用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 你地會點做,如呀仔期中試成續差
go

你地會點做,如呀仔期中試成續差 [複製鏈接]

回覆 Sheep006 的帖子

間間學校唔同

我女間學校
  • 6 grade Bs at GCSE to include English, Mathematics and a Science
  • A/A* grades in the subjects you wish to study in Sixth Form
我知有d學校 6條 C 都 OK

所以無一定準則

Sheep006  Thx  發表於 15-3-16 22:58

Flowerlam 發表於 15-3-17 10:41
就係(2), 呢個真係頭痕,有無良方醫治懶惰?
如果係懶的話,真係要好坦白咁同個細佬講...
問佢將來有咩打算?

係就係可以經foundation ..最後讀到大學

不過,香港僱主,係好熟 d外國大學...尤其係d  international firm、大公司

GPA 唔高,大學唔出名,仲要經 foundation 上大學.....大公司好多時連 interview 機會都 無.... 因為讀書咁唔認真,僱主唔會覺得工作能力會高。而且每年都有好多本地同外國的名大學畢業生返香港就業,憑咩去同人爭?
流利英語啊,我大可以請鬼佬、星加坡人,甚至現在好興的印度人。

我聽過幾個朋友問佢地的兒女呢個問題,d答案真係會激s父母。最後佢地就唯有由得兒女自己行自己所選的路,自己的人生自己負責,將來唔好怨父母。

Flowerlam 發表於 15-3-17 13:39
其實,如果佢識為將來打算,就唔會咁懶啦!
就唔使咁頭痕啦!
咁我勸你 relax d ...等佢自己開竅,免得破壞同兒女的關系。
宣家d 年青人同細佬.....朋友同學一句話,勝過父母老師一萬句話。希望佢班朋輩會有人 inspire 到佢讀書。

‹ 上一主題|下一主題