用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 IELTS UKVI比佢玩死
樓主: Hannah041035
go

IELTS UKVI比佢玩死   [複製鏈接]

回覆 Hannah041035 的帖子

Aiya, 我仔去年12月考,報明年UCAS, 那还有效嗎?学校幫佢地成級同学—齐報的。

thekingdom 發表於 15-9-29 13:52
請問如果未決定考那間大學,其實最安全是否報考 Ielts UKVI.
不一定呢,e.g. Oxford entrance requirement 講明5睇新ielts.
Extracted from their website "For IELTS you should take the IELTS academic option and not the new IELTS UKVI or IELTS life skills options"

真系頗亂!我仔系2014 12 月考左,我send 佢 IELTS 資料俾5間大學申請2016 UCAS ,結果4間話ok, 1 間要求新IELTS. 因為5想再考過,我地5報嗰間就算!

引用:Quote:原帖由+DKmum+於+15-09-29+發表不一

原帖由 mummy911 於 15-10-04 發表
咁算已報6間,還是5間?因你現在是自己放棄一間?咁早知佢因IELTS不對就放棄?不可後補嗎?

...
UCAS 末deadline 的, 所以我地將要報的学校名单修改一下就可以了!

引用:有條蠢問題,點解唔考晒兩個試?咁咪邊間大學

原帖由 wloi 於 15-10-01 發表
有條蠢問題,點解唔考晒兩個試?咁咪邊間大學都可以報
報UCAS 是back up plan, 而呀仔上次考得不錯,所以 不想晒時间再考过!

引用:不啲大學要求IELTS幾多分?

原帖由 Sheep006 於 15-10-05 發表
不啲大學要求IELTS幾多分?
不同大学,不同学科要求都不一樣, 需要上有关大学website entrance requirement望清楚,一般要求6.5 分, except oxbridge

引用:Quote:DKmum+發表於+15-10-5+13:34+不同大

原帖由 mummy911 於 15-10-05 發表
Is it difficult to get 6.5? What is the average marks in general? Any difficult for HK student & ov ...
oxbridge 要求overall grade 7.5, 每part 要7 或以上!至於平均一般考幾多分我就5太清楚!

‹ 上一主題|下一主題