用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖三一堂小學 有冇媽咪決定入讀聖三一? (part 2)
樓主: yy13
go

有冇媽咪決定入讀聖三一? (part 2) [複製鏈接]

今天傳老師上學了,見到她精精神神真開心。

原帖由 MMM888 於 10-10-13 09:09 發表
呀女話想BBQ,
希望唔太熱啦.

去大埔洞梓營地,新地方從未去過,上網睇過都唔錯。

舊年好似係10月去旅行所以好熱,今年11月先去應該舒服d。
但我之前大仔試過一年bbq 唔會再試,因為班細既周山走,我地家長就係咁燒燒燒,燒完仲要周山叫班細既番黎食,食唔夠兩口就走左去玩。我以後都唔會再bbq 。

原帖由 MMM888 於 10-11-2 09:34 發表
今日終於考完試啦.

我細仔剛剛打黎,番到屋企,已經話要換衫落街去樓下shopping下玩具店。
雖然細仔考完試,但一樣無得去蒲,因又輪到大仔考,雖則唔洗理佢溫習,都要陪佢係屋企讀書,心情都已經放鬆好多。

原帖由 3kids 於 10-11-5 14:01 發表
學校今次揀日子去旅行最叻, 天氣清涼, 又唔晒, 又唔熱, 我地準備回程時先開始下微微雨, 上車後雨就大左.  今日天氣更加差,  一早就開始落大雨.  如果今日先去旅行就真係掃興. ...

我都同意,又唔熱又唔曬,我地食完LUNCH就落雨,但唔太大仍可以跟住班MONEY 行山。

跟校長同桌食飯,佢話17/11 P.4-6全部學生可以去睇上河清明圖,班MONEY 聽到唔知幾開心。

YY / 叮叮噹噹,  好似 唔見到你兩個去旅行?
我細仔走時見到YY個仔即刻追住佢要一齊搭巴士,明明要係太子轉車番屋企,結果佢要係總站一齊落車,再轉MTR一個站再轉VAN番屋企,笑死我!

原帖由 yy13 於 10-11-5 17:02 發表
尋日旅行
大家玩得開心嘛  
不過聽番陪我仔去玩位朋友講
營地好似無咩野玩咁
今年因為o係考試前屋企發生左事
所以陪唔到阿仔去旅行
依家期待緊下個月運動會
到時又可以輕鬆下  

今次考試
大家知道 ...

YY,
明白你而家仲係好難過,但係最老土既永遠都係事實:「時間可以沖淡一切」
既然成績比預期好,記得獎勵下仔仔,可能阿仔想你開心番下。
旅行地點我都覺得無物野玩,不過我細仔竟然話全日最開心係同你阿仔一齊搭巴士,真係易滿足。

小四考試難左好多,我細仔話中文佢做唔晒,我以為好難,點知隔離班好多人9X,我細仔得7X。 好彩常識好驚喜,無端端攞左個FULL MARK,真係估佢唔到,之前一晚仲傻傻下做極都錯。
所以常識本來打定輸數,D字太難又多。GENERAL STUDIES就會有供詞,所以叫佢認得D字就算。
各科小四開始無供詞:中文、常識及聖經。
下次考試ENG 仲要用「了草」佢死梗架啦!

原帖由 MMM888 於 10-11-8 13:34 發表
唔記得讚下細仔,
GS拎滿分,真係唔易架

我無睇過唔知易唔易,但我自己覺得常識比語文易好多。 特別係中文都唔知點溫,睇佢造化,永遠一啖SUGAR一啖X,一科好時一科差。

原帖由 3kids 於 10-11-11 10:55 發表
學校真係免費帶佢地去睇清明上河圖, 太好了.

3KIDS,

記得叫阿仔帶相機(其實唔知帶唔帶得?)

我大仔今天去睇,我仲比部新機佢帶去,唔知夠唔夠人高影唔影到?到時我叫佢POST去FB

不過大仔去之前要做好多準備功課SEARCH INFM,之後仲要好多野做,佢話寧可唔去。

原帖由 happymbb 於 10-11-24 16:46 發表
咦 ~ 咁靜o既 ???
各位媽咪, 我又有野問哪....
見時間表, 有 中文堂 又有普通話堂.... 咁~ 係咪代表普通話堂係教拼音呀 ???
依家 k3 , 駛唔駛學定 d 咩 準備, 定係... ...

中文堂係教中文,係用普通話中堂同默書,但唔會教併音。
普通話堂就正正當當教併音,有筆試及口試。
我d公子物都無準備,take it easy 啦!

原帖由 yy13 於 10-12-2 23:39 發表
yy02
向好方面諗
無咩講 = 無咩衰野

我細仔個班主任係今年新老師,可能唔熟,比左result我之後就望住我(無野講)我問佢想睇卷又話無帶落黎,結果等左45分鐘見到1分鐘唔到就走。

原帖由 yy13 於 10-12-9 16:56 發表
bb2wong

你今年無另約老師睇卷

無呀,因阿仔自己講晒比我聽錯左d物野,中文就唔夠時間做,其他既都係careless mistakes,我費事睇卷時會發老脾鬧佢,所以唔睇啦!

原帖由 yy13 於 10-12-16 11:01 發表
all

天氣寒冷
大家小心身體
著多件衫
學校附近好大風  

呢兩日真係凍死人,有d p.4-p.6既同學仲去左梅洲,我真係替佢地擔心!

原帖由 yy13 於 10-12-9 17:06 發表
yy02, bb2wong

老師唔講咪主動問老師
我通常一見老師停口就會即刻搵野問

我阿仔個班主任..... 見到佢都唔想問佢野......,我阿仔成班都好掛住傅老師......。我都未試過有老師唔帶d exam 卷落家長會,我本來想係家長會睇下就算,點知佢連卷都帶。
今年xmas party,班主任話唔洗準備食物,叫m記,都無問題。但只規定可以叫魚柳包 或 麥樂雞餐,我阿仔兩個餐都唔食,唯有到時要另外幫佢叫外賣,最大件事係..... 今年連交換禮物都唔洗,有其他家長問佢地開party到底搞物野?會唔會成個party坐係度就算數?

原帖由 yy13 於 10-12-17 23:11 發表
bb2wong

既然都係叫外賣
點解仲要限住叫咩款食物
不過交換禮物
我仔之前都無喎
只係好似交$20 就拎份禮物返屋企

我印象中傅老師去年都係叫我地比$20,佢買晒全班既禮物。佢真係好好架。
我都係想極都唔明,點解要規定食物野?唔知會唔會因為營養問題,唔想佢地食太heavy既野?聽日我要去m記自己訂個餐送去,又要佢自己到校務處拿,都幾麻煩!
我細仔last fri 忍唔住問班主任點解無交換禮物,老師話你地想就交換,每人買$10禮物,真係頭痛。

原帖由 yy13 於 10-12-21 17:11 發表
all

學校已經upload 左今日聯歡會d 相喇

YY13, 我見你有唱詩?家長團契? 有無得聽寶叔既分享?之前我係蘇c黃既節目聽過佢既分享,好感動!
我地最後都有交換,仲有遊戲玩,阿仔話超開心!

回復 1# yy13 的帖子

MERRY CHRISTMAS & HAPPY NEW YEAR!!

我個仔都一樣,HYPER TEST 寫 TEST:4,19,23,但4都未教,佢跟住又話可能係14或24??? 14未做、24測左,叫佢問人又咿咿呀呀

我琴日先開始睇佢家課冊,好多TEST、PRE-DICT及預默係番去那個星期,不過我細仔到呢刻為止都未做晒功課,剛打番去叫佢唔好再HEA,佢話鬼唔知咩,做得幾多得幾多囉.....,我都唔敢望佢溫書啦!

我有些朋友既小朋友,每次假期都各科做一本,所以我都話我都算係咁,只係自己太HEA。

原帖由 叮叮噹噹 於 11-1-9 23:46 發表
all,

話咁快又考試啦, 你地小朋友溫成點呀?:funny:

我仔今次既招數係 "臨急抱佛腳 " 真係冇眼睇....:badfeel: :igiveup:

臨急如果抱到佛腳都無問題,我細仔溫左中文成個星期,琴晚同佢默詞語都仲錯12個字。
剛才佢打比我話好有把握攞到80分,只係第一頁無做3題、第二頁無做1題、第三頁無做2題、第四頁無做2題同第5頁既作文無夠時間完全無做???
哈哈,佢真係當佢做左既就一定啱晒攞滿分咁樣,未知激死、定笑死好?

回復 3# yy13 的帖子

我覺得教務署就講得啱,要顧己及人。

原帖由 yy13 於 11-2-22 23:59 發表
呢排唔知攪乜
成日都留唔到言
依家又突然留到就講2句先

呢排大家都好靜
眨下眼又過完年
下個月尾又話考試
時間真係過得好快

3月尾考試都好,我大仔7/3 開始考,而家仲晚晚玩「撳錢」玩到唔願瞓。

原帖由 yy13 於 11-2-24 13:46 發表
happymbb

暫時無加學費消息
舊年先加左
下學年我估唔會加掛
不過以我所知之前有好幾年係無加過
所以呢1, 2年先追番
等bb2wong confirm 下
今年加左$300
就算年年加都唔會去到5k 咁誇張

我覺 ...

補習班好似上次開到加到$350/月?

補習班就自由參加,我由2003年係度都無加過

學費就好似舊年加左300,我地舊年仲話1x%好似多左d? 我只記得大仔2003年入小一係$1700(當時培正收$2100,可以比較下而家培正幾多),早幾年都無加過,到06年後可能市道好左,就開始有加。 不過來年度小一好似會收到3班學生,咁學校收入多左可能唔洗加。

我淨係想學校如果真係有錢剩,可唔可以改建下toilet?真係太多小朋友唔識用:mou 廁
‹ 上一主題|下一主題