用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2017 UK A level sixth form
go

2017 UK A level sixth form [複製鏈接]

你先send email 問下學校幾時報名,幾時面試, 同埋有無年齡限制. 有d學校已經截止左2017 sixth form 報名,亦唔少學校只收適齡學生, i.e. 9/2000 - 8/2001 出生的學生.  同埋問埋幾時面試,好多學校都會選11月,, 仲要同一個weekend...

報多過一間係會好煩,當你報三間,分別在三個星期六面試都好麻煩,因為未必次次都可以即日來回。飛過英國陪亦煩,唔通留三星期。間間學校都會問原校要reference letter,所以都要問下原校肯出幾多封信。
俾我會情願佢多d時間留在學校溫書,好過頻頻撲樸四圍去。

我覺得一間起,最多都係報兩間好啦。

所以要問清楚仔女點解要轉校,同埋要有策略。

我女想轉個間學校,我問左學校,係參觀考試一日過,如果有得interview,我會飛過去。

大家仔女讀緊Y10的家長,仔女收到GCSE predicted grade 未?我女話已經收到,老師亦開始做大學同A level 選科counseling

回覆 newbkmember 的帖子

我仲以為係Y11,考GCSE個年先出GCSE predicted grade ....Y10,連兩個學期都未讀完,學校都已經出到grade ,真係有遠見

Ruby1219 發表於 16-3-3 23:58
咁快?
我個仔今年Y11, Xmas break 完返去考mock, 跟住先有interim report show mock exams results, and s ...

我頭先問我女..佢話老師叫target GCSE grade....但師姐話分數等同predicted GCSE grade...因為發覺都計得幾準...唔會有大出入.
‹ 上一主題|下一主題