) > dinner
第三日 : 早餐 > Tama-tech 公園 (10:00am - 4:00pm) > dinner in 新宿 > hotel
第四日 : 早餐 > 新宿行百貨公司 > dinner > hotel
第五日 : 早餐 > airport outlet > HONG KONG

大致係咁呢不過真係好好玩呢! 如果女仔可以去咪hello kittyland 呀好方便! 另tama-tech係男女都喜歡架. :D

原文章由 baba_mama 於 07-8-8 00:54 發表
FungMm,

我想問你係自己去定係跟團架?你可否分享下你成個 trip 去左幾多日同去過邊呀?同埋有無一些地方係適合女仔去架?

不需吾好意思呢!

大人 : $4999 小朋友 : $3999
新x旅行社(好像暑假都仲有此tour, 不過可能貴小小)

原文章由 baba_mama 於 07-8-8 10:14 發表
FungMm,

唔好意思,又有問題。
咁我想問下你呢個團幾錢一個人同小朋友又點收費架?
你係跟邊間旅行社架?

我家姐的囡囡(小二升小三)學了公民數都快一年, 好與否真見仁見智因會比好多數她做仲要限時間tim. 不過我家姐話如果小朋友願意做真有效, 因減少了平時做功課的時間.

原文章由 baba_mama 於 07-8-8 12:10 發表
FungMm,

Thanks for your information ^.^

By the way, anyone here who have heard about Kumon? What do you think? Is it good? Any ideas?

我想會讓Keefe在K2暑假才開始, 因上次家長會Miss Cheong話K2下學期開始有"加 & 減"數. 所以暑假時他已有基本concept再上公民數會比較好ddddd (我覺得)!

至於中文及英文就無意見呢! 如果您有更多資料和我們再分享呢!

原文章由 baba_mama 於 07-8-8 21:33 發表
我都聽過佢地會比好多功課,咁有無話幾大個好讀呢?
同埋公文中同公文英又好唔好呢?

Hi poonhui,

多謝分享wor! 等我都試吓問吓my hb join番一個短trip sin!   您囝囝一定好快可以游泳好叻架!

原文章由 poonhui 於 07-8-9 10:49 發表
Fungmn,
Keefee好叻, 可以自己游到幾步.  唉, 唔知我個仔要學到幾時先可以好似 Keefee咁呢.  真羨慕呢!

baba-mama, fungmn and KV parents,

見你地講開旅行野, 講樣好笑野你地知.  哈哈, 原來成績表拎去 ...

Hi macy03,

有時Keefe都吾太專心架, 尤其我brief他時... 不過我都對您囝囝有信心.

原文章由 macy03 於 07-8-9 15:31 發表
FungMm,
游水我對我仔有信心﹐但他唔專心弊呢 ~~   

其實他們還好細, 只不過3-4歲所以加減數係比較困難ka. 不過我有時都會用一d小方法另Keefe計算多d. 如給他snack由他來分配不知不覺他已明白完本有的總數, 分享時是減數而balance(他擁有)的是答案. 加數方式只是相反方法...

原文章由 baba_mama 於 07-8-11 01:05 發表
FungMm,

我就係怕女女返到 K2 唔識數呀,佢 K1 的數都已經好差啦。所以就諗下公文可否幫下手。

hi all,

因昨晚無check mail box... 今晚再睇睇先.

原文章由 kellymami 於 07-8-13 08:45 發表
Fion88 (Kristy Li)---------- K2M
mymavis(Mavis Lam) ----  K2Hpoonhui (Henry Poon) ---- K2Lkellymami (Kelly Chui)----K2M

2007/2008 - KV Class List

K2B
BeBeMa2008 (Paco Lai)

K2G
FungMm (Keefe Chan)

K2H
mymavis (Mavis Lam)

K2L
poonhui (Henry Poon)
Alisoncheung (Trevor Tong)

K2M
Fion88 (Kristy Li)
kellymami (Kelly Chui)

[ 本文章最後由 FungMm 於 07-8-13 15:54 編輯 ]

Hi moooon,

其實我都相信不由K1班直升上K2班是希望小朋友可認識多些新朋友仔另(我估)如由K1直升上K2小朋友們已經成為好朋友, 我相信都幾難control.... 哈哈

另我相信Keefe今晚知道Carmen不會和他同上K2G會有d失落la.  因昨晚告訴他上K2G, 他即刻問其它小朋友(他的好朋友當中包括Carmen呢), 我回答暫時未見和他同班呢.   他即扮"暈"樣!

原文章由 moooon 於 07-8-13 19:18 發表
真的很想知道Kentville為何會將原有的班再重組,她是基於什麼因素去編班?舊有的同學仔都各散東西了。

家庭背景?年齡?性別?居住地區?--以上所提及的,於K1入學的時候,學校已經知道!

成績?(通常A班 ...

Thanks for your information.  Then which one will promoted to K2G from K1F (Kent Road) with Keefe?? ops:" />

原文章由 alisoncheung 於 07-8-14 10:02 發表
Hi Moooon,

很高興Trevor可以同Carmen一班, 希望呢個百厭仔唔好嚇親你個囡.

Poonhui 話佢之前都問過學校, 佢哋唔係以成績分班.
至於點分, 可能是除機的.
每班大概有兩個同學會在k2繼續做同班同 ...

Hi Moooon,
我聽到您的分享後都有d 他們不應該咁對小朋友, 就算係讀KV那如何呢, 都只不過是一個4歲小朋友. 何況Carmen都已經好叻同乖巧呢, 他們要求真係好似過份些wor....

不用理會他們的comments只要努力教導囡囡吧了! :loveliness:

原文章由 moooon 於 07-8-14 11:41 發表

Hi FungMm,

講到計數,其實我都有點分享。

本來我都沒有刻意去安排Carmen去學數(現在都是自己教),因為這是Kentville的教學強項,諗住由學校教,誰知可能是Kentville的名字,總是樹大招風,不時會有 ...

Moooon,

加油呀! 最開心是您和Carmen的親子關係係很好! 到現在我都係love囡囡多d架.... (不要比Keefe知道呀)

原文章由 poonhui 於 07-8-14 18:17 發表
Mooon,

知道Carmen 同亨亨一班, 很開心呢!    希望到時唔好被亨亨同Trevor 兩個百厭星嚇倒就好了.

另外, 看你描述奶奶的情況, 真係戥你勞氣 .  其實, 老人家真係未必事事諒解及體會到新一代 ...

* 不如update咪K1係邊班呀!  Many thanks!

2007/2008 - KV Class List

K2A
Felicia726 (Gloria)

K2B
BeBeMa2008 (Paco Lai)

K2F
Heipopo (Hei Hei)

K2G
FungMm (Keefe Chan) / K1F - Kent Road

K2H
mymavis (Mavis Lam)
fruitscalpiscc (Jeff Yeung)
yipbrothers (Anson Yip)

K2I
gym (Yui Yui)

K2L
poonhui (Henry Poon)
Alisoncheung (Trevor Tong)
moooon (Carmen Wong)

K2M
Fion88 (Kristy Li)
kellymami (Kelly Chui)
Cynthia (Skarloey MAK)

K2N
joetsang (Edison Chan)
baby10 (Celeste Wong)
BMW0305 (Bryan Wong)
vikiepaul (Ellen Lee)

K2O
a12345678 (Martin以前是K1L)
‹ 上一主題|下一主題