用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田 BAND 2 頭
go

沙田 BAND 2 頭 [複製鏈接]

原帖由 IMAX 於 10-12-23 21:18 發表
唉 !
老師話 馬崇好大機會 .
但想 郭得勝 , 鄭榮之 , 甚至林漢光. 因亞仔仲有進步空間 . 但到統一時又點好 ??

既然Band2頭,你咪試下咁囉:
自行:
KTS + CWG
大抽獎:
CWG>MOSTT>YMCA>CC
強烈建議唔好將LHK擺頭,因為佢雖然Band1尾,但年年都勁多人報(包括Band1生)。而KTS 同 CWG 之間KTS 較熱。
仲有,你邊間小學?有d小學係有d中學自行、叩門時都會秤鮮d。
另外d好d嘅直資都可以考慮:培基、培僑嗰啲。

原帖由 IMAX 於 10-12-27 12:20 發表
pineapple ,

多謝提意 !
見你說同 CWG 之間 , 而 KTS 較熱。, 如果自行一早 以 CWG 在第一位 , 在統一都是 CWG , 是否不進取 ??

呂中/沙崇/培英

另外有同學媽媽想我幫手問下你們的高手媽媽  : -  BAND ONE 女生, ...

自行一早 以 CWG 在第一位 , 在統一都是 CWG , 是否不進取<----唔識答。建議你去學校附近了解多d間學校,包括觀察d學生言行舉止,同d學生傾下,再選邊間為第一。你唔好怪我,如果band 2 生可以入到CWG或者KTS,甚至IHMS,我都覺得已經唔錯架啦~
呂中/沙崇/培英<-----如果個女仔可以有得揀,當然:LMC>PYC>TTS 啦。
沙崇適唔適合d"不主動"學生?我估"不主動"係個學生的問題,多多少少同家庭背景有關,咁ge性格好蝕底;無論係邊間學校都比較難熔合和會較孤獨(可能不合群);冇理由搵間學校去就個小朋友。建議家長應努力改變,間學校越強調合群,就越要送佢去ed學校同積極參與d活動;既然家長自已教唔到個小朋友,唯有等學校去教囉;學校有責任(部份)教好個學生,咁做將來對任何人都好。冇理由"捨本逐未"架。
你睇 amina 就係一個好好嘅例子。d家長今日唔去教個小朋友,等第日個社會去教,付出的代價會更大。

回復 1# IMAX 的帖子

升呢中中,沙田SJ好過MOSTT。
女仔小學讀書係勁d;但上到中學,d男仔一開竅,就男仔勁d;當然有d例外啦~

原帖由 chunheidaddy 於 10-12-31 15:39 發表
Dear pineapple0983,

I would like to help my friend to ask.
A band one middle girl having:
         Piano -- grade 5
         music theory - passed with merit
         ballet -- passed in grade 4
  ...

其實幾間都主要以學術為先的學校,個小朋友都幾犀利,樣樣都算OK~
可唔可以咁排:
自行:TST/PYC (博有少少特異功能即收)
甲部:TST/PYC
乙部:TST/LKM/STMC/其它
扣門:PYC/STMC/LMC/STG (如果派得唔好先扣)
今年我估計PYC、TTS、TST 你唔擺第一,基本冇乜機會,第四你放d冷少少既就得。
希望其它人有好d既意見~

原帖由 chunheidaddy 於 11-1-1 17:27 發表
Dear pineapple0983,

Thanks for yr reply,

They had deciced to choose LKM and STMC.
What is yr comment about these two schools?

They do not choose TST as they afraid that the little will not catch up ...

They do not choose TST as they afraid that the little will not catch up<-------她們的耽心不無道理。
事實上我見過有d人係咁;好似我樓上有個女仔小學好好動、經常滿面笑容;自從入左去之前,我地見到佢慢慢改變,今年讀中二,搭left時見佢對眼成日都望住自已對鞋,眼鏡度數深左好多,反應好慢,好似有好多問題、好大壓力咁;相反讀培英佢以前個同學就仍然好開朗;我諗可能個個人質素唔同啦,但讀ed top 既學校付出既代價都唔少。值唔值得真係見仁見智。
LKM 同 STMC 應該LKM 谷d掛?課外2間應該差唔多,精英就LKM多d。對唔住我唔係e2間既家長,等d真正既家長比意見會中肯d~

原帖由 28July 於 11-1-2 17:14 發表
Hi pineapple0983

想問下沙田蘇浙有什麼評論?

KCC我覺得幾好吖,好注重國語;又冇乜宗教背景。
今年band1來說可能冷門d,OK喎。

原帖由 TINGMUM 於 11-1-2 17:15 發表
咁KTS, CWC, IHSS, BAND 1尾來計, 邊間谷D?

我估CWG谷d掛?

原帖由 TINGMUM 於 11-1-3 13:21 發表
自行蘇浙,郭德勝, 鄭榮之, 邊間最搶手?邊間最難入?

你點解會將蘇浙同另外2間比呢?e間一d都唔差架,係好多band1生ge目標黎架!佢同隔離嗰間都好多人選架。
另2間係好多band1尾、band2頭的首選;應該都差唔多。
我估郭掛.........

回復 1# IMAX 的帖子

IMAX,其實培基都係一間唔錯的區內直資。
學費又相對唔貴,校風、師資都OK;地點冇一城d咁就腳,但都算方便。
區內直資我咁排:培基>培僑>王錦>德信(男校)>林大
你band2男,入到培基已經算OK架啦。
你小朋友讀緊邊間?我怕你有時太進取,到頭來可能要扣門就慘。不過今年學生應該仲未夠,係驚d他區、借地址多遮;因為沙田多d band1學位嘛,搞到其它區d人流晒口水~

原帖由 TINGMUM 於 11-1-4 11:28 發表
pineapple0983,

上年問過你意見, 己考了培基, 要5月才有消息. 老師建議囡囡選band 1 尾英中. 如自行其中一間選蘇浙是否太進取?

係自行時其實d學校揸住份學生排名表黎揀,當然揀左d好成績ge先啦;跟住就揀d有特異功能ge;同一水平,就揀d男仔先。
自行揀KCC是否太進取?<-----相反如果你揀間"咋"既學校(i.e. band2),佢收左你,你咪仲後悔???
你可以第一KCC,第二就CWG/KTS是但一間,其中一間收左你,你都唔會後悔。去見KCC時當然準備好d啦~
到大抽獎你就要睇送食飯,唔好太冒險啦~
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_5513/st.pdf

原帖由 IMAX 於 11-1-4 15:08 發表
PINEAPPLE ,

我仔仔讀PLK 呀 . 如果同是BAND 2 生來比, 唔知有無得比 ? 程度高唔高 ?

唔多明白, 可否解釋下 ??

KCC 有問題?

KCC我覺得幾好吖,好注重國語;又冇乜宗教背景。
今年band1來說可能冷門d,OK喎。 ...

CJY?
區內小學e間幾好,我估應該排名第5、6到啦;每年入KCC都唔少人架。
Band2 附近間基督每年都好多人入,可能近啦~
KCC當然冇問題啦;我話佢冷門其實係話佢"相對"冷門d遮。不過佢始終都屬于band1 中喎。
如果同是BAND 2 生來比, 唔知有無得比<----同是band2,大抽獎就冇分邊間學校架啦,主要睇"隨機冧把"。當然,自行/扣門時應該會有so過d三、四線小學啦~

回復 1# EMMA88 的帖子

sorry 大埔唔熟呀!
不過聽個家長講,羅定邦以前幾好架,未轉直資前係 band1 尾,e兩年冇乜進步;我估應該同王錦輝爭d掛?
希望有羅定邦家長比下意見........

回復 1# hugub 的帖子

唔係掛,呈分試都未開始考,咁快就判定個仔係band2?
中文英文唔難遮,工多藝熟喎!
CWG 幾好架,band2 "問"少少喎。

原帖由 hugub 於 11-1-5 18:01 發表
學校全級有150人,囝囝每次都考80-90名,我保守估計係band2,今年我已經盡力谷佢la

中文 - 82分
英文 - 71分
數學 - 95分
常識 - 87分

我打算考直資打底再叩CWG ...

佢最弱科英文,英文主要分:
dictation
compre
compo
grammer
proof read
其中dicta 最易滿分,compre 同 compo 操得多自然得,compo 叫佢唔肯定ge野就唔好寫,儘量簡單,費事比人亂扣分;proof read 尼尼去去3幅被,tenses 要記緊,生字又要記;grammer 就最難,冇辦法,唯有買多幾本練習篤佢做,一日做2課compre 同操grammer;星期6、日休息,有獎有罰;日子有功,到考第一次呈分應該會見到進步。你學校幾分先算A?85分?小六往績考第幾都入到band1?
你已經算好,有d人到考完第二次呈分先知驚......

哦,同教會自行時應該秤鮮d個喎.......
可唔可以有校長推薦信?

CWG 由於中一容易升上中二,所以扣門位都多,一般有十幾個位。
入左直資先,再扣CWG都可以考慮;當然間直資要好先啦~
如果唔係就兩頭唔到岸.........
‹ 上一主題|下一主題