用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協和 vs 華英
go

協和 vs 華英   [複製鏈接]

三間也是好學校,任女兒自己憑自己的心和實際成績去選擇,三間也是選约三百個學生interview,加油加油,不過華英交通就真是要好好實地試試,如果妳們住慈雲山黃大仙會乘什麼車上學呢?

203E在雅麗居下車, 行樓梯上,經胡兆熾, 行上華英唔知辛唔辛苦

二位姐姐在協和, 相當熟悉協和, 為何想去其他學校呢?想挑戰自己或是其他原因, 如果成績好, 照計在協和,中四選科有優勢 , 唔需要在華英保一龍爭虎鬥, 為一, 二分來定勝負, 增添自身壓力

我有一個想法,如果我是校長,乙部收本區band 1唔難的話,咁自行收本區band 1定他區band 1A生呢?

我覺得跨區1A生加上頭五的教统局次第,華英和伊中才有機會,還要有一,二項強項的課外活動

回覆 asweetmom 的帖子

如果唔係1A,唔會搏他區1A

大把在手(收表都500份),你咁想,我也不會讓赛

華英可能看中英數加smart d的類型
迦密可能看重中英多-点,書卷味濃d

相量, 一家人相量, 小妹妹只有12,13歲, 可以將想法說出, 不過, 仍然需要父母的允許, 不竟, 上學如果需要乘車的話, 妳的安全, 係父母會擔心的, 中學六年生涯, 梗會有遲放學的時候, 交通轉唔轉接, 學校地方是否偏僻呢? 明白嗎?

不要緊,大人和青少年, 有不同想法是正常, 青少年看到大人留言, 大人看到青少年的留言, 各有, , 不過, 從中體會, 感受, 原來如此, 磨合磨合, 最後一定找到共識的

asweetmom 發表於 17-9-13 21:00
是否上了中學就要給個天空讓她飛,我還沒想好。
紙鳶一樣, 放一放, 收一收,  父母有父母的威嚴, 放鬆不同放任,  有交帶有相量, 大家可以傾, 就像飯錢一樣, 如果阿囡要70, 妳們一樣可以拎出來, 討論為何,
囡:70
媽:45

2分鐘後, 囡65元, 媽就還價55元

互相討價還價, 最後60元成交

找共識, 無絕對的一方, 但有互相體諒的雙方

升中派位, 父母緊張, 係理解的, 不過當他們升上高中, 真是無得唔放手, 工作, 伴侶等, 我們係相信和關心他們, 不能再插手, 魚唔過塘唔肥, 有本錢才會有能力轉份更好,更適合自己的

20/9 就有熱身測驗, 而結果仲出埋

真是要自我放鬆d, 上學只3 星期就咁谷

咁唯有早些接受統一選可立或德愛

asweetmom 發表於 18-7-16 07:27
小女兒派入自2,很高興。但是仍然有去幾間學校叩門,就如當初我不明白她考伊中和華英的原因,現在也不明白 ...
恭喜, 關吾關朋友事,想有伴,定係交通?問下阿囡華英有咩-不足,而令她想再叩
‹ 上一主題|下一主題