用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 轉校band 1轉band 2
go

轉校band 1轉band 2 [複製鏈接]

原帖由 bbfeby212 於 11-7-6 03:10 發表
囡囡現讀沙田培英中一,由於學校以英文為主未能適應,上堂常不明白,有補習未能改善,今次考試更只有數學中文等3科緊緊合格,担心留班,留都唔緊要,怕佢始終跟唔上,想同佢轉band2中中讀,但又驚攞住呢個成績唔收,點好呢,請 ...

沙培冇補底既咩?有冇d大哥哥大姐姐幫?
其實由中小升上英中要有個過程;學科中最難其實係中文、英史、eng lit、IS。geog 就一般,主要認圖。
d 學科 volcab 開始係要死記架,但耐左其實係有規律既,唔難記。好多人淨係考試前幾個禮拜谷都合格。最重要係集中精神讀好書,其它琴棋書畫要暫時放低先;每日返到屋企第一件事要溫識當日教既野,唔識就查字典,問同學,都要搞通佢,之後先做功課。因為唔識既野係會累積既,越唔識就越難讀落去,人越覺得驚。
你能夠入到培英已經好幸福;真係要轉,建議要去番d好d既。不過我會覺得好可惜囉。
我再重複,真係唔好咁易放棄沙培,寧願留一年都唔好放棄;仲有一樣,要多d同其它同學一齊(玩、做功課呀咁),在互相學習過程中會比較易吸收學科。
仲有,係學校聽唔明老師唔緊要,小息問番同學,或者大膽d問老師;我識好多其實早會、上堂最多明20%,但仍然合格,主要返屋企讀番;所以你唔駛咁驚。

原帖由 Ivy07 於 11-7-25 22:56 發表
如果囡囡唔介意的話,同佢商量下,比佢留一年試下,可能剛剛升上去唔適應。

係呀,留班其實最大難題係心魔;怕撞番d舊同班同學,怕比人瘀。跟住就係新既同班同學知道左亦有可能會瘀d,仲有就係d教過的老師時不時提e件事。

ed難題會係開學初期出現;但捱過左 e段時間,過得幾個月,根本冇人會咁得閒再提。

但最大問題其實係自已,留班生的優勢係起跑線比別人前,d課程或多或少已經入左腦;如果能夠發力,同讀書方法啱,不難追得上。

同埋要放低過去;一日做唔到e樣,一日都好難抬起頭。我個女同班就有一個留班男仔,佢好犀利,開學時冇人知,亦冇人笑佢,而佢亦若無其事,仲4圍去幫d新同學;例如報d咩樂器班,食午飯邊間平靚正等等,好快就有一班朋友。成績亦處於中游,起碼唔駛再留班先。我地見佢都冇乜野,幾開心丫。

原帖由 Aunt-epe 於 11-7-29 09:34 發表
各位家長, 你地講得太正面. 有冇考慮小朋友嘅性格係點? 佢係積極定係hea? 我姨甥女就係甘. 由細到大成績都中上. 入到間band 1中學. 中一成績都ok.中中地唔太差. 但升上中二, 唔知點解成績跌到尾7. 學校要佢repeat 中 ...

你講得都有可能架;但係,個小朋友既然入得 band1,段估都應該係資優學生掛?

個小朋友中間出左咁大問題,點解個家長會唔知?我諗e個先係問題所在。e+香港環境比較困難,連帶學校入面d生活都唔容易過;好似我地以前咁,hea 下 hea 下又升班既,band1 學校真係難d囉;好多小朋友放左學都有補習;而且d家長要同學校、補習都要有緊密的溝通;一有唔對路,要係件事未惡化之前就要糾正佢。因為小朋友一般eq係比較低既,仲係鐘意玩;如果讀書同玩樂 2 樣揀 1 樣,當然係玩先啦~

如果等件事惡化左之後再去補救,要比之前花多10倍力都未必搞得番惦。
‹ 上一主題|下一主題