用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 考完HKDSE揾暑期工
樓主: laumummy
go

考完HKDSE揾暑期工 [複製鏈接]

^曾小姐^ 發表於 16-4-17 17:01
我仔考完即返侍應,返咗一個月一出糧即刻買部佢恨咗好耐既單反,成萬蚊
我個做到臨JUPAS放榜,出糧即買左iphone,我地買比佢都唔制!
剩低的錢上莊時用晒

hogwarts 發表於 16-4-18 17:05
上莊真是洗費唔細。
係呀,其實我唔明點解ed錢唔由學校比......應該所有數都實報實銷嘛
雖然之前未係莊姐,但做嘅嘢都是為阿公,冇理由要學生比家嘛.......
不過,見佢好似好有使命感咁,通2晚頂仲好興奮番來講個典禮籌備成點點點......都算啦。ed經驗相信將來會幫到佢,讀大學都預左要洗錢架啦

CHANLAM08    發表於 16-4-19 09:31

ANChan59 發表於 16-4-18 18:27
上什麼莊?學生會?系會?學會?選立法會都自籌選舉經費!
對,立法會選之前是自費或籌費,但選到之後不但本利歸還,仲人工超高,地位尊貴,睇長毛就知幾so!
相反,學生選到入閣之後,冇人工,冇覺訓,冇尊嚴,仲時不時要貼錢!
唔覺得2者可以比較!
我小朋友上了2枝莊,系會和hall~

ANChan59 發表於 16-4-19 15:33
個个都知道上莊是義工,如果個個荘可以申報競選經費,你估有乜後杲。

你上過莊未?
一個有人工一個是義工,就是這樣簡單。
我是不同意你用立法會和莊來比較,兩者沒有可比性!
我上過莊未? 上過又點? 未上過又點?你想imply 啲咩?未上過是否就唔講得??

ANChan59 發表於 16-4-19 15:48
上過莊會知道學到比付出的多,個心會舒服些。
因為学到的是書本及金銭買不到的經驗及友情。
離題了,還是討論和高中有關的話題吧
‹ 上一主題|下一主題