用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問將軍澳邊間小學好
go

請問將軍澳邊間小學好 [複製鏈接]

我囡囡今年要小學攪珠了,但我新搬來tko,
唔知邊間小學好,請問有無人可以話我知呢,thanks
   10    0    0    0

回覆 1# ziyi 的文章

唔該哂,我想問將軍澳天主教和
將軍澳循道衛理,宣基,邊間最好呢,
聽人話將軍澳天主教,好難入,同堆好辛苦,
係咪呀?Thanks...

原帖由 ziyi 於 11-3-2 18:40 發表
論升中派位

將循得1年派位成績,但功課是很多的那種

宣基同宣基中學有聯繫,即以下年計,宣基得4班中一時
140個中一位,先扣起40%自行,餘下的學位中的25%才配給宣基小= 21個位
而宣小是5班125個學位,要考頭20%才可保証 ...

多謝你提供比我,但我都唔知點好,本來對將循都有好感,
但亦有好多人講依間小學唔好,咁係咪應該入黄永樹和
將天和馮晴和宣基呢,如果要排最好1234名,應該點排呀

原帖由 ziyi 於 11-3-3 23:21 發表
1.第1輪只可以申請一間
2.以我知道,馮晴/將天/黃永樹在叩門階段都會看是否2個階段(第2階段甲乙部都要排他首位)也是申請他,否則沒有機會的
3. 這3間在第2輪排序時,最好只選其中一間在第1志願,第2~3志願最好選其他,否 ...

咁係咪只可以寫最鍾意個間做第一,第2.3,4之後就亂寫
但係如果我第一志願入唔到,咪唔知佢會比邊度我....

原帖由 ziyi 於 11-3-4 15:13 發表
咁又唔係,
2~4 or 3~5
最好選一些沒有那麼熱門的,但又唔差的,起碼接受得到的學校.
最差的情況係,有一間接受到的學校,再去叩門會好一些
所以,你要將區內的20間學校分3類
熱門心儀
校風好,ok的
唔想入的
再按這思路填 ...

唔該....但係我仲有想問陸慶濤小學和天主教聖安德肋小好唔好呀,同埋我係咪可以未攪珠之前就自行去考這上些小學呢,我點樣先可以知道邊d學校係活動定田鴨呢?thanks

原帖由 newnew2005 於 11-3-9 17:21 發表
見你地講開將軍澳好的小學, 好奇怪...好似冇人提起過還有優才和真道, 難道這兩間不是好學校嗎

因為大家都講緊攪珠個d

原帖由 ziyi 於 11-3-9 18:21 發表
第1輪做傻瓜對大抽獎後叩門是沒有幫助的
因學校在第一輪有備取生的
所以我唔係傻瓜 (說笑)

你說的有DSS,有津貼

如果真的排
我相信會是
1. EC
2. LHT
3. FC
4. 天小
5. 永樹

因我識人有小朋友在EC讀,他說英 ...

唔好意思,我想問1)將天 2)黃永樹 3)馮晴 係咪全部
都係田鴨,邊間會無辛苦呢

請問有無人話我知,將軍澳邊間有好,有係津貼,有係活動教學呀,唔該.....

請問有無知道咩月份攪珠呢,幾時知結果呢?

回覆 1# ziyi 的文章

唔該哂呀
‹ 上一主題|下一主題