用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中大環球醫學收生成績最高
樓主: elbar
go

中大環球醫學收生成績最高 [複製鏈接]

leschelems 發表於 17-10-19 13:30
回覆 winniesiu 的帖子

或者我從新再思考一次46分或以上的選擇,

以下是我仔兩年前不選擇中大GPS的心聲
1)較喜歡循序漸進學習, 不急於早一年畢業
2)  有多啲時間享受大學生活及參與其他課外活動
3)不喜歡被標籤,喜歡與同屆的同學仔一齊學習及畢業

雖然我覺得GPS很吸引, 我仔最後選讀港大醫,我們很尊重他的決定!

ANChan59 發表於 17-10-30 10:52
我想你搞錯第一點,GPS不是早一年畢業,我知不少人被某些教授及院长误導了!是因為語文及個別成績好,可以 ...
我仔的同學現在中大讀緊GPS, 佢去年係 考完DSE直接入讀year two,佢有option 選擇讀Master或做research,亦有option早一年畢業,亦並非好像你說 “因為語文及個別成績好,可以豁免部份閒科", 他一樣要在DY2時修讀番200小時humanities 嘅課程, 所以我唔明白那裏搞錯呢?

crystalcbh 發表於 17-10-30 23:46
係呀!  GPS 同 DY2 (direct year) 係兩回事.
真的是這樣嗎?我仔的同學在入學時有option比佢哋選擇: DY1 or DY2!  請不要提供錯誤資料誤導家長及學生!

leschelems 發表於 17-11-1 01:38
回覆 DKmum 的帖子

問到有幾個唔係GPS既醫科生都直接讀DY2,最常見係non-jupas申請,有啲學生已經有學士學位 ...

你當然找不到這個組合, 因為GPS的學生才可選擇DY1 or DY2!

winniesiu 發表於 17-11-1 11:20
No, 我仔話可以(有人)DSE 係non GPS 直入year two架。
佢女友47分當時都掙扎讀過想小一年,因經濟問題( ...

你意思係你仔女友冇報到GPS,  但放榜後被邀請入讀GPS DY2?

另外如果考獲分47分應獲得全額奬學金,而每年考獲GPA某個分數,奬學金便可繼續!
‹ 上一主題|下一主題