用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 "如何教寶寶百科知識"
go

"如何教寶寶百科知識" [複製鏈接]

醒目開學勳章

"如何教寶寶百科知識"

剛剛睇完這本書.請問有有媽咪睇完?如果有;我想問下妳地如何準備百科咭.因為買大英百科全書太貴啦.如果未睇既媽咪,本人誠意推薦.

醒目開學勳章

Re: "如何教寶寶百科知識"

多謝米雪;我會去大眾搜查下.我介紹呢本書好有用.除了教寶寶閱讀同數學之外;我地亦要教佢地百科.咁寶寶先會Smart同學習較全面.我諗妳都要快些睇下.這本書中文版只係$50.4.好多地方都有得買.如果英文版,都要幾花時問去睇.時間就係金錢.如果妳早些開始教百科,佢地會叻D.

各位媽咪
剛剛Upload左十個檔案.
mammals_1_SK1
mammals_2_SK1
mammals_3_SK1
mammals_4_SK1
mammals_5_SK1
mammals_1_English_SK1
mammals_2_English_SK1
mammals_3_English_SK1
mammals_4_English_SK1
mammals_5_English_SK1

(5個英文檔案均已配上真人發聲)

醒目開學勳章

今天去了商務印見到老鼠既百科全書.用匯豐銀行信用咭有八折;即$768.但係書就唔齊;所以最後都冇買.
米雪,請問HK13xx既百科係邊間出版社?有冇網址?Thanks!

醒目開學勳章

冇得訂架.因為都係商務既貨尾.不過我睇過本書入面有個電話,如果其她媽咪有興趣可以一齊訂.唔知佢地比到幾多折扣我地?

醒目開學勳章

veronica_chan
其實老鼠百科都唔係咁好.跟據格連杜曼講最好係大英百科全書.如果妳能力可以的話.我諗買套大英百科全書係比較好.以下是有關網址.
[size=large]大英百科全書
老實講,有幾多人可以afford得起?我自己就買唔起啦.

醒目開學勳章

我怕佢地既DVD版係睇得唔Print得.咁買左都冇用.

醒目開學勳章

我都係咁話.自己有一套梗係好啦.第日個女識睇,佢自己可以0羅黎睇.不過全英文;可能自己都睇唔明,到時都唔知點教個女.   
唯有睇下有冇合適既中文版百科全書.再決定點做.妳地有有好介紹?

醒目開學勳章

昨天到Causeway Bay 商務買了本21世紀彩圖大百科 - 新雅出版社 - $220. 十分抵.可以用作做百科咁既資料.

另有用的Website,亦可以Copy圖片出黎做百科咭.

[size=large]香港自然網

[size=large]香港植物標本室

醒目開學勳章

米雪唔使客氣.由於做百科咭要成千張.所要的資料十分之多.十分費精神.所以我都希望其她媽咪;如見到好的網站亦可介紹一下.多謝報料.

醒目開學勳章

米雪
我自己就比較懶.所以會在網上找圖片,然後打字上去.印在A4紙上.再貼在咭紙上.如果爛左再印過.

另外再找到一個Mammals網址.

[size=large]可愛動物區

醒目開學勳章

Re: "如何教寶寶百科知識" - 重大發現,百科咭有得買

因為寫了傳真去台灣問.他們給了我佢地協會一個網址.網址上有咭買(bit of intelligence).

[size=x-large]The Gentle Revolution Press

醒目開學勳章

Gigimum
我諗我未必會買.因為三千多元買晒所有咭都係240張.最後有750張都係要自己做.況且有些未必合香港人有.所以會自己做.亦會從中學習更多新事.

米雪
妳介紹個Website中有個係電子百科全書.好正. Thank you.
另外我打算在網上找圖片,save在sina album.再經 7仔沖印.十張以上一元一張.資料再另行編寫.咁做晒成千張咭都係千多元.而且資料一定合用.

或者我先講下大概要做乜咭先.首先分十類:
生物,歷史,地埋,音樂,藝術,數學,人體生埋學,一般科學,語言及文學.

每一類再分:
1. 生物: 哺乳動物,鳥類,爬蟲類,兩棲動物,魚類,貝殼類與甲殼類,動工,昆蟲,花卉,樹木,植物和灌木

2. 歷史: 偉大的領袖,偉大的發明家,偉大的科學家,偉大的探險家,美國總統,著名戰役,英國歷代君主,美國印第安人,美國開國元老,史前人類

3. 地埋: 世界各洲與海洋,亞洲各國,美洲各國,歐洲各國,非洲各國,美國各州,世界各國國旗,交通標幟與符號,山脈,世界大河

4. 音樂: 樂器,音調,偉大的作曲家,音程,和弦,偉大的演奏者,古樂器,樂節

5. 藝術: 偉大的藝術家,梵谷作品,畢卡索作品,達文西作品,塞尚作品,林布蘭作品,米開朗基羅作品,杜勒作品,包提柴里作品,霍爾班作品

6. 數學: 幾何圖形,角度,測量與計算工具,數學符號,立體幾何,羅馬數字,測量公制,偉大的數學家,幾何座標,數點卡

7. 人體生理學 : 身體器官,人體骨骼,肌肉,細胞的各部份,消化系統,循環系統,牙齒,神經系統,女性生殖系統,男性生殖系統

8. 一般科學 : 星球,星座,化學元素,礦物,汽車,火車,飛機,船,發明,工具

9. 語言 : 食物,家庭用品,動物,自然界,動作,反義字,衣著服飾,家中成員,交通工具,居住環境

10. 文學 : 兒童名作家,兒童文學作家,美國作家,美國詩人,莎翁筆下人物,英國作家,英國詩人,偉大的劇作家,偉大的哲學家,世界著名的詩人

由於收集資料很多.如果各位媽咪有好的網址,煩請告知.

醒目開學勳章

lokma
VCD and DVD佢寫明只供觀賞,所以唔可以抄佢個Image出黎.所以都係得物無所用.點都好.多謝報料.

醒目開學勳章

kctammy
原本想中英文都做.但過程十分痛苦.所以只會做中文.

從書中提及到做生物部份,如下:

項目 :        生物
類別 :        昆蟲
智力元件 :蟬
1. 蟬的一生,大部分的時間都於地面下生活.
2. 在地面下生活的,是蟬的幼蟲,翅膀尚未長出
3. 到地面上後,蟬會脫去舊殼,蛻化成有翅膀的成蟲
4. 蟬在地底生活了十三至十它年之久,但牠們到地面上之後,郤只能再維持幾週的壽命而已.
5. 蟬乃節肢動物門
6. 昆蟲綱
7. 半翅目
8. 蟬科
9. 蟬屬
10. 蟬種

1-4點自由發展,第5點開始便分門,綱,目,科,屬,種.
昨天找到有關Website.

[size=large]中國科普博覽
[size=large]科名

醒目開學勳章

而家做緊花卉百科咭.有好用的網址可以一用.

[size=large]花卉

一般門,綱同科都比較容易搵.但如果媽咪找不到"目"那一部份,可到以下網址:

[size=large]延陵科學綜合室

醒目開學勳章

我先做一次.例子:Iris.用百科全書網找到以下資料.

Irises are classified in the division Magnoliophyta , class Liliopsida, order Liliales, family Iridaceae.

5.被子植物門Magnoliophyta
6.單子葉綱Liliopsida 
7.鳶尾目Iridales
8.鳶尾科Iridaceae
9.鳶尾屬 
10.鳶尾蘭 / 愛麗絲 Hong Kong Iris

由於Iris比較普通,所以有齊5-8點.第九點.在yahoo或MSN打入Iris搜查.便可找到"屬",但就可能冇英文名.第十點就係Iris既中文名.
希望可以幫到妳.

醒目開學勳章

kctammy

[size=large]百科全書

醒目開學勳章

kctammy

係呀百科全書沒有中文.所以找到英文都要找中文.幾麻煩架.

醒目開學勳章

Jsmami
小女已經進入中英文及數學階段.效果唔錯.所以先至教百科.但由於做咭進度太慢.未能做到二十五張.(因為要寫綱領)所以尚未實行.但做咭過程我已經學到好多野.
如果妳做左百科咁,一定用得到.因為好多係身邊既野黎.只係平時唔在意.
好似花草樹木咁.做左百科咭後,出去見到好似棕竹,美人蕉,酢醬草,五星花,洋紫荊...了解真係多左.好似邊D係有毒植物同冇,邊D可以入藥等.自己都upgrade左先.咁妳諗下小朋友會學到幾多野.
之前我帶個女去博物館,有好多我都唔識.如果做左百科咭.我諗我同佢都會學到好多野.唔使去到博物館都教唔到佢野.
況且格連杜曼話.小朋友除了學語文,數學,重要學埋百科先夠全面.如果想妳個小朋友smart,咁妳真係要開工.過程係就係幾痛苦.一齊努力啦.

醒目開學勳章

Tina
妳試下抱住佢一齊同佢睇,但係要唔開電視同埋冇其他野吸引佢.小朋友會好鐘意聽妳講野.我個仔十個月,都係咁睇.好多時覺唔夠喉添.專注力肯定多過一分鐘.

另外我係小樹苗見到些playing cards.HK$8一盒.有國旗,恐龍,昆蟲,花卉..好似百科咭咁.細就細D同資料唔夠多. 不過可以省回不少時間去找.
‹ 上一主題|下一主題