用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 開左學個月啦, 亞女開始習慣....
go

開左學個月啦, 亞女開始習慣.... [複製鏈接]

原帖由 牛咪咪 於 09-10-11 20:49 發表
開左學個月啦, 亞女開始習慣了轉左英文, 初頭成12點幾先做完, 而家11:00-11:30之前都做得晒, LUNCH多數係學校食, 開始有自己朋友, 老師都有愛心, 係一間學生為本-既學校, 無論選科或其他小事都令家長覺學校好在乎學 ...

點解阿女咁遲先做完功課架?11:30,我地都訓哂覺Lu。
佢一般幾點返到屋企,點解搞咁耐架?
其實間間中學都唔一樣,你有冇同其它家長傾過,係咪個個都做到咁夜架??如果凈係你個女係咁,睇吓駛唔駛同佢補底?
沙蘇後面個商場好多嘢食,學校D餐一般好難食嗰喎,佢頂得順架拿?

有D學校好多Quiz同默書,有D仲成日Open book添,仲有好多小學時聽都未聽過既科;如果係咁,就唯有星期六日辛苦D囉。

唉,細路開始大啦,有好多嘢要學識放手架啦。MSN嗰啲真係冇辦法,佢同D小學同學呀,興趣小組D朋友仔呀都係靠MSN維繫住,要斷佢唔比佢上網,我諗同掩住佢把口唔比佢講嘢冇乜分別;不過最好時不時莊吓佢地講乜,費時出左事先至黎補救。
最驚佢學人拍拖遮,不過小六時佢已經想試,好彩係未發展時已比我用D大道理踩冧左。

原帖由 Annabellalaw 於 09-10-19 01:12 發表
我想問,可以知道佢msn講嘜嘅咩?,點做?你教我啞!

冇呀,有時佢落街,唔記得熄電腦,咁我就同佢熄,"順便"睇吓佢同其它人D談話歷史囉;唉,為左下一代,衰人都要做架啦。
一般唔太離譜既我都咋唔知,不過我諗佢再大D我要用第二D方法喇。
拍拖我諗短期內都唔會架啦,而家佢根本冇乜多余時間諗其它嘢。
‹ 上一主題|下一主題