用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 誰說沙田區的bank1學校最多?!
go

誰說沙田區的bank1學校最多?! [複製鏈接]

原帖由 curryson 於 10-4-27 00:37 發表
我的小朋友在學校年級的排名不算太差,因為小五呈分試時生病考壞,只得30名,結果把總名次拉底,大約在15名之內.老師說他是bank 1生,今日填了個模擬大抽獎表給老師.之后老師打來講,bank1頭的競爭好大,曾xx,呂xx,林xx,公x ...

其實考幾多名同屬唔屬於Band1係冇乜直接關系;如果個小朋友肯定係Band1,入梗英中,咁間學校冇理由會叫個小朋友咁保守嘅。多D學生入到英中,間學校講出黎都光彩D吖,係咪?
有D小學最多每年都係2X個小朋友入到沙田英中,但有D就每年都起碼7-80個入到;有D學生就算大抽獎衰左,叩門入英中亦會比其它學生機會大D,因為e啲小學有名聲,D學生質素有保證,差極都有個譜。
我知道有D區內中下游小學希望做到D學生"入到頭3志願"個比率高D,所以每每叫D家長報得好保守,咁做有好處亦有壞處。
按道理你考

原帖由 LittleKidult 於 10-4-27 11:08 發表
最多唔係代表人人有英中讀, 只係"比較", 同南區比較下就知幾幸福...
我仔當年band1頭, 都唔夠膽博 (同埋南區冇乜 top 英中), 搵直資算了.

你講得真係好啱,南區真係好少Band1,結果令到好多人去他區,或去Band2讀。我就係有個朋友因為咁去左黃竹坑村讀啲Band2中,白白浪費左個小朋友,同埋佢哋成家人咁多年嘅努力,唉!

其實樓主方唔方便開間小學名?
如果間小學OK嘅,考15名應該係Band1中/頭。
如果係Band1,冇理由唔讀Band1格?
如果你格硬報頭3位係Band1,學校會唔會唔比?你同佢哋講,如果大抽獎衰左,我自已會負責,得唔得?
個仔係你嘅,佢將來嘅前途亦係由你哋控制。市儈啲講,攞完張畢業證書同食完謝師宴,間小學都同個小朋友冇乜關系啦,佢憑乜唔比你報?
之後唯一要學校幫手嘅係當叩門時,要學校寫推薦信之嘛。(其實封信冇乜用)
但係如果你明明Band1,因為學校愛面子策略太保守而最後入唔到,犧牲左個小朋友個機會,咁之後6年到個小朋友懂事時你點面對佢?
‹ 上一主題|下一主題