用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天神嘉諾撒學校 09-10年度1C班報到
go

09-10年度1C班報到 [複製鏈接]

[quote]原帖由 suzannelee 於 09-9-8 03:12 PM 發表
09-10年度1C班報到

1. Clarice
2. Jasmine
3. Tiffany
4. Yoki
5.Jasmine Chan
6.Cherry Shum岑曉琳(25)請多多指教

Hi!我係Cherry媽咪呀,我個女抽倒敲擊樂,但係我個女最後都係無參加,都好可以响出面學。呀,唔知小女童軍幾時先至知呢?
原帖由 chuenma 於 09-9-23 05:11 PM 發表
原來我呀女乜都抽唔到,可能自由活動仲happy。

今天又7樣功課。是不是C班最多功課呀!做都無所為,要溫默書果日可以小d就好啦。

Hi!唔好意思呀Kelly媽咪,我係Cherry媽咪呀,點解你會知道妳個女童軍無份呢?唔通已經通知咗各家長,但係點解我唔知呢......
原帖由 KellyBella 於 09-9-24 01:49 PM 發表
Kelly 没有抽樂器班, 但也抽不到女童軍。

有呀,我都係參加咗閱讀大使,我係Cherry媽咪呀你呢?
原帖由 talie 於 09-9-25 04:30 PM 發表
因我參加左學校既家長義工--閱讀大使, 所以星期一下午要返學校聽老師講解. 有無bk家長都會出席呀, 到時相認吖.

原本我諗住叫個女學豎琴嘅,同埋睇完學校嗰個樂器示範之後,囡囡都話唔鍾意佢哋介紹果D,但係我問番嗰個陳sir,佢哋嘅樂團唔需要豎琴囉,如果你想配合「一條龍」上ST.Mary嘅你就响佢哋入面揀一種樂器就會好D,咁點知入咗敲擊樂係呀囡排第三(即係最唔想la)咁我覺得學樂器最緊要有興趣,如果佢咁唔鍾意咪盞嘥時間,所以我都係决定叫個囡學豎琴,一於唔理樂團需唔需要he!he!
原帖由 Kat媽 於 09-9-27 12:27 PM 發表
Cherry 媽咪
Yoki 都抽到敲擊樂呀, 點解Cherry 唔玩呀? 咁咪要自己出去學? 咁學咩呀?

chuenma
我相信遲d 會有d課外活動比抽唔到小女童軍既人選擇.

talie
係呀, 我朋友話係掘頭路果個籃球場. 咁就唔知幾時動工喎. ...

其實我今日有同埋呀女一齊去,但係逐個逐個入房,所以都唔會知道邊個有問題,我諗都只係會自己家長知......(我個女今日係咁介紹佢D同學俾我識,當然佢都週圍介紹我俾佢D同學識啦!總言知佢今日好開心啦)
原帖由 peggylun 於 09-10-15 05:06 PM 發表
今天去學同保健, 有無小朋友有視力問題????

唔係呀嘛.......<背默>咁大件事,我個女都無寫喎.
原帖由 talie 於 09-10-17 12:22 AM 發表
我女手冊無寫, 但聽說下星期中文背默第4課. 有無其他家長有消息呀?

唉!呢排攪緊搬屋既嘢,又要同佢默書真係完全無咗要上網做A Passage a week 同埋英文8寶箱呀,好彩妳地喺呢度提吓我咋,不過而家都唔太遲,如果唔係都唔知點算,唔該晒妳哋呀.(請問要喺網上要做既功課係有邊幾樣呀?)Thanks
原帖由 winnie@ching 於 09-10-16 10:20 AM 發表
[quote]原帖由 talie 於 09-10-15 23:48 發表
All,
咁 Primary Longman Express 既 A Passage a Week 是否用暑假時既 login name 及 password?

Yes. 已有 2we ...

我而家住响中文大學附近,因為個女每曰要成6點起身,6:25上褓姆車,7:05就已經返到學校.我覺得佢好辛苦囉!所以就决定搬出嚟住,今個月25號搬去海濱南岸果度咪近D囉,起碼可以每日瞓多一個鐘吖,佢每曰返學已經好辛苦嫁啦嘛,你話係咪
原帖由 talie 於 09-10-17 01:22 AM 發
我8掛 -- 你搬去邊度呀?

我只記得這2個網上功課要做. 因通告放左係公司, 唔記得 "英文8寶箱" 及 "中文百達通" 是否一定要做??
1. A Passage a week @ Primary Longman Express
2. Vocab Building @ SmallCampus

...

真係要背默呀.......
原帖由 talie 於 09-10-17 01:05 AM 發表
其實係功課班既老師講, 我估係隔離班既同學有寫呱.

有!咪同車D同學仔囉,佢好容易就識倒朋友嫁啦!佢話俾我聽一至六年級嘅姐姐妹妹佢都識喎......(今次旅行係無推行家長義工呀)
原帖由 talie 於 09-10-21 12:35 AM 發表
all
係喎! 今個星期去旅行, 下星期背默至真. 有無家長做"旅行義工" 或自己去旅行地點, 會下小朋友? 之前幼稚園一直都有跟開, 陪下佢, 影下相, 感覺好滿足--充實自己既記憶和相薄既容量. 今次安排唔到, 令我有d失落既 ...

係呀,10月27日就默英文p.10,13,10月30日就背默中文第四課
原帖由 peggylun 於 09-10-21 09:27 PM 發表
請問是否於 10月30日 背默 中文課文 第4課 全課?

應該係取消課外活動嫁,等我聽日問吓老師先,之後再話你聽吖
原帖由 talie 於 09-10-21 02:04 PM 發表
我無留心聽書, 請問各位知唔知, 測驗週既星期四課外活動是否暫停還是繼續?

winnie@ching
我都係, 一開學就同公司請假 Oct 23 及 Feb 5, 現 cancel 左 Oct 23, 希望 Feb 5 有份參與啦. 網上通告, 今早睇完"拍咭時間 ...

可能今日放早la,我見唔倒老師問唔倒呀.等我聽再問過先我唔係日日同佢返學,我係日日接佢放學姐,因為要送佢去補習社囉
原帖由 talie 於 09-10-22 12:11 AM 發表
好呀, 唔該晒.
咁你係唔係日日同亞女一齊返學呀?

咦!我個女寫係p10,13喎......會唔會係我個女寫錯咗呢???
原帖由 talie 於 09-10-22 12:16 AM 發表
我女寫英默p.10-13.
誰會飛

大件事!!!我25號搬屋26號執嘢,(我己經第一時間執咗佢間房先,等佢响房自己温)咁我就唔得閒同個女温書,我問cherry識唔識呀?佢又答我識,好啦俾佢試吓係咪真係掂啦,點不知佢竟然默書得45分

我都冇印象中文科筆記派過有咩單元(一)喎.......
原帖由 mom1118 於 09-11-3 09:42 PM 發表
Hi all 1C parents,
我見我個女今日派了一張中文科筆記, 內有單元二和單元三的問題和答案。想問吓係咪曾經派過單元一嘅筆記呢? I have asked my daughter and she said she didn't know.  Actually, I am not sure i ...

係讀默(4)(5)
原帖由 peggylun 於 09-11-5 05:34 PM 發表
請問明天 中背默 or 中讀默 課文4&5???

請問各位家長學校派回English WS有無(12)呀?還有Supplementary Exercise(3)呢?因為我個女無呀!會唔會係漏咗呢?
‹ 上一主題|下一主題