用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 林大輝中學一問?
go

林大輝中學一問? [複製鏈接]

原帖由 rubylamsy 於 10-1-29 15:43 發表
各位,
林大輝巳收小女, 林大輝校風和成績怎樣呀?

Ruby

據了解,舊年當多數人知道其他英中機會好渺茫時;係5、6月就會開始報厘間直資;不過到7月大抽獎放榜當日報,收既機會亦唔細。
校風好唔好?中一至中三學生應比較純樸。雖然係咁,亦算係Band2頭既我諗,因為始終算係英中吖嘛。

原帖由 rubylamsy 於 10-2-3 11:53 發表
I have registered to LTF

咁你咪即係放棄左大抽獎?
如果出黎成績好既,咪7月再叩門囉,叩唔到咪就LTF囉。

原帖由 IpA 於 10-6-3 20:36 發表
品格比成績並更重要
差劣的校風會日漸影響小朋友的價值觀
我所知有關這所學校就是....
'金玉其外'...你明白啦
千萬不要讓自己後悔

你係 LTFC 學生/家長?

原帖由 nb9120manchitli 於 10-6-4 23:33 發表
我是家長,我覺得你真是講得千真萬確。我親眼見到一些乖乖女都沒有讀完中一就已經学壞,完全變了第二個人。還沒有進去讀的學生千萬不要進去,不然你一定會後誨,里面的學生有95%都是壞的。剩下的幾個也遲早學壞。 ...

雖然 LTF 唔算係乜嘢好學校,但冇你講得咁誇卦?
我都認識幾個 LTF 嘅學生,完全冇你講得咁。學校冇錯係管理有d問題,但 ed 情況唔凈止佢有。
同埋你對 e 間好似好有偏見喎,見親出d 文都係插e間。

原帖由 nb9120manchitli 於 10-6-5 19:04 發表

this is feeling, if criticize is not right, this is no more demoracracy?????? how can people come to the street or victoria park to criticize China government.

我唔想同你扯到去D維園阿伯、或者係D八十後ge問題咁遠;ed問題連特首都搞唔掂啦!
民主民主,ed只不過係班政棍呃飯食ge技倆黎咋!美國又好民主咩?
講番 LTF 仲好啦!

原帖由 nb9120manchitli 於 10-6-6 13:53 發表

你真的很像維園阿伯講說話這麽粗俗的。講番LFT了,你知否上星期五學校發生甚麽事?街外人打電給校長投訴LFC的學生在街外講粗口,於是星期五早會校長在禮堂訓話個幾鐘問有多少學生曾经講粗口?講過粗口的全部企起身,結果全校 ...

首先我並冇同 LTF 講好說話,我對e間學校態度中立。
既然你咁憎恨 e 間學校,點解仲要係度浪費幾年時間,蹉陀歲月?
仲有,"里面的學生有95%都是壞的。剩下的幾個也遲早學壞" <--------------咁咪仲差過 Band3 尾???我相信你問10個人,9個都唔會同意!
或者你真係未見過一D差ge學校啦。

原帖由 ckw1500 於 10-6-7 22:21 發表
Can we go back to sensible discussions for the sake of others?  Somebody here really wants to have objective comments on LTF.

唉,我諗佢已經比仇恨淹蓋左理智;唔同意佢ge觀點就= 同佢過唔去。
如果真係咁頂唔順,應該立馬去搵其它學校,而唔係係度恕天尤人。

原帖由 LLMUMMY 於 10-6-8 22:14 發表
好應同pineapple講法,

同一杯茶, 有人鍾意飲, 有人唔鍾意, 如果佢唔係你杯茶, 咩轉過杯

我覺得當前急務係一定要考好喱個期終試,只有好成績,例如全級10名以內,先有機會轉到一D好D嘅學校;你成績好,主動權就係你手上;如果凈係坐係度怨喱個怨嗰個,根本於事無補,到最後只會剩低一大堆遺憾+後悔。

原帖由 黃巴士 於 10-6-9 11:40 發表

佢都好似在搵緊其他學校, 但一時三刻好難喎.
如果客觀上睇, 咁係咪唔可以否定真有其事呢???

都唔一定架,區內啲 Band2 中有一兩間D S2 有唔少留班位;如果今年升班人數多,咁ed位就可以比出面。
校園欺凌好多學校都有;係咪e間特別嚴重?可唔可以投訴教署?投訴左有冇家長敢企出黎做證?
‹ 上一主題|下一主題