用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SMC vs Pui Kiu
go

SMC vs Pui Kiu [複製鏈接]

Pui Kiu & SMC 兩間都是近年開始讓家長關注及受歡迎的學校, 各有特色 .我孩子讀P2 ,當初選SMC, 除了考慮教學語言方面SMC較優勝外, 還要考慮學校離家較近(將來讀中學時 孩子要自己坐車上學).
因為Pui Kiu 用的中英數教材是校本課程, 如孩子將來中途轉校, 未必可與其他官津校銜接, 這是家長需考慮的一方面.
而SMC除英文自編教材外, 中,數,常識都是用芳間的教材.

beibie,

每間學校都有優缺點, 寫報告的人亦不會只寫優點. 最重要的是學校有改進, 有進步 ,才會愈讓人受關注.
我們是用家, 亦是家長, 我們的實際体會和觀察才是最真實的 .文字的解釋並不重要 ,且我們表達意見時 ,明確自己是以現家長身份解答其他人的問題.

beibie, 請問你是哪間學校的家長?
無論如何 大家亦應公平討論 ,和氣表達意見.

原帖由 beibie 於 10-1-3 11:00 發表
多謝尚宮大人報料。大家睇番視學報告,SMC其實仲係好傳統。睇番成條THREAD,我淨係覺得SMC學校或家長,借BK黎SELL學校,又故意將自己同其他學校拍埋黎講。唉,嘥氣!

一間學校最重要係教與學,呃唔倒人。。。

6.3 Enhancing the quality of classro ...

多謝版主維持秩序!
歡迎"尚宮大人" 改正錯誤.

原帖由 Geni 於 10-1-3 22:37 發表
請大家發言時注意一下態度, 並請平心靜氣地進行理性討論, 謝!

多謝PKC 家長 - Aimee 向我們介紹PKC的information.

請問 "尚宮大人"等, 你們對SMC & PKC 提供的資料來自何方? BK? Newspaper ?

作為家長, 希望得到確實資料來源, 讓我們了解更多這類直資新校.

原帖由 Aimee 於 10-1-4 11:33 發表
Hello! 我係PKC小五家長。

唉!真係好怕D XXX VS XXX的topic...!

每間學校都有長處短處,個小朋友同家長適合邊一間,個間就係好學校啦,唔會"surely"邊間係最好的。兩間都係直資新校,有一定數量的家長支持,亦相信大家都有好 ...

Aimee

Pui Kiu每週有多少堂英文課? 學校集會時用粵語還是國語?
如果小一開學就用國語教數學, 學生易適應嗎?
謝!

原帖由 Aimee 於 10-1-4 14:41 發表
唔好意思,你後加呢一段,剛才無睇到,未答。
我唔知點解其他家長唔提。至於我自己...回覆要用好多時間,我要照顧兩個小朋友,真係未必所有問題都回應到,特別我覺得個問題都好膚淺下,亦問得好無禮貌,真係無咩興趣回答!:igiveu ...

Aimee, G-Ma 是這兩間學校的家長"代表"之一,
他們真實,坦白地說出各校的特色, 讓外校家長多認識這兩間近年愈受家長歡迎的新一條龍直資學校.
因為這類學校學校生活多元化, 不只看重學業, 更提供多樣的學術科以外的課外活動, 學生都較活潑, 不是"書呆子".

謝謝這類家長

原帖由 Aimee 於 10-1-5 11:29 發表
G-Ma,

自從細仔出世,已較少在網上分享,一來都講左咁多年,留番D新家長分享下,二來真係無咩時間,有時間都希望放多d係小朋友度。但我經常會睇你和Carlotte_mom有關你們學校或活動教學的分享,獲益良多。:D

HKQQbaby

每週12 ...
‹ 上一主題|下一主題