用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華女子中學 VS 聖士提反女子中學
go

英華女子中學 VS 聖士提反女子中學 [複製鏈接]

舊年揀呢兩間學校時, 都諗咗一陣子, 最後以個女性格決定, 因為個女比較活躍外向, 所以揀咗SSGC做自行第一, 如果個女性格文靜, 會揀YW.

回覆 Mbaby 的帖子

其實作為父母最清楚自己小朋友性格,要心散,任何環境都可以心散;至於讀唔讀到書,亦唔一定全靠外在因素;學校比到嘅係老師同教學質數,但唔會全部學生在同一環境接受同樣教育就一定有同樣嘅成績,所以我揀學校唔係只著眼讀書及成績,配合小朋友性格發展,好多時課外部份都係學習過程。

至於最重要視乎小朋友性格,其實係好簡單,如果外在環境同佢性格唔夾,佢較難適應,我相信愉快學習,個個都知上到中學一定辛苦,但最起碼小朋友心底裡喜歡環境氣氛,再認識一些性情相近嘅朋友,咁課堂課外嘅學習或問題,都容易積極地找到解決方法。

仲有,最好帶小朋友一齊去聽學校簡介會,除咗內容,學校環境,遇到嘅師生,都能夠比小朋友感受同選擇,特別係當所揀嘅學校在各方面都相近時,小朋友嘅性格同選擇就更為重要。

雖然好多人都著重學校DSE成續,但老實講,我個人嘅看法係入U率高唔等如自己小朋友就入U機會高,當學校成績去到某個水平,兩間學校相比相差嘅百分率其實真係唔太重要,重要嘅係學校整體提供到嘅教學環境,學習氣氛,校風等等,因為人係有個人差別同唔同能力嘅,唔同範疇都有高有低,成績高低都唔能夠單方面歸功或歸咎於學校。而去過兩間學校簡介會,的確感到英華較著重學業成績多於活動,而SSGC則兩樣都重視,(SSGC並非活動教學);當然,以英華呢幾年要重建校舍亦係考慮之一,學生活動範圍以現在校舍相比,SSGC一定優勝。

所以在我看來,兩間學校分別不太大,重要係適合小朋友性格,雖然六年嘅中學生涯好快就過,但我想個女過得開心,佢活躍好動,就等佢有個多姿多彩嘅中學生活啦,人生日後好多回憶,好多朋友,都係源自呢幾年。

Mbaby  謝謝Candy分亨, 獲益良多, 但SSG   發表於 14-9-12 11:17
sum-yan  fully agreed   發表於 14-9-8 10:47
‹ 上一主題|下一主題