用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖三一堂小學 有冇媽咪決定入讀聖三一? (part 2)
樓主: yy13
go

有冇媽咪決定入讀聖三一? (part 2) [複製鏈接]

原帖由 MMM888 於 10-7-9 12:09 發表
BB2WONG

之前見你好似話去台灣,
轉飛左Singapore.

係呀,本來想去墾丁,怕d公子會悶,而且佢地又唔中意住民宿,見singapore都好吸引,咪改左,不過而家都未book好酒店,都好full下。都唔知去唔去得成?

原帖由 ABB 於 10-7-9 13:25 發表
各位好,
多謝您地, 跟中心一樣的話, 真的很不錯!

bbWONG,
請問大公子在哪間中學?

何明華銀禧

原帖由 ABB 於 10-7-9 14:17 發表
bb2wong

好好呀! 您介唔介意透露大仔當年考第幾(左右)?參考一下
因為我真的要開始認真考慮這間小學了, 自從之前聽了一次講座之後,已經有少少鐘意佢 :)
另外, 我都要番工, 想知道要額外出去補習, 或學英文....?
...

PM you

原帖由 MMM888 於 10-7-10 09:37 發表
劉師奶

我捻幼稚園家長唔選返呢間小學,好大原來係要比學費,
因比學費可以有更多的選擇,有其他更好更出名的一條龍學校LAW.

最近呀女都話我知,同學仔有D想轉校,當中有個應該係考前幾名的小朋友,成日都聽呀女講呢個小 ...

我估如果唔洗比學費又OK既小學,家長會FEEL好D啦!
另外如果自己中學好好既,好似協恩、英華...呢D,跟本派中學時唔洗煩,中學會收所有小學畢業生(好似只唔收BOTTOM 10)但係我地中學唔夠好,當然如果可以去到BAND 1 英中就一定去啦,呢個都會影響選物野小學。萬一小朋友真係讀到包尾、或者派得好差,入自己中學或叫門入都算係一個BACK UP!我反而覺讀得好選物野好中學都收,但讀得差唔知點派,呢樣反而有用!

考頭幾名既學生會轉校,我大仔年代都時時有,但好好笑到頭來我大仔上番中學一樣見到佢地同一間中學,仲見番幾個中心幼,小學去左好名校,到中學又見番,世界真係細,原來都係一個圓圈。

原帖由 3kids 於 10-7-14 12:33 發表
分班試考完了, 現在是開始做暑假功課.  原來升中的暑期功課多很多, 中, 英,數, science各一本, 宗教worksheet, reading report 還要做1x本, 只睇暑假功課, 已感到壓力.  雖然大仔不用交暑期作業, 但我仍然希望他可完 ...

係架,我大仔去年都是一樣,仲有幾個BOOK REPORT?  今年都一樣各科一本,其實唔係特別多,係我地小學一向少咋,我其他朋友,唔好話暑假各科一本,連EASTER、XMAS都一樣各科一本,見佢地做到死死下。

原帖由 yy13 於 10-7-18 11:44 發表
開始左放暑假只係1個多星期
但好似已經放左好耐咁  

到8月底就會講:快樂不知時日過?覺得咁快完左暑假, 哈哈!

叮叮噹噹 返左未? 想問佢攞d singapore既料!

原帖由 叮叮噹噹 於 10-7-23 02:18 發表
BB2WONG,

返左黎啦, 想要咩資料, 睇下我幫唔幫到你!
你有冇旅遊書? 我個本係長空自遊系列019 2010-2011全新update 版!不如借俾你...  

我plan左但好似時間唔係好夠用,你睇下work 唔work?
day 1 : 0800 飛,我估12;00應該出到機場?
我住牛車水(furama)到時先到hotel check-in,就趕去 wild wild wet(1300 - 1900)
玩完番hotel bath完再行街食野
day 2 : singapore zoo & bird park 至 1900
day 3 : swim in hotel & check out,去sentosa check-in 及 去 underwater world (0900-2100)
luge & skyride
day 4 : universal studio world (1000-1900)
the song of the sea
day 5 : swim & check-out、shopping  , 1900 機走
我有買到,不過想知,e.g:
機場去牛車水要幾耐? 如果我一家四口去,打的係咪同乘mrt差不多? 到底每個mrt車站要幾耐? 好似去singapore zoo好似好遠,如果成日出出入入sentosa 會唔會好浪費時間?
我又想去小印度、又想行下museum、食下買下,好似仲busy過在hk?

仲有係咪好熱? 我見有d blog 小朋友在室內都穿長袖? 有無raining? 去universal 有d人話 guide教入去向左開始行,所以應該轉右會唔洗排隊?

sorry好多野問!

原帖由 叮叮噹噹 於 10-7-23 17:52 發表
我plan左但好似時間唔係好夠用,你睇下work 唔work?
day 1 : 0800 飛,我估12;00應該出到機場?
我住牛車水(furama)到時先到hotel check-in,就趕去 wild wild wet(1300 - 1900) (我唔夠時間去wild wild wet)
玩完番hotel bath ...

thx so much.

原帖由 叮叮噹噹 於 10-8-30 14:41 發表
係呀, 話咁快就開學, 時間過得真係快, 唔係幾捨得個暑假....  

聽日又開學啦,兩位公子好唔捨得可以晚睡晚起的日子,當初放暑假時又唔捨得d同學,到而家又唔捨得係屋企玩既日子,真係煩!

原帖由 MMM888 於 10-9-1 10:44 發表
開學啦,
呀女今年係2B

今年唔知點解2班溝亂左,細仔好多好朋友去左隔離班,好傷心,班主任又係新黎既老師,仲想唔係kwan sir就miss tsang,兩個最nice既老師添。

原帖由 yy13 於 10-9-2 11:49 發表
bb2wong

我地p3 今年反而2班都無溝亂
只係2班都有插班生
miss tsang 今年做3A 班主任

咁好 miss tsang做form teacher, 我大仔p.4時都係佢做,佢同d同學時時講eng,所以我大仔那年eng 進步最多,都要多謝ms tsang咋!我d仔fb都有add佢,佢好nice架!點解得p.3 無溝亂,真唔明白?yy13, 你阿仔搭唔搭奇叔車?我細仔而家好悶,之前d friend畢晒業,佢仲唔想搭校車話要自己走。

琴日差不多幾年既畢業生都番晒去學校,我等大仔等到成1:30都唔肯走,我見d畢業生仍擁住d老師,圍晒係教員室,你地就知佢地有幾掛住班老師。

原帖由 yy13 於 10-9-2 15:33 發表
m8

我地班主任好勁
教3科其中2教主科 (中/數/普)
其實代課老師都係上次p2 代o個位
佢以前都係o係聖三一教
所以我覺得代課老師都ok
好似你咁講
其他家長覺得可以安排好d 囉

...

聽講傅老師10月番黎,佢真係好好又有愛心,我細仔FB都有ADD佢,我細仔以前唔中意PTH,去年日日都同傅老師傾計,進步左好多。
當然我都同意老師轉黎轉去唔多好,但都無辦法。呢個代課老師以前都係度做,大仔COMMENT 佢仲勁過區老師。

原帖由 yy13 於 10-9-3 15:12 發表
bb2wong

家長/學生係被動
學校點安排真係無辦法
至於老師惡
我又覺得ok
但當然內心係要為學生好啦
一味靠惡
我都好惡架  

傅老師點好都好
始終時間咁近
梗有家長覺得安排失當
另一方面傅老師主要講普通話 ...

我去年都有擔心,點解比個pth 既老師教maths?會唔會唔用eng去教? 結果真係會少左用eng去教maths,不過我見又對佢maths無影響。
今年我細仔係班主任教maths及中文,咁又即係中文老師教maths?但佢班主任自己係琴日即刻講明maths在乎明唔明白條數?識唔識解題?對於是否用eng去教影響不大,其實我都一半半贊成,因為雖然係咁講,但終於多d機會聽eng對於佢地有好處。

講番代課老師,而家我覺得佢變左好多,佢以前唔係咁樣,以前d學生見到佢會掉頭走,而家見到佢都會笑笑口,係一個好好既改變。

我細仔琴日因仲有好多畢業生番去學校探老師,所以輔導班都無物做功課,d畢業生仲搭埋校車一齊走,所以我細仔番到屋企仍然好興奮,hea到8:30先做功課。5樣功課做到10:00先做完,我同佢講hea埋呢個星期下星期開始要回復正常。我見到我大仔d同學仲開始倒數下次放暑假既日數,真誇張!

原帖由 yy13 於 10-9-6 11:42 發表
m8

大前年仲靚呀
個個小朋友做晒V 字手勢  

乜唔係星期二默中文/星期四默英文咩

我都記得你阿仔那年既班相係最靚,個個笑到見牙唔見眼。

我小四好似開始無小默,我覺得仲唔好,日日有小默當串下字,到正式大默都唔洗點溫,而家唔洗小默阿仔睇都唔願睇。

原帖由 yy13 於 10-9-19 23:44 發表
happymbb

平時無咁多o既
係星期五多d o者
唔好比功課樣數嚇親
有d 其實只係幾題填充 / 默書改正呢類輕巧功課
我仔同叮叮噹噹仔今年考tsa
所以係多左d tsa 功課
平時我覺得少添呀 (4-5樣)

學校理念無變過
但愉快學 ...

我細仔話你阿仔有入參加乒乓球選拔,希望到時一齊入到。不過我都唔明白,我細仔有去乒乓球選拔但無得落場打,唔知係咪因為佢無參加暑期既校隊預備班?入唔入到都唔知,去年我記得佢有份打,仲問關sir入唔入到?因如果入唔到wed 就可以參加跆拳班,點知比晒錢先知入選,又要搞退錢。

原帖由 yy13 於 10-9-22 12:38 發表
3kids

課後活動我只揀左lego 班同埋learning english
乒乓球無揀呀
所以我都好r 頭點解多元智能堂都要選拔

係呢
大公子適唔適應呀

我都知多元智能課唔洗選拔,所以我細仔話同你阿仔參加選拔,所以我以為你報左校隊?
我唔多想佢參加,因教練竟然同d小朋友講,有一位p.3既同學,佢daddy認識什麼省隊教練,會跟省教練學乒乓球,明年一定比佢入。跟住比那個小朋友試打,佢可能未開始學所以唔係好打到,對手係p.4 去年都有在校隊,個個都識個p.4既,所以不斷幫佢打氣叫加油,點知那個p.3既同學仔向阿sir投訴話個個叫對手加油佢跟本打唔到?於是用球拍想追打同學,阿sir仲鬧各同學,話邊個再叫p.4同學加油既就可能入唔到校隊,我聽左覺得好有問題。細仔幾位同學第2朝不斷向我complain
想問下3kids & yy13:你地d位公子有無聽到?知唔知發生咩事?我唔會100%相信自己公子講野,所以想八下真相。如果阿sir咁唔fair,我寧可不入校隊

原帖由 3kids 於 10-9-25 22:49 發表
bb2wong,

我問左我兩個仔, 佢地話上去選拔時, 教練話上學期是校隊的就不用選拔, 可以離開, 所以細孖已即時回班房吃飯, 而大孖只看了幾個同學對打後亦離開了, 你講的事情, 他們完全不知情,  可能是他們離開後才發生 ...

我只是問清楚,因我都係半信半疑,我細仔講野講一半咋,好似你話:教練話上學期是校隊的就不用選拔---------佢好似跟本唔知,仲話比我知阿SIR唔比佢選,所以問下囉。如果佢聽錯就最好,如果真有其事我就有D 心UP!

原帖由 3kids 於 10-9-27 14:57 發表

佢地話教練讀名的就不用選拔, 你2公子有無聽到讀佢自己個名呀? 另外上星期五已派左參加訓練班的通告, 你2公子係咪都入左呢?  今個星期三開始訓練喎. ...

我細仔有收到通告,但又話聽唔到阿sir有讀名,佢真係....... 唔清唔楚。

原帖由 叮叮噹噹 於 10-10-4 11:07 發表
m8

哦, 唔該晒, 咁係咪每個學生(p3, p6)都要去考, 定係選人去考架咋??  

oral 就到時選幾個出去考,其他listening好似唔係,中英數筆試既個個都要考。除非好似我大仔那年停課就唔洗考(筆試6月尾7月初先考)
‹ 上一主題|下一主題