用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 讀有一條龍中學的小學的無奈
樓主: mllau
go

讀有一條龍中學的小學的無奈 [複製鏈接]

回覆:mllau 的帖子

今年過來人。
你呢?

回覆:mllau 的帖子

我個情況都係無奈,不過唔知同你嘅無奈同唔同。

我校中學未至於好top,水準都唔錯,今年都有狀元,不過課程改革中,作為家長睇唔通。

女想讀女校,如果佢鍾意男女,我就未必會外闖,如果直升當然有一班同學一齊開心d,但講真,好多家長都只打算讀1-3年,之後轉IS或出國,我哋擔心學習氣氛受影響,因不打算短期內送女出國,如直上,試考慮身邊同學每年少d每年少d,佢讀書心態相信都會受影響。既然打算留港讀書,何不選擇一所學校以及同學(大部份)都認真搏嘅學習氣氛?!雖然女成績唔係top,去其他學校未必就表示有競爭力或叻,起碼提供一個更適合佢嘅環境,日後成績如何是後話,反正求學係過程,成績唔係一切,就算成績唔好都有好多因素,唔代表乜都冇學到。

以上係決定放棄中學學位向外闖的主因。

至於在小學的支援,當然可說完全沒有,學校一早已講明,唔揀中學向外闖,如結果唔好,返來叩門,應該唔洗諗!呢類學校,可以想像唔鼓勵學生外闖,所以任可有關升中資訊,除咗教統局指定要發放嘅資料外,絕冇其他,好似banding,你唔會知自己細路屬band幾,適合咩學校,往年升中派位結果等等(每年總有少數學生外闖),完全冇嘢可作參考,感覺係孤軍作戰,事事靠估,直情好似自閉症咁;個女慘d,仲返緊學,大部份同學都揀直升,有同學老師會問佢,而佢又唔係最top嘅學生(即係個個都知你有資格出外考神校嗰d),佢都唔知點講好,有時都替佢為難,班主任同好多都師都知佢外闖,我哋冇考直資,全靠自行同派位,佢自面試到派位前都冇任何新消息,學校每逢有人問及升中,佢都唔知點講,好彩佢個性樂天,順利過渡。

仲有,呢一年,我兩公婆完全冇同個班主任交談過一句,佢(同學校)知呢個學生唔直升,從來冇人同我哋了解/溝通過。所以喺EK見咁多家長分享,大家學校又比咁多意見,真係好羨慕架,我哋只有憑EK資訊同自己分析,仲有個別家長分享意見,捱到放榜。就連自己FB都唔想提,因為學校大人細路朋友都多,又唔想咁高調表達外闖,個女仲要返學,真係幾難捱架。

好好彩,放榜日結果係自行第一志願,一家人都真正鬆了一口大氣!一定有人想知女成績如何,我哋冇得問冇比較所以唔知banding,只可以話級十五左右。本來想繼續低調,但睇到呢條題,好貼切,而且大局已定,所以有感而發,一次過寫咁長。亦希望同未來有相同處境嘅家長分享一下,呢場仗,我哋要做嘅準備工夫的確不能少,加油啦!

最後其實我想講,揀學校真係最緊要適合自己小朋友性格,女小學好啱佢,中學都應該啱佢性格。讀書真係唔係只有成績,路唔係只有一條。入唔到最鍾意嘅學校未必係損失,得著可能在後頭。希望大家有個開開心心嘅暑假!

SawMo    發表於 14-7-24 17:55
chun媽  好好的分享,應post 在選小一學校的項目內分享,讓升小的家長引以為鑑  發表於 14-7-21 20:42
goodboy1    發表於 14-7-20 00:03

Candy925 發表於 14-7-19 14:19
我個情況都係無奈,不過唔知同你嘅無奈同唔同。

我校中學未至於好top,水準都唔錯,今年都有狀元,不過課 ...

唔好意思, 睇完更多嘅post, 我諗我攪唔清一條龍/直屬/聯繫.
我女小學是有中學的私小,
我只想分享有自己中學唔揀而外闖所面對的過程同經歷.
希望冇誤導大家.

‹ 上一主題|下一主題