用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 疑惑??師兄家長冇簡phy反而簡BAFS原因⋯?? ...
go

疑惑??師兄家長冇簡phy反而簡BAFS原因⋯?? [複製鏈接]

我估是佢覺得易D拿高grade
商科熱門會選 econ 而棄 basf,成績稍遜的才會修 basf.
JUPAS 只是計分,basf 和 phy ,從計分角度看,2者並無分別。
佢有 chem +bio 已能足夠滿足大部份課程要求,特別有科chem。另一科m2在一些課程除當一科外仲有分加添

王家爸爸    發表於 16-1-25 11:57
sai1031    發表於 16-1-19 21:45
黃巴士    發表於 16-1-18 15:53

sai1031 發表於 16-1-19 21:43
我囝學校係4+3,佢自己心儀左phy & chem, 但第三就心大心細,bio佢唔係特別中意,老師提議佢Econ,但佢番來 ...

其實文科商科都好多叻人,不僅僅是理科才有。
如果你小朋友屬叻人,就選咩都惦。但如果是屬於中等,或中上,就要選容易拿高grade的科。
據個人觀察,理科叻人好多是以Chem 做膽,Phy+Chem+Bio,或 Phy +Chem+ ICT,或Phy + Chem + Econ,再加延伸數(M1/M2)
文商叻人多數會以 econ 做膽,另2X 就幾雜,加多科M1
換句話說,你選 econ 將來遇到的會是比較強的一批考生。
還有一點,phy chem bio 之間有部份關連,讀這三科會比較易吸收。econ是另一個範疇,和sci好像沒甚關連。
以上只是我的主觀看法,不喜勿插

sai1031  好多謝你的回覆,好有用!  發表於 16-1-21 21:42

caa 發表於 16-7-24 21:31
其實不是叻唔叻嘅問題,而是對Bio冇興趣點會對醫科有興趣?
邏輯上當然是咁。
但每年DSE尖子好多冇bio都話首選醫科
我好有興趣知依批人入左去究竟結果是點

homama  讀得好辛苦  發表於 16-7-26 11:25
‹ 上一主題|下一主題