用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城B1生大抽獎
go

九龍城B1生大抽獎   [複製鏈接]

吾填唔甘心既, 梗係要填哂B1 先, 心儀邊幾間

清 發表於 20-4-8 23:16
回覆 CMMANDY 的帖子

迦密,華英,旅港,銀禧,黃笏南應點排呢?謝謝!

第一志願, 如果鐘意, 迦密/ 華英, 只選其中一, 另外一間, 放去8, 9 什至12, 13
進取的, 第二志願 旅港, 保守的黃芴南
銀禧放第3或4 止蝕
最後第5 , 放埋丘中, 正常如果唔係隨機no. 太後, 我覺得最少入到黃芴南

ManLam 發表於 20-4-24 17:48
可否比D意見:

老師話阿仔屬全港性B1 但在九龍城屬B1C - B2A (邊緣人), 咁要點選校? 佢建議第二志願選CSK L ...

邊緣人, 過往我見到, 黃芴南係有機會, 當然始終係隋機号碼影響, 第二志願放csk, 的確保險, 男校多位, 孩子意願, 交通也要留意, 六年生活, 找間孩子鐘意, 他會讀得開心

hkpapa852 發表於 20-4-24 18:33
邊緣人如果最後係B2生,乙2放CSK係唔會有位,只會碌去乙3或更後。

說得對既, 九龍城網, band 2 中學少d , 看下自己點諗,
當然最好諗定直資打底, 好多用家說福建和香島適合band 1尾 band 2 頭

九龍東匯基band 1 中

大抽獎其實, 除左排位, 也看彩數, 每年家長也不同, 變數大不同

ManLam 發表於 20-4-27 11:57
完全明白, 但假如最后佢係B1生, 咁乙2 放 B2 入咗可能會有D唔甘心..

其實好難知道, 就算考41名和43 名, 有機會43 名派到band 1, 考41 名派band 2 什至band 3 , 甘唔甘心係自己現在已經要決擇, 如果去band 2 競爭無咁大, 壓力鬆d , 用這方向想, 也好的

KL3 band 2 校少,胡兆熾,何官,陳瑞淇,所以乙2 陳瑞淇已經叫有機會d,band 2男女校更大競爭

IloveJJ 發表於 20-4-27 13:53
LKP都唔收,其實banding都唔高吧?

little_yolky 發表於 20-4-27 16:38
但係如果佢係B2生,乙二CSK睇怕都無乜位喔。

個人意見,無肯定的,始終耍看自己彩數

上年有朋友也是邊緣人,乙一,何文田三宝,乙二陳瑞淇,最後入左陳瑞淇,夠竟佢甲二定乙二入呢?夠竞最後他係band 1 定band 2 呢?

搏吾搏,看自己,咁多年,我就每年都見有邊緣人入到黄芴南,而且入到去ok,吾會太大壓力

little_yolky 發表於 20-4-27 17:35
你朋友有機會係B1,無人知。但如果乙一填丘中唔入,就好大可能係B2了。
...
係呀! 所以看彩數, 同埋自己知孩子性格和日常,  係失手定係點, 要雞頭定鳳尾, , 如果一時失手, 我會提議黃芴南

hkpapa852 發表於 20-4-29 08:37
如果小學係CSK,呢個排名我認為可當B1生去抽。如果係黃宣,當係B2生就安全D
...

好似係官校

福祥街 或 農校?

18間, 已經填唔到落手

yihinsze 發表於 20-5-4 11:10
大胆假設:如填20間,會否存在band 1 但number好後,所填的20間band 1 位冇哂而派咗唔知去邊?
...
如果係BAND 1 生, 起碼去香島,顏寶玲,福建, 羅氏基金 匯基叩門, 吾會甘心入間吾識的中學讀6 年既

小鹿揀學校 發表於 20-5-5 10:24
外校B1生入到PC的容易程度, 可能遠遠超乎你想像....當年阿仔老師講過, 果屆係0外校生入PC.....
即係果19個 ...
無人搏, 我假假地, 2 個孩子, 也放佢係乙4 架, 不過, 要容入和適應, 可能唔容易

小鹿揀學校 發表於 20-5-5 14:43
連續兩年乙四入PC?
吾係, 我有選PC 在乙四吧!  二個囝囡吾同年份, 只是想表達, 我有將PC別入心儀中, 無因為佢位少, 放佢係13, 14志願, 最後, 我二個孩子, 也是乙1/自1/甲1 入左心儀中學
‹ 上一主題|下一主題