用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑有無2nd Interview?
樓主: mamakitty
go

培僑有無2nd Interview? [複製鏈接]

回復 1# RM1213 的帖子

睇黎都幾多人要 second in 喎, 收到電話唔識反應, 無問駛唔駛見家長, 又無問形式, 有無人知??

回復 1# Annngan 的帖子

簡介會時已講過, 不是每個人都需要 2nd in, 第一輪面試表現好的會直接取錄, 如果一些 marginal case, e.g. 覺得佢可能因為緊張所以表現唔好, 學校會安排多一次面試. 所以無收到 second in 既唔代表一定 reject, 因為可能已經直接收了.

回復 4# manvvgigi 的帖子

會唔會佢每日只係安排放咗學既時間先見, 所以要分咁多日? 不過就咁睇, 都唔少人要 second in, 競爭仍然激烈

回復 1# dk486 的帖子

我聽過話2nd In 既一係收, 一係唔收, 唔會做到waiting list, 唔知真唔真?

原帖由 mamakitty 於 10-11-14 22:35 發表
其實真係唔明, 人地間間 2 nd interview 都係揾 d 有 potential 嗰 d 學生去見, 而呢間竟然係見 d marginal case.......是真的嗎???

有無人知大約有幾多人 2 nd interview???

如果真的 15-18 號 上下畫都 intervie ...

打電話比我個人話一個見大半個鐘, 如果一日見8小時, 即係一日會見16人, 四日就見64人, 唔知會揀幾多人呢? 如果佢跟自行派位一齊出結果, 咁咪即係見完幾日就出結果?

硬係形住2nd in 會難 pass 好多咁. :sigh:

回覆 3# dk486 的文章

乜原來有咁多人 second in, 究竟佢既準則係咩? 咁多 marginal case? 有啲要見家長有啲又唔駛, 又點衡量?

如果咁多人要 second in, 第一輪收咗果啲咪要好叻先得? 但第二輪要單對單見, 似乎比第一輪難, 咁咪唔公平?

回覆 1# Mattb 的文章

你睇返之前既 post 啦, 講咗好多次無 second in 唔一定唔收架.

反而而家睇睇下, 覺得 second in 好似明存實亡咁, 好似 in 完都係唔會收. 除非 1st in 收咗啲人真係好 outstanding, 如果唔係我覺得 pass 到 2nd in 既人比 1st in 收既人仲勁!

我眼見既全部都唔駛見家長, 每個唔超過十分鐘, 一日起碼見百幾人, 競爭都唔細.

原帖由 Rosi_kero 於 10-11-18 09:43 發表
我琴日去遠d個間房見, 因為好多人等緊, 就將我阿仔分流咗去副校見. 佢地問我入唔入去陪小朋友, 如果想都可以入去. 但我話唔駛.

見完, 阿副校問我有無問題想問學校, 我就問幾時有result. 佢話今個week要2nd, 而且係 ...

嘩, in 副校啲問題深好多喎, 幼稚園生點有可能識乘數? 我個仔連減數都未學啦.  見校長問啲嘢都好淺咋喎, 加下數, 寫下字, 傾下計咁咋喎. 點解會差咁遠?
‹ 上一主題|下一主題