用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 成績大倒退
樓主: ALYWONG
go

成績大倒退 [複製鏈接]

waiwai1224 發表於 16-7-9 23:53
真係要睇學生讀書態度,如果下下都要迫先肯讀,咁家長一唔得閒跟住佢,就唔會讀。
所以係要比佢知你大個啦 ...
同意, 第一部要睇下小朋友識唔識分配時間, 首要一定要早瞓,如果家長日日返工, 佢放學唔自控, LOOK机LOOK到你返泥至收机,
然后開始做功課, 可能功課多時, 要做半夜三更
跟住唔夠瞓, 第二日游雲四海唔專心上堂, 都影响學習進度  
到UT/考試, 你掂幫佢努力温書, 佢都難温得熟

ALYWONG 發表於 16-7-10 14:45
上中學後,很多科都是英文. 自己很多都巳經忘了. 你們仍會好似小學時每天檢查工課及同囝囡默書測驗嗎?可以 ...
大女中一放手, 初中平平, 中四開始自覺要提升能力, 細女小五已開始放手, 唔會檢查功課/無幫佢默書, 只係手冊簽名,
評估完全由佢自己温, 上學期考比佢自己温兩科,
  另兩科出外補習只增加課外知識, 補習老師比其他學生一星期三四份,
我叫老師只比一份, 測/考都無咩操卷, 下學期全放手, 直到中二了, 現只補數學,
考試數學只加堂補, 只係聽特別題型拆解, 無去操卷班, 考前停埋英文補習唔補,
因為啊囡想要多点時間温書, UT試過一科刚刚唔合格, 但考試會追上,
目前拉出泥中一, 中二都係全科合格

慢咪咪 發表於 16-7-25 14:40
想問下, 小女今年暑假後升S1, 問過好多間補習社都話吾補中學功課班, 佢本身吾自律, 課本吾好學, 我真糸怕佢 ...
新蒲崗多数補小學功課, 中學無咩功課班, 得專科補,
你試睇中學附近補習社跟埋功課, 或者睇以下LINK啱唔啱
http://www.torch-education.com/?page_no=3&lang=0&show_case=

慢咪咪 發表於 16-7-25 14:40
想問下, 小女今年暑假後升S1, 問過好多間補習社都話吾補中學功課班, 佢本身吾自律, 課本吾好學, 我真糸怕佢 ...
講多句, 見以前啊囡同學有上功課班,
都係無咩用, 最后都無上, 中學真係要靠小朋友自律

honeyBB 發表於 16-7-27 11:52
因為揀科?
中四選定科目, 目科少咗, 同時又開始發力, 真係可以好大出入

引用:都問左+1,+2+間補習社,+佢地都糸咁話,+中學

原帖由 慢咪咪 於 16-07-27 發表
都問左 1, 2 間補習社, 佢地都糸咁話, 中學功課輔導是不大可行的, 因為中學課外活動太多, 課後又要幫做學校 ...
自由一定係 但要子女定時定候比電話你報平安 事先講明唔係监督佢 家长係信任佢 只想知道佢出入安全 如有活动可以完咗比電話你 中学活动唔會準時放子女走 但唔會太過晏放 校内活动通常最早5:30 最遲6:30完 校外6:30完換咗衫都要七点松放 初時子女唔習惯一定會心情唔好容易激動 但最好慢慢去礳合 平静佢心情先 事后再慢慢傾
UT 考试一个月前活动會停 期间學校有可能會返半日 最好講定期间唔太好約同學食饭 可能同學都會盡早回家温習 测考last day 就可以約同學出外玩
盡早傾好協定 同時你要比佢知你低線 講定你係知道上中学 咁多科 成绩就一定比以前低 但大前起码要合格 有高分大家紧开心
好似講太多

小皮優 發表於 16-9-8 13:43
好多人主張上中學就要放手,
放手皆因現時教育制度巳同以前不同,
小朋友去到中三成績好与差, 父母也只能關愛, 鼓勵同支持,
唔掂唯有揾人幫佢補習, 讀書始終靠自己
依家d細路其實好 幸福, 讀書唔掂, 父母會揾補習比你,
我啊爸啊媽唔識字, 幼稚園都已經放手比我自己搞

YDLFATHER    發表於 16-10-17 21:36

引用:Quote:原帖由+mamee+於+16-09-09+發表我都

原帖由 skkeung 於 16-09-10 發表
補習咁盛行,退步補,要進步更要補習!
唔想跌都要補

ongor 發表於 16-10-18 16:00
仔仔剛升中一,好明白要佢自己自立的重要,所以正學習放手,但真係唔容易,睇佢書包見到剛剛合格的小測,唉 ...

初中 有合格係好嘅開始 有高分就更開心 用鼓勵方式代替炳 小朋友下次會更努力

hwl2b 發表於 16-11-29 15:46
我就真係有點擔心我個仔嘞, 升中一以來, 佢成日話數學跟唔到, 唔識, 測驗也不合格... 真係唔明白, 小學時佢 ...

唔洗擔心 我囡初時都係咁 下學期至中三回復以往水平 只希望能keep住不變
‹ 上一主題|下一主題